«Harvard από το… Κιλκίς» τα ιδιωτικά ΑΕΙ του Μητσοτάκη – Ο Περικλής Γκόγκας διαλύει το κυβερνητικό αφήγημα (Video)

Εκτενή συνέντευξη για την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος παραχώρησε στο Documento ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Περικλής Γκόγκας.

Ο Π. Γκόγκας μιλώντας στον αρχισυντάκτη του documentonews.gr Αντώνη Ρηγόπουλο απάντησε αφοπλιστικά σε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας την προσπάθεια παραπληροφόρησης που έχει στηθεί με πλήθος ανακριβιών σε σχέση με τη λειτουργία των μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Documento έκανε εκτενή αναφορά στα ξένα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να ονοματίσει τρία καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς η πλειοψηφία είναι μη κρατικά πανεπιστήμια που λειτουργούν με κριτήρια δημοσίου.

Σαφής ήταν επίσης στην εκτίμησή του ότι το εν τέλει, όσα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αν ιδρυθούν στην Ελλάδα, τελικά ελάχιστα θα είναι αυτά που θα επιβιώσουν σε βάθος μερικών ετών, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε πολλές άλλες χώρες στο παρελθόν, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ίδρυσή τους δεν πρόκειται να περιορίσει το μεγάλο ρεύμα νέων που φεύγουν από την Ελλάδα για να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Καυστικός ήταν επίσης σε ό,τι αφορά τη μεθόδευση της μείωσης του αριθμού των φοιτητών μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Σε σχέση με τις καταλήψεις, ο κ. Γκόγκας τόνισε είναι αποδεκτός τρόπος αντίδρασης απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι οι καταλήψεις πλέον δεν έχουν τον χαρακτήρα του παρελθόντος και ότι οι καταληψίες φοιτητές φροντίζουν τον χώρο του πανεπιστημίου κατά την παραμονή τους εκεί.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Περικλή Γκόγκα στον Αντώνη Ρηγόπουλο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια:

Ο καθηγητής Περικλής Γκόγκας διαλύει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Eνωση Διοικητικών Δικαστών: «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαγορεύονται από το Σύνταγμα»

Μετά την «παράκαμψη» του Συντάγματος για τα ΑΕΙ αρχίζει τεράστιος κατήφορος

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Καταπέλτης κατά του νομοσχεδίου η πρώην Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