Η Hewlett Packard Enterprise (HPE) ανακοίνωσε ότι επιταχύνει την εξερεύνηση του διαστήματος και ενισχύει την αυτάρκεια των αστροναυτών, επιτρέποντας την επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με προηγμένο εμπορικό edge computing στο διάστημα για πρώτη φορά.
Οι αστροναύτες και οι εξερευνητές του διαστήματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα επιταχύνουν τον χρόνο απόκρισής τους από μήνες σε λεπτά σε διάφορα πειράματα στο διάστημα, από την επεξεργασία ιατρικής απεικόνισης και την αλληλουχία DNA έως το ξεκλείδωμα βασικών πληροφοριών από όγκους απομακρυσμένων αισθητήρων και δορυφόρων, χρησιμοποιώντας το HPE Spaceborne Computer-2 (SBC-2), ένα υπολογιστικό σύστημα αιχμής.
Το Spaceborne Computer-2 έχει προγραμματιστεί να μπει σε τροχιά στην 15η αποστολή ανεφοδιασμού Northrop Grumman στον Διαστημικό Σταθμό (NG-15) στις 20 Φεβρουαρίου και θα είναι διαθέσιμο για χρήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Το διαστημικό σκάφος NG-15 ονομάστηκε «SS. Katherine Johnson» προς τιμήν της Katherine Johnson, μιας διάσημης μαύρης γυναίκας μαθηματικού της NASA, της οποίος ο ρόλος ήταν κρίσιμος για την πρώιμη επιτυχία του διαστημικού προγράμματος.
Ξεπερνώντας τα εμπόδια για την επίτευξη αξιόπιστου computing στο διάστημα
Η επερχόμενη κυκλοφορία του Spaceborne Computer-2 βασίζεται στην επιτυχία του προκατόχου του, Spaceborne Computer, ένα proof-of-concept που η HPE ανέπτυξε και ξεκίνησε σε συνεργασία με τη NASA το 2017 για να λειτουργεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για μονοετή αποστολή.
Ο στόχος της NASA ήταν να δοκιμάσει εάν οι προσιτοί, εμπορικοί off-the-shelf servers που χρησιμοποιούνται στη γη, αλλά εξοπλισμένοι με ειδικά σχεδιασμένες λειτουργίες σκλήρυνσης που βασίζονται σε λογισμικό, μπορούν να αντέξουν τις αναταράξεις, τους κραδασμούς και την εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του Διαστημικού Σταθμού.
Επιπλέον, η απόκτηση πιο αξιόπιστων υπολογιστών στο ISS είναι μόνο το πρώτο βήμα στους στόχους της NASA για τη στήριξη του διαστημικού ταξιδιού του ανθρώπου στη Σελήνη, στον Άρη και πέρα από αυτό όπου η αξιόπιστη επικοινωνία είναι κρίσιμη ανάγκη για την εκάστοτε αποστολή.
Η HPE ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή της για ένα χρόνο με το Spaceborne Computer και είναι έτοιμη να ξεκινήσει, μέσω μιας χορηγίας από το Εθνικό Εργαστήριο ISS US, ένα ακόμη πιο προηγμένο σύστημα, που ονομάζεται Spaceborne Computer-2, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα και να εγκατασταθεί στο ISS για τα επόμενα 2-3 χρόνια για ευρύτερη χρήση.
Εξερεύνηση του διαστήματος και τεχνητή νοημοσύνη
Το Spaceborne Computer-2 αναμένεται να προσφέρει διπλάσια ταχύτητα υπολογισμού, και θα είναι εξοπλισμένο με μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) για την αποτελεσματική επεξεργασία δεδομένων υψηλής έντασης εικόνας που απαιτούν υψηλότερη ανάλυση εικόνας, όπως λήψεις πολικών παγοκρυστάλλων στη γη ή ιατρικές ακτινογραφίες. Οι δυνατότητες GPU θα υποστηρίξουν επίσης συγκεκριμένα έργα χρησιμοποιώντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μηχανικής μάθησης.
Οι συνδυασμένες εξελίξεις του Spaceborne Computer-2 θα επιτρέψουν στους αστροναύτες να εξαλείψουν τους μεγάλους χρόνους αδράνειας και αναμονής που σχετίζεται με την αποστολή δεδομένων από και προς τη γη για να αντιμετωπίσουν την έρευνα και να αποκτήσουν αμέσως πληροφορίες για μια σειρά έργων, όπως:
– Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της φυσικής κατάστασης των αστροναυτών με επεξεργασία ακτινογραφιών, ηχογραμμάτων και άλλων ιατρικών δεδομένων για την επιτάχυνση του χρόνου έως τη διάγνωση στο διάστημα.
– Αξιοποιώντας τους όγκους δεδομένων απομακρυσμένου αισθητήρα: Υπάρχουν εκατοντάδες αισθητήρες που η NASA και άλλοι οργανισμοί έχουν τοποθετήσει στρατηγικά στον ISS και σε δορυφόρους, οι οποίοι συλλέγουν τεράστιους όγκους δεδομένων που απαιτούν σημαντική ποσότητα εύρους ζώνης για αποστολή στη γη για επεξεργασία. Με το edge computing στο διάστημα, οι ερευνητές μπορούν να επεξεργαστούν ενσωματωμένη εικόνα, σήμα και άλλα δεδομένα που σχετίζονται με μια σειρά από συμβάντα, όπως:
* Τάσεις κυκλοφορίας με ευρύτερη ματιά στον αριθμό των αυτοκινήτων στον δρόμο και ακόμη και σε χώρους στάθμευσης.
*Ποιότητα του αέρα μετρώντας το επίπεδο εκπομπών και άλλων ρύπων στην ατμόσφαιρα.
*Παρακολούθηση αντικειμένων που κινούνται στο διάστημα και στην ατμόσφαιρα από αεροπλάνα έως εκτοξεύσεις πυραύλων.