Handelsblatt: Πίσω από Ρουμανία και Ουγγαρία σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ η Ελλάδα του Μητσοτάκη

Το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και την εικόνα της ανάπτυξης που επιχειρεί να παρουσιάσει, καταρρίπτουν τα στοιχεία και η ωμή πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της η Handelsblatt, που επικαλείται τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, υπενθυμίζει πως η Ελλάδα έχει το τρίτο πιο χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ για το 2022. Μόνο Σλοβακία και Βουλγαρία βρέθηκαν πιο χαμηλά στη λίστα ενώ πιο πάνω από την Ελλάδα του Μητσοτάκη βρίσκονται χώρες όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Όλα αυτά μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση της Eurostat πως η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση σε επίπεδο απασχόλησης με μόνο το 66% των ατόμων 20-64 ετών να απασχολείται…

Δείτε επίσης: Η Eurostat καταρρίπτει το αφήγημα Μητσοτάκη – Τρίτο χειρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρωζώνη η Ελλάδα

Η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση φιλοξενεί άρθρο για τις 10 φτωχότερες χώρες της ΕΕ με βάση το ΑΕΠ τους με τίτλο: «Αυτές είναι οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ» που υπογράφει ο Dominik Zubel, επικαλούμενη την πρόσφατη έρευνα της Eurostat για το 2022.

Όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, «Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι δείκτης του πλούτου μιας χώρας. Δεν υπολογίζεται σε ευρώ, αλλά σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ)», τονίζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η μέση τιμή του ΑΕΠ της ΕΕ ορίζεται σε 100 ΜΑΔ. Το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 68 ΜΑΔ», αναλύει η HB. Η Ελλάδα βρίσκεται έτσι πλέον κάτω από χώρες όπως η Λετονία, η Ρουμανία και η Κροατία ενώ ακόμα πιο χαμηλά βρίσκονται μόνο η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

«Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει γίνει ολοένα πιο σημαντική ως κόμβος για την προμήθεια φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες που ανεξαρτητοποιούνται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας», καταλήγει η εφημερίδα.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα της εφημερίδας η κατάταξη των χωρών έχει ως εξής:

10) Λιθουανία

9) Εσθονία

8) Ισπανία

7) Πολωνία

6) Ρουμανία – Πορτογαλία – Ουγγαρία

5) Λετονία

4) Κροατία

3) Ελλάδα

2) Σλοβακία

1)Βουλγαρία

Όσον αφορά την απασχόληση, σύμφωνα με τη Eurostat που δημοσιεύτηκαν πριν από μερικές ημέρες, η χώρα το 2022 βρέθηκε στον πάτο της λίστας των χωρών της Ε.Ε. αναφορικά με το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 20 – 64 ετών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση καθώς μόλις το 66% των ανθρώπων της εν λόγω ηλικιακής ομάδας έχει δουλειά, ενώ κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Ιταλία στην οποία εργάζεται το 65%.

Δείτε επίσης: Αποδομεί η Eurostat το δήθεν success story Μητσοτάκη – Προτελευταία η Ελλάδα στην απασχόληση