Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ – «Καρφιά» Διαμαντοπούλου κατά Δούκα

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου υπό τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αιχμές και πολιτικά “καρφιά” βρέθηκαν στο φόντο της πρώτης συνεδρίασης του 9μελούς πολιτικού οργάνου κορυφής στη Χαριλάου Τρικούπη, που συγκροτήθηκε για να χαράσσει “γραμμή” και να υπάρχει κοινή δημόσια εκφώνηση για σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Στις εσωκομματικές «τριβές» πρωταγωνίστησαν δυο εκ των διεκδικητών της προεδρίας, ο Χάρης Δούκας και η Αννα Διαμαντοπούλου, προτού καλά καλά ξεκινήσει, το απόγευμα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου η συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου,

Αν και δεν ήταν συνάντηση γνωριμίας, είχε χαρακτηριστικά διερευνητικής πρώτης “συγκατοίκησης” σε 9μελές πολιτικό όργανο κορυφής στη Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο, μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, γίνεται ρεπλίκα της πράσινης ενότητας όπως διαμορφώνεται από την επιδίωξη όλων να μπει ξανά σε κυβερνητική τροχιά το ΠΑΣΟΚ. Ηδη, από το επιτελείο του Χάρη Δούκα είχαν ρίξει τροχιοδεικτικές βολές, με τη διαφοροποίηση για τον τρόπο ανασυγκρότησης του κόμματος και κατανομής κομματικών ρόλων από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας εμφανίστηκε ως ο φορέας μιας εσωτερικής αντιπολίτευσης με τους υπόλοιπους να συγκροτούν άτυπα (ορισμένοι εκόντες άκοντες) το διαχωριστικό αντιΔούκα τείχος της πλευράς Ανδρουλάκη και εκείθεν.

Ωστόσο, η πολυσυλλεκτικότητα των κομμάτων εξουσίας απαιτεί και πολιτική έκφραση «τάσεων» στο φάσμα διαφορετικού μήκους κύματος. Ετσι, η παλινόρθωση του φιλελεύθερου, ακροκεντροδεξιού ρεύματος, που πάλαι ποτέ εκπροσωπούσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ξαναζωντανεύει, μέσω της Αννας Διαμαντοπούλου στην οποία μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αναθέσει τη ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την είσοδό της στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, το απόγευμα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου 2024, λίγο προτού ξεκινήσει η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου, η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου ανέλαβε να επιβεβαιώσει με καρφιά και αιχμές την αντίθεσή της με τον Χάρη Δούκα, σημειώνοντας ότι «η ομόνοια σπίτια χτίζει, η διχόνοια τα γκρεμίζει».

Μάλιστα, σε αντίστιξη με τις αναφορές Δούκα, μια μέρα πριν, ότι η ενωτική σύνθεση θα αποτυπωνόταν αν μετείχαν στο όργανο όλοι οι συνυποψήφιοι για την ηγεσία (δεν μετέχουν οι Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου), η Αννα Διαμαντοπούλου έσπευσε να υπερασπισθεί τις επιλογές Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι πρόκειται για όργανο συνθετικό. Παράλληλα, ανέδειξε ότι η συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου γίνεται σε μια αισιόδοξη χρονική στιγμή. Όπως εξήγησε, επί πολλά χρόνια η ΝΔ είχε υπερδιπλάσια ποσοστά από το ΠΑΣΟΚ και τώρα για πρώτη φορά η διαφορά, έστω και οριακά, είναι μονοψήφια, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί και να ξεκινήσει η νέα πορεία «για ένα ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά εξοπλισμένο, σοσιαλδημοκρατικό, έτοιμο για μεγάλους αγώνες προς όφελος του λαού».

Με την παρουσία του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Σπυρόπουλου, του νέου εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, δικηγόρου-εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά και της αναπληρώτριας εκπροσώπου και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Όλγας Μαρκογιαννάκη εμπλουτίστηκε η πρώτη συνεδρίαση του 9μελούς Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου, υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, στο οποίο όμως δεν μετείχε ο Παύλος Γερουλάνος, λόγω της επέμβασης στις φωνητικές χορδές στην οποία είχε υποβληθεί την ίδια μέρα.

Το 9μελές Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο, όπως όρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης να διαρθρώνεται, το συναπαρτίζουν οι Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Μιλένα Αποστολάκη, Θανάσης Γλαβίνας, Μυρτώ Σαμαρά, Κατερίνα Σολωμού, Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Δυο εκ των συνυποψηφίων για την προεδρία, ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν περιελήφθησαν στη σύνθεση του 9μελούς οργάνου. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχάλης Κατρίνης δεν επικρίνει αλλά κρίνει διακριτικά τις αποφάσεις Ανδρουλάκη με αναφορές του τύπου ότι συνθετική θα ήταν η επιλογή να τεθούν στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο όλοι οι συνυποψήφιοι για την προεδρία, και από κει και πέρα είναι μια πολιτική επιλογή για την οποία θα κριθεί ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης».

Σχετικά με το χαρτοφυλάκιο Εθνικής Αμυνας που ανέλαβε, ήταν κάτι που το ζήτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη ο Μιχάλης Κατρίνης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης τον ρώτησε από ποια θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ήθελε να συνεισφέρει και εκείνος του ζήτησε τον Τομέα της Εθνικής Αμυνας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του τηλεφώνησε αργότερα ενημερώνοντάς τον ότι του αναθέτει το Χαρτοφυλάκιο αυτό, του Εθνικής Αμυνας.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση, κατά την πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού πολιτικού οργάνου, το απόγευμα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο προεκλογικός αγώνας στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία αποτελεί «προίκα όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά για το πολιτικό σύστημα», τονίζοντας ότι αναγνωρίζεται οριζόντια ότι οι εσωκομματικές μας διαδικασίες έγιναν με σοβαρότητα και πολιτικό πολιτισμό. Για Ο Νίκος Ανδρουλάκης προέταξε την ανάγκη από δω και πέρα να διατηρηθεί «ένα κλίμα ενότητας, σοβαρότητας και πολύ μεγάλης κινητικότητας».

Απηύθυνε κάλεσμα στελέχη και μέλη κατά το επόμενο διάστημα να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι παντού, όλοι να είναι στην πρώτη γραμμή, «σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, δυναμικά παρόντες σε κάθε μάχη εντός και εκτός Βουλής απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».

Για να προσθέσει: «Περάσαμε τα δύσκολα, την πίεση του πρώην δικομματισμού. Οι πολίτες βλέπουν το ΠΑΣΟΚ ως τον αντίπαλο πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και αυτό αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις». Οπως τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «οι στρατηγικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Εδώ, θα επιτυγχάνουμε έναν πιο γρήγορο συντονισμό.
Με μια σειρά από καμπάνιες ενημέρωσης που θα ξεκινήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα, θα επικοινωνήσουμε ακόμη αποτελεσματικότερα τις θέσεις μας για την υγεία, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση, τα εργασιακά δικαιώματα και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσχάκης έναν χρόνο μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στον Έβρο: «Μετατρέπουμε το περσινό ατύχημα σε επιτυχία» (Video)

Πιερρακάκης: Κάτω από τη βάση σε αποβολές μαθητών και «αιώνιους φοιτητές»

Στον εισαγγελέα παραπέμπεται 27χρονος που καλούσε σε βία εναντίον του βουλευτή Μάριου Σαλμά