Ηλεκτρικός: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες αναπήρων πολιτών για την τραγική έλλειψη προσβασιμότητας – Νέα επιστολή της ΕΣΑμεΑ

Ηλεκτρικός: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες αναπήρων πολιτών για την τραγική έλλειψη προσβασιμότητας – Νέα επιστολή της ΕΣΑμεΑ

Με επιστολή της στον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΣΤΑΣΥ Α.Ε, Χάρη Δαμάσκο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) γνωστοποιεί για μια ακόμη φορά τις διαμαρτυρίες πολιτών με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, που έρχονται στην υπηρεσία της «Διεκδικούμε Μαζί», και ειδικά ατόμων με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΣΤΑ.ΣΥ. παίρνει κάτω από τη βάση σε ζητήματα προσβασιμότητας. Υπενθυμίζεται πως σε ερώτημά προς τη ΣΤΑΣΥ στις 24 Σεπτεμβρίου στο «περίμενε» βρίσκονταν εργαζόμενοι και επιβατικό κοινό για την προμήθεια που αφορά 10 ράμπες για αναπήρους στη Γραμμή 1, ενώ «θα» υπήρχε και δεύτερη ανάθεση για το σύνολο της γραμμής.

Κι όλα αυτά ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε κάθε σταθμός να διαθέτει ράμπες – το αυτονόητο. Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, σχεδόν δύο μήνες μετά, οι ράμπες για τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου που έχουν παραγγελθεί για τους σταθμούς της Γραμμής 1 ακόμα αναζητούνται… και «θα» έρθουν, όταν την ίδια στιγμή ο Ηλεκτρικός αποτελεί και για τους ανάπηρους συμπολίτες μας το πιο οικονομικό μέσο μεταφοράς στην πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται πως σε ερώτημα του documentonews.gr προς τη ΣΤΑΣΥ στις 24 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκε πως βρίσκονταν στο «περίμενε» οι εργαζόμενοι και το επιβατικό κοινό για την προμήθεια που αφορά 10 ράμπες για αναπήρους στη Γραμμή 1, ενώ «θα» υπήρχε και δεύτερη ανάθεση για το σύνολο της γραμμής.

Οι νέες διαμαρτυρίες αφορούν την τεράστια αναμονή κατά τις ώρες αιχμής. Η κατάσταση καθίσταται αφόρητη κατά την άφιξη των συρμών στις αποβάθρες. Τα βαγόνια κατά την διέλευσή τους είναι ήδη γεμάτα και δεν υπάρχει χώρος επιβίβασης με αποτέλεσμα άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα μένουν εκτός και παραμένουν για ώρα στην αποβάθρα έως ότου έρθει συρμός στον οποίο χωρούν να εισέλθουν τόσο οι ίδιοι όσο και τα βοηθήματα κινητικότητας που χρησιμοποιούν (αμαξίδια, βακτηρίες κ.λπ.).

Η τριτοκοσμική καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή: «Δεν δικαιολογείται επ’ ουδενί λόγω να μένουν πίσω επειδή εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβασή τους, κατάσταση η οποία παραβιάζει τις επιταγές τους Συντάγματος και την Διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες».

Ολόκληρη η επιστολή-διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ προς την ΣΤΑΣΥ:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.
Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Στο πλαίσιο των δράσεων της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) λειτουργεί την Υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί» παρέχοντας καθημερινά πληροφορίες, υποστήριξη και ενδυνάμωση, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εξατομικευμένης παρέμβασης από κοινού με τον κάθε ενδιαφερόμενο.
Το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων – διαμαρτυριών ατόμων με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα σχετικά με τη μεταφορά τους με την γραμμή 1 του ΗΣΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση τις τελευταίες ημέρες στις αφίξεις των συρμών που εκτελούν δρομολόγια από τον Πειραιά έως την Κηφισιά και αντίστροφα. Λόγω της τεράστιας αναμονής κατά τις ώρες αιχμής, κατά την άφιξη των συρμών στις αποβάθρες, η κατάσταση είναι αφόρητη δεδομένου ότι τα βαγόνια κατά την διέλευσή τους είναι ήδη γεμάτα και δεν υπάρχει χώρος επιβίβασης. Ως εκ τούτου, άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα μένουν εκτός και παραμένουν για ώρα στην αποβάθρα έως ότου έρθει συρμός στον οποίο χωρούν να εισέλθουν τόσο οι ίδιοι όσο και τα βοηθήματα κινητικότητας που χρησιμοποιούν (αμαξίδια, βακτηρίες κ.λπ.). Επιπλέον, στις διαμαρτυρίες τους τα άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα αναφέρουν ότι στις αποβάθρες δεν υπάρχει Στέλεχος για την εξυπηρέτηση/διευκόλυνσή τους προκειμένου να επιβιβαστούν κατά προτεραιότητα και με ασφάλεια στους συρμούς.

