Οι συνέπειες της εκτόξευσης χορήγησης Golden Visa σε επενδυτές τρίτων χωρών αναλύονται σε δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt. Ενώ το 2023 χορηγήθηκαν 4.231 άδειες σε πλούσιους επενδυτές ξένων χωρών, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί για τους πολίτες, την ώρα που η ΕΕ προειδοποιεί για κινδύνους ασφαλείας αλλά και περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Το δημοσίευμα της Handelsblatt κάνει ειδική αναφορά στους επενδυτές από την Κίνα, καθώς το 61% των golden visa για την Ελλάδα έχουν εκδοθεί για πολίτες της εν λόγω χώρας. Ακολουθούν επενδυτές από την Τουρκία (6%), τον Λίβανο, το Ιράν και τη Βρετανία.
«Οι χώρες της ΕΕ χορηγούν βίζες σε επενδυτές από τρίτες χώρες οι οποίοι επενδύουν χρήματα σε ακίνητα, προσελκύοντας έτσι επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Ως αποτέλεσμα, τα διαμερίσματα γίνονται απλησίαστα για τους πολίτες σε πολλές περιοχές», σημειώνει η Handelsblatt.
«Σύμφωνα με υπολογισμούς της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αττική έχουν αυξηθεί κατά 71% από το 2017. Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως και 56% τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη, αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη 212.000 διαμερισμάτων στην Ελλάδα», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η αύξηση των ενοικίων δεν είναι ο μόνος λόγος που επικρίνεται η χορήγηση των Golden Visa. «Οι επικριτές λένε ότι αυτό μετατρέπει το δικαίωμα διαμονής στην ΕΕ σε είδος πολυτελείας για τους πλούσιους που μπορεί να αγοραστεί. Η πρακτική αυτή ευνοεί επίσης το ξέπλυμα χρήματος. Ως εκ τούτου, πολλές χώρες της ΕΕ έχουν σταματήσει να χορηγούν βίζες σε επενδυτές ακινήτων τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η Handelsblatt.
«Η Διεθνής Διαφάνεια ζητά τον τερματισμό των προγραμμάτων Golden Visa. Έχουν «μετατρέψει το δικαίωμα διαμονής στην ΕΕ σε αγαθό πολυτελείας που μπορεί να αγοράσει ο καθένας που έχει αρκετά χρήματα», επικρίνει η μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία καταπολεμά τη διαφθορά παγκοσμίως». «Τα προγράμματα είναι επίσης αμφιλεγόμενα λόγω των επιδράσεων που προκαλούν στην αγορά ακινήτων και κατοικιών. Πέρυσι, το πρόγραμμα Golden Visa αντιστοιχούσε ήδη στο επτά τοις εκατό του συνόλου των συναλλαγών ακινήτων στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάντως εμμένει στο πρόγραμμά της, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Το 2023 εξέδωσε 4.231 άδειες παραμονής σε αγοραστές ακινήτων από χώρες εκτός ΕΕ. Αυτός ήταν σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τον προηγούμενο χρόνο. Η Ελλάδα εισήγαγε το πρόγραμμα το 2013, στο αποκορύφωμα της κρίσης δημόσιου χρέους. Σκοπός του ήταν να αναζωογονήσει την αγορά ακινήτων, η οποία είχε πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Από την έναρξη του προγράμματος πριν από έντεκα χρόνια, η Ελλάδα έχει εκδώσει 22.298 άδειες διαμονής», σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Η Handelsblatt γράφει στη συνέχεια ότι η Κομισιόν: «εντοπίζει τους κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά με τη χρυσή βίζα. Αυτό έχει συνέπειες για την Ένωση στο σύνολό της, «καθώς η άδεια διαμονής παρέχει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός του χώρου Σένγκεν», εξήγησε εκπρόσωπος της Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας.
«Αλλά οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να προειδοποιούν. Τα χέρια της Επιτροπής είναι δεμένα, καθώς οι κανόνες διαμονής υπόκεινται στην εθνική νομοθεσία», σημειώνεται επίσης.
«Τα προγράμματα είναι επίσης αμφιλεγόμενα λόγω των επιδράσεων που προκαλούν στην αγορά ακινήτων και κατοικιών. Πέρυσι, το πρόγραμμα Golden Visa αντιστοιχούσε ήδη στο επτά τοις εκατό του συνόλου των συναλλαγών ακινήτων στην Ελλάδα. Περίπου 170.000 διαμερίσματα ενοικιάζονται σήμερα σε πύλες όπως η Airbnb σε βραχυχρόνια βάση. Υπάρχει έλλειψή τους στην κανονική αγορά κατοικίας. Επομένως, οι μέσοι μισθωτοί δυσκολεύονται να βρουν οικονομικά προσιτή κατοικία», καταλήγει το δημοσίευμα.
Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση Μητσοτάκη: €3 δισ. σε τράπεζες και εργολάβους αντί για φτηνά σπίτια και ενοίκια
«Φωτιά» τα ενοίκια στην Αθήνα – Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο προσιτές
Μητσοτάκης: Κόβει τη συζήτηση για πλαφόν στα ενοίκια – Αυξάνει το όριο για τη Golden Visa