Ηγέτες… δηλητήριο και πολιτικές δολοφονίες

Ηγέτες… δηλητήριο και πολιτικές δολοφονίες

H υπόθεση Ναβάλνι στη Ρωσία έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για να εξοντώσουν αντιπάλους

Δεκάδες είναι τα σενάρια που διακινούνται σχετικά με τον τρόπο που πέθανε ο φιλελεύθερος αλλά και εθνικιστής πολιτικός αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι στην αποικία κρατούμενων στην Αρκτική. Σύμφωνα με ένα από αυτά ο θάνατός του επήλθε από νέα δηλητηρίασή του με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok. Ο Ναβάλνι είχε ξαναπέσει θύμα επίθεσης με Novichok πριν από μερικά χρόνια, όμως τότε είχε καταφέρει να επιβιώσει.

Ο Ναβάλνι δεν είναι ο μόνος πολιτικός που έχει δηλητηριαστεί στην πρόσφατη ιστορία. Μια άλλη σχετικά πρόσφατη υπόθεση είναι η απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στη Βρετανία το 2018, αλλά και η υπόθεση του Αλεξάντρ Λιτβινένκο το 2006. Στο δυτικό φαντασιακό μόνο η Ρωσία δολοφονεί με δηλητήριο στην πρόσφατη ιστορία. Ομως υπάρχουν πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι δεν είναι μόνη της, αφού και οι ισραηλινές υπηρεσίες φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει δηλητήριο για πολιτικές δολοφονίες Παλαιστινίων της PLO και άλλων οργανώσεων.

Ιστορίες από το Ισραήλ

Η χρήση δηλητηρίου από τις ισραηλινές υπηρεσίες ήταν διαδεδομένη κατά τον πόλεμο του 1947-48, ενώ συχνά οι Ισραηλινοί στρατιώτες έριχναν δηλητήριο ή συγκεκριμένα μικρόβια στα πηγάδια των Παλαιστινίων. Η τελευταία τέτοια γνωστή χρήση δηλητηρίου για πολιτική δολοφονία από τους Ισραηλινούς ήταν το 1978, όταν ο επικεφαλής της ένοπλης φράξιας υπό τον τίτλο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Εξωτερικές Επιχειρήσεις Γουάντι Χαντάτ δολοφονήθηκε με δηλητήριο που είχαν βάλει Ισραηλινοί πράκτορες στην οδοντόπαστά του. Επίσης όταν ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ πέθανε από καρκίνο δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριξαν ότι έπεσε θύμα δηλητηρίασης με πολώνιο 210. Μάλιστα είχαν βρεθεί και ίχνη πολωνίου 210 στον τάφο του και σε άλλα προσωπικά του αντικείμενα, όμως οι Γάλλοι εισαγγελείς που διεξήγαγαν έρευνα υποστήριξαν ότι αποτελούσαν τυχαία ευρήματα και έκλεισαν άρον άρον την υπόθεση. Πριν από δύο χρόνια η οικογένεια του Αραφάτ είχε ανεπιτυχώς προσπαθήσει να ξανανοίξει την υπόθεση.

Πέραν του Ισραήλ είναι γνωστό ότι η Ρωσία έχει παράδοση στις δολοφονίες με δηλητήριο, ενώ υπάρχουν έντονες φήμες για τους θανάτους διάφορων διάσημων προσωπικοτήτων, όπως επί παραδείγματι του ίδιου του ηγέτη της επανάστασης του 1917 Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν ή ακόμη και του Ιωσήφ Στάλιν, η επίσημη αιτία θανάτου του οποίου ήταν το εγκεφαλικό. Η πρόσφατη ρωσική ιστορία έχει συνδεθεί με τη χρήση δηλητηρίου για την εξόντωση πολιτικών –και όχι μόνο– αντιπάλων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λίγο μετά την επικράτηση των δυνάμεων της Οκτωβριανής Επανάστασης με εντολή του ίδιου του Λένιν άρχισε να λειτουργεί το περίφημο «Ειδικό δωμάτιο», γνωστό και ως «Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Νο 12», «Lab X» και «Κελί» (Kamera).