Κύριε Πρόεδρε,
Στη βάση των επιταγών του Συντάγματος αλλά και της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τα άτομα με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα όλα τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους και να τυγχάνουν το σεβασμό της εγγενούς αξιοπρέπειάς τους. Οι συνθήκες διαβίωσής τους πρέπει να προστατεύουν και να προάγουν την εξασφάλιση του δικαιώματος αυτού, χωρίς διακρίσεις βάσει της αναπηρίας. Η προστασία της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και πρέπει να απολαμβάνεται σε ίση βάση με τους άλλους.
Επιπλέον, σύμφωνα με:

  • το Άρθρο 20 «Κινητικότητα του ατόμου» της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας κύρωσε μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο με το Ν. 4074/2012 αναφέρεται ότι: «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν την κινητικότητα του ατόμου, με τη μέγιστη δυνατή ανεξαρτησία για τα άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανόμενης και: της διευκόλυνσης της κινητικότητας των ατόμων με αναπηρίες, με τον τρόπο και κατά το χρόνο της επιλογής τους και με προσιτό κόστος, της διευκόλυνσης της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες σε ποιοτικά βοηθήματα κινητικότητας, συσκευές, υποβοηθητικές τεχνολογίες και μορφές συνεχούς βοήθειας και μεσάζοντες, συμπεριλαμβανόμενης και της διαθεσιμότητας τους με προσιτό κόστος, της παροχής κατάρτισης, σε σχέση με τις δεξιότητες κινητικότητας, στα άτομα με αναπηρίες και στο εξειδικευμένο προσωπικό που συνεργάζεται με τα άτομα με αναπηρίες, της ενθάρρυνσης των φορέων που παράγουν βοηθήματα κινητικότητας, συσκευές και υποβοηθητικές τεχνολογίες, να λαμβάνουν υπόψη όλες τις πτυχές κινητικότητας για τα άτομα με αναπηρίες.».
  • το ΚΕΦ. Β’ του Ν. 4488/2017 που περιλαμβάνει τις «Κατευθυντήριες Διατάξεις Υλοποίησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες», και συγκεκριμένα την παρ. 1 του άρθρου 61 (Γενικές Υποχρεώσεις) ορίζεται ότι: «Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Ιδίως υποχρεούται: α) να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους, β) να τηρεί τις αρχές καθολικού σχεδιασμού σε κάθε τομέα της αρμοδιότητάς του ή της δραστηριοποίησής του, προκειμένου να διασφαλίζει για τα ΑμεΑ την προσβασιμότητα των υποδομών, των υπηρεσιών ή των αγαθών που προσφέρει, γ) να παρέχει, όπου απαιτείται σε συγκεκριμένη περίπτωση, εύλογες προσαρμογές υπό τη μορφή εξατομικευμένων και κατάλληλων τροποποιήσεων, ρυθμίσεων και ενδεδειγμένων μέτρων, χωρίς την επιβολή δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, δ) να απέχει από πρακτικές, κριτήρια, συνήθειες και συμπεριφορές που συνεπάγονται διακρίσεις σε βάρος των ΑμεΑ, ε) να προάγει με θετικά μέτρα την ισότιμη συμμετοχή και άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στον τομέα αρμοδιότητας ή δραστηριότητάς του»,
  • την παρ. 2 του άρθρου 63 του Ν. 4488/2017, «Καθολικός σχεδιασμός διοικητικών προϊόντων, περιβαλλόντων και υπηρεσιών, εύλογες προσαρμογές», αναφέρεται ότι: «Τα διοικητικά όργανα και οι αρχές υποχρεούνται να λαμβάνουν ενδεδειγμένα μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός ή περισσότερων ΑμεΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Στις ως άνω εύλογες προσαρμογές, οι οποίες παρέχονται υπό την προϋπόθεση της μη επιβολής δυσανάλογου ή αδικαιολόγητου βάρους, περιλαμβάνονται (…) εξατομικευμένη προσαρμογή διαδικασιών ή πρακτικών, (…)».
  •  την υπ’ Αριθμ. 16996 Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και Υποσύστημα Κάρτας Αναπηρίας», στο άρθρο 20, παρ.2 αναφέρει ότι: «Όλοι οι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, οφείλουν να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους κατόχους Κάρτας Αναπηρίας σε διαδικασίες που απαιτούν φυσική παρουσία και να τους παρέχουν κάθε διευκόλυνση που απαιτείται για την εξυπηρέτησή τους και ιδίως κάθε διευκόλυνση που καλύπτει τυχόν έλλειμμα προσβασιμότητας του χώρου ή της διαδικασίας.».
    Τα άτομα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες με όλους τους υπόλοιπους πολίτες, εργάζονται και είναι υποχρεωμένα να είναι στην ώρα τους στην εργασίας τους, έχουν οικογένειες και παιδιά και άλλες υποχρεώσεις που χρειάζεται να εκπληρώσουν ανεμπόδιστα. Δεν δικαιολογείται επ’ ουδενί λόγω να μένουν πίσω επειδή εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβασή τους, κατάσταση η οποία παραβιάζει τις επιταγές τους Συντάγματος και την Διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Με βάση όλα τα παραπάνω, απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, την άμεση δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών προκειμένου να μεριμνήσετε ώστε τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις να εξυπηρετούνται άμεσα και κατά προτεραιότητα κατά τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε..
Εν αναμονή της ανταπόκρισής σας και της σχετικής μας ενημέρωσης μας, σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων».

Διαβάστε επίσης:

Μαμουλάκης στον προϋπολογισμό: «Η ΝΔ χρωστά στις τράπεζες μισό δισ. ευρώ και ζητά από τους πολίτες να είναι τραπεζικά ενήμεροι»


 

Ετικέτες

Documento Newsletter