Hera: Ξεκίνησε το ταξίδι προς τον αστεροειδή Δίμορφο – Ποια η σπουδαία αποστολή του διαστημικού σκάφους (Video)

Το διαστημικό σκάφος Hera του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ξεκίνησε τη Δευτέρα το ταξίδι του προς τον αστεροειδή Δίμορφο. Η εκτόξευση έγινε με έναν πύραυλο Falcon 9 της Space X.

Το ταξίδι του Hera θα διαρκέσει κάτι περισσότερο από έναν χρόνο με προορισμό τον αστεροειδή που ήταν στόχος μελετών της NASA το 2022, όταν εκτοξεύτηκε πάνω του ένας δορυφόρος με ταχύτητα 20.000 χιλιομέτρων την ώρα. Σκοπός της αποστολής DART ήταν να διαπιστωθεί εάν άλλαξε η τροχιά του αστεροειδούς μετά τη σύγκρουση, ούτως ώστε να φανεί εάν αυτός ο τρόπος μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός ώστε να αποκρουστούν μελλοντικές απειλές προς τη Γη.

Η εκτόξευση του Hera

Όταν το διαστημόπλοιο Hera φτάσει στον προορισμό του, το 2026, θα διεξάγει έρευνες στον τόπο της συντριβής του προηγούμενου δορυφόρου, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα από την πρόσκρουση του DART στον Δίμορφο. Θα χρησιμοποιηθούν οι μικροδορυφόροι του σκάφους αλλά και μία σειρά από αισθητήρες, οι οποίοι θα αναζητήσουν τυχόν ρωγμές στο κέντρο του αστεροειδή, αλλά και τη σύνθεση της σκόνης.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος του σχεδίου που έχει εκπονηθεί ώστε η ανθρωπότητα να είναι έτοιμη και ικανή έως το 2030 ώστε να αποκρούσει τυχόν μελλοντικούς κινδύνους από αστεροειδείς.

«Αυτός δεν είναι ένας αφηρημένος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε, είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο Ρολφ Ρένσινγκ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις. «Η Γη μας βομβαρδίζεται με αντικείμενα», πρόσθεσε.

Στη λίστα της ESA υπάρχουν καταγεγραμμένα 36.000 διαστημικά αντικείμενα με διάμετρο άνω των 100 μέτρων. Τα 1.668 εξ αυτών έχουν μηδενική πιθανότητα να χτυπήσουν τη Γη. Ορισμένα εξ αυτών καταχωρήθηκαν ως άξια παρακολούθησης.

Το απροσδόκητο χτύπημα μετεωρίτη πάνω από το Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας το 2013 τραυμάτισε περίπου 1.000 άτομα και εστίασε τις έρευνες στα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και ένας σχετικά μικρός διαστημικός βράχος.

Εκείνος ο μετεωρίτης είχε διάμετρο μόλις περίπου 18 μέτρα. «Αν κάτι έστω και λίγο μεγαλύτερο έπληττε το κέντρο του Παρισιού, του Λονδίνου ή του Βερολίνου, ο αντίκτυπος θα ήταν καταστροφικός», εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η Ήρα, που πήρε το όνομά της από την ελληνική θεά του γάμου, είναι το πρώτο βήμα για να σταματήσει αυτό, σύμφωνα με το Politico.

Διαβάστε επίσης

Λίβανος: Επεκτείνονται στις παράκτιες περιοχές οι ισραηλινές επιθέσεις – Η Κίνα θα διαθέσει ιατρική βοήθεια

Σκέτο… κομφούζιο στον ΣΥΡΙΖΑ – Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δρόμο προς τις κάλπες

Χρειαζόμαστε περισσότερους Γερουλάνους

Μαζεύτηκαν πολλά, Βασίλη

Καιρός: «30άρια» με συννεφιά την Τρίτη – Πότε θα πέσει η θερμοκρασία

Ετικέτες