Το συγκεκριμένο εργαστήριο, που ειδικευόταν στην έρευνα και την ανάπτυξη δηλητηρίων και στα πειράματα κυρίως σε κρατούμενους, έγινε γνωστό μετά την αυτομόληση του πρώην αρχειοθέτη της υπηρεσίας πληροφοριών KGB Βασίλι Μιτρόχιν στη Βρετανία το 1992. Σύμφωνα με τα αρχεία του Μιτρόχιν αλλά και με άλλες πηγές που διασταύρωσαν οι δυτικές υπηρεσίες, το εργαστήριο ιδρύθηκε το 1921 από την υπηρεσία ασφαλείας Τσεκά (VCHEKA) και επικεφαλής του ήταν ο καθηγητής Ιατρικής Ιγκνάτι Καζάκοφ. Στη συνέχεια τον έλεγχο πήρε η διαβόητη μυστική αστυνομία του Στάλιν NKVD και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η δραστηριότητά της εντάθηκε. Από το 1978 και μετά το εργαστήριο μετατράπηκε σε Κεντρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για Ειδική Τεχνολογία, το οποίο υπαγόταν στην Πρώτη Γενική Διεύθυνση της υπηρεσίας πληροφοριών KGB.

Για κάποια χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης το εργαστήριο-ινστιτούτο παροπλίστηκε, όμως προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 λέγεται ότι όχι μόνο επανενεργοποιήθηκε, αλλά και πως κατασκευάστηκαν και λειτουργούν και άλλα τέτοια εργαστήρια. Εικάζεται ότι ο Κιμ Γιονγκ-ναμ, ετεροθαλής αδερφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν, δηλητηριάστηκε το 2017 με ουσία προερχόμενη από τη Ρωσία.

Φονικά και… διακριτικά

Πλην της Ρωσίας και του Ισραήλ και άλλες χώρες καταφεύγουν σε απόπειρες δολοφονίας ή δολοφονίες αντιπάλων τους. Η διαφορά έγκειται στο ότι συνήθως το κάνουν νομότυπα, στο πλαίσιο αποφάσεων για προστασία της εθνικής ασφάλειας, και ότι χρησιμοποιούν ποικιλία μεθόδων.

Επί παραδείγματι, είναι γνωστό ότι ο εκλιπών ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο είχε επιβιώσει από 638 απόπειρες δολοφονίας, τις περισσότερες εκ των οποίων είχε σχεδιάσει και εκτελέσει η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA. Μια από τις πιο εντυπωσιακές επιχειρήσεις ήταν τα… εκρηκτικά πούρα, ενώ σε άλλες απόπειρες χρησιμοποιήθηκαν χάπια με δηλητήριο, ναρκωτικές ουσίες κ.ά. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο ξαφνικός θάνατος του πάπα Ιωάννη Παύλου Α΄ ύστερα από μόλις 33 μέρες στην κεφαλή της Αγίας Εδρας, διότι προκάλεσε υποψίες ότι τον είχαν δηλητηριάσει, χωρίς όμως αυτό να αποδειχθεί ποτέ. Στο πιο πρόσφατο παρελθόν οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες της Δύσης έχουν καταφύγει σε δολοφονίες εχθρών τους κυρίως με χτυπήματα με drones ή με επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, όπως του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Κηδεύτηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους (Video – Photos)

Εκλογές στο Ιράν – Αναμένεται χαμηλή συμμετοχή εξαιτίας οργανωμένου μποϊκοτάζ

Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: «Εάν πέσει η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία»

Γάζα: Αγανάκτηση της Διεθνούς Κοινότητας μετά τη νέα σφαγή

Ακατάπαυστες βροχοπτώσεις στη Βολιβία – Βυθίστηκαν δεκάδες συνοικίες στην πόλη Κοβίχα (Photos)

Βρετανικά ΜΜΕ: «Σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ευρώπης από τον Πούτιν μέσω Αφρικής»

Documento Newsletter