Ο γερμανικός Τύπος προδιαγράφει αύξηση προσφυγικών ροών σε χώρες όπως Ελλάδα και Τουρκία. Παιγνίδι απόδοσης ευθυνών για το Αφγανιστάν μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ.
Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη έχουν προκαλέσει συναγερμό σε πολλές χώρες εισόδου προσφύγων, όπως είναι η Τουρκία και η Ελλάδα. Η Handelsblatt περιγράφει την ατμόσφαιρα καταρχήν στην Τουρκία. «Τους περασμένους μήνες έχουν έρθει και πάλι πολλοί πρόσφυγες, οι κάτοικοι αντιδρούν εχθρικά” σημειώνει. “Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, πυροδοτεί το κλίμα. Σε περίπτωση που ανέλθει στην εξουσία, όλοι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους, όπως είπε ο επικεφαλής του κόμματος Κεμάλ Κιλιντζάρογλου. Η προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ αφορά στους Σύρους στην Τουρκία. Οι Αφγανοί βρίσκουν καταφύγιο μόνο παράτυπα, γι αυτό τείνουν να ταξιδεύουν περισσότερο προς την ΕΕ. Στις Βρυξέλλες γίνονται σκέψεις γύρω από τις δυνατότητες συνεργασίας με την Άγκυρα».
Ο αρθρογράφος της Handelsblatt επικαλείται συνέντευξη της Επιτρόπου Εσωτερικών Ίλβα Γιόχανσον στην κυριακάτικη Welt. „Δεν θα πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη όπως το 2015, δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου οι άνθρωποι βρεθούν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”, τόνισε η Επίτροπος. Και η Ελλάδα; Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt. “Η Ελλάδα δεν θέλει να διολισθήσει και πάλι σε μια νέα κρίση απροετοίμαστη, όπως έγινε πριν 6 χρόνια” σημειώνει.”O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με κύριο θέμα τη διασφάλιση των συνόρων … Η ελληνική ακτοφυλακή πολλαπλασίασε τις περιπολίες της στο Αιγαίο, αστυνομία και στρατός ενίσχυσαν την παρουσία τους στον Έβρο, τα αποθέματα σε φωτοβολίδες και δακρυγόνα συμπληρώθηκαν. Την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών επιθεώρησαν τις μονάδες στον Έβρο…. Εκεί οι Έλληνες εγκατέστησαν 11 κάμερες – ραντάρ σε ψηλά κοντάρια για να επιτρέπουν στους μεθοριακούς φρουρούς να παρακολουθούν κινήσεις οχημάτων και ανθρώπων σε απόσταση 15 χιλιομέτρων προς την τουρκική πλευρά των συνόρων. …Η μεγαλύτερη ανησυχία για την Αθήνα είναι να μην επιχειρήσει και πάλι ο Ερντογάν την εργαλειοποίηση των προσφύγων,όπως το Μάρτιο του 2015. Ο υπουργός Μετανάστευσης Μηταράκης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και της στήριξης της χώρας κάνοντας σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει πύλη εισόδου για νέες προσφυγικές ροές”.
Blame game μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ
Σε παιγνίδι απόδοσης ευθυνών λίγες ημέρες πριν κλείσουν 20 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επιδίδονται ένας νυν κι ένας πρώην πρόεδρος. Ο πρώην Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη “ταπείνωση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής στην ιστορία των ΗΠΑ” και ο νυν Τζο Μπάιντεν αντιτείνει ότι κληρονόμησε από τον προκάτοχό του μια «κακή συμφωνία αποχώρησης».
Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung δενέχει καμιά αμφιβολία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μερίδιο ευθύνης σε αυτήν την «ολοκληρωτική συνθηκολόγηση», όπως ο ίδιος την αποκάλεσε. «Το μόνο που ήθελε ο Τραμπ ήταν να φύγει η χώρα του από το Αφγανιστάν παραγκωνίζοντας την κυβέρνηση στην Καμπούλ» σημειώνει. «Αυτό οδήγησε προφανώς την τελευταία σε μια μοιραία διαδικασία παραίτησης απέναντι στη Δύση, που άνοιξε το δρόμο στους Ταλιμπάν. Αλλά και για τον Τραμπ ήταν τελικά αδιάφορο ποιο δρόμο θα ακολουθούσε το Αφγανιστάν. Όπως και ο Μπάιντενυ, ήθελε κι αυτός να έχει τη διαβεβαίωση ότι η χώρα δεν θα ξαναγίνονταν ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες. … Όταν η επιχείρηση σωτηρίας παρέλθει η αμερικανική κοινή γνώμη πιθανότατα δεν πρόκειται να ξεχάσει το Αφγανιστάν. Αλλά η εικόνα του Μπάιντεν ως έμπειρου στην εξωτερική πολιτική αποκτά αμυχές. Ο Τραμπ και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί που μέχρι πρότινος ήσαν υπέρ της αποχώρησης, θα φροντίσουν ώστε να παραμείνουν στη μνήμη τουλάχιστον οι τελευταίες ημέρες στην Καμπούλ».
Ο Μαρκ Πολυμερόπουλος από τη CIA
Πως περιγράφει κανείς λοιπόν την ιστορία μιας αποτυχίας; Ενός αποτυχημένου πολέμου; Από πού ξεκινά; Αυτό το ερώτημα απασχολεί τον συντάκτη της Süddeutsche Zeitung σε ολοσέλιδο άρθρο. Οι απαντήσεις που παραθέτει είναι πολλές. Αίφνης, σημειώνει, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και τους πανικοβλημένους ανθρώπους. Ή ξεκινά από το East Room του Λευκού Οίκου, όπου οι Αμερικανοί πρόεδροι μπροστά από σειρά σημαιών μιλούν, όπως έκανε και ο Τζο Μπάιντεν για να εξηγήσει στους συμπατριώτες του και στον υπόλοιπο κόσμο τι σημαίνουν αυτές οι εικόνες από την Καμπούλ. «Αναλόγως από το πώς ξεκινήσει κανείς την εξιστόρηση ενός χαμένου πολέμου … μπορεί να βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα» σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος. «Εάν δηλαδή αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα ήταν για τον Μπάιντεν μια καταστροφική τομή στην προεδρία του και την ιστορία των ΗΠΑ …
Ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, πρώην πράκτορας της CIA, ανήκει σε αυτούς που κλίνουν προς αυτήν την ερμηνεία. Μιλά από το τηλέφωνο γρήγορα και δυνατά, μπορεί κανείς να ακούσει την απογοήτευση και το θυμό του. Λέει ότι εδώ και μήνες ο Λευκός Οίκος λάμβανε προειδοποιήσεις ότι η κυβέρνηση και ο στρατός στο Αφγανιστάν θα κατέρρεαν, εάν εγκατέλειπαν οι Αμερικανοί. Ο Μπάιντεν και οι άνθρωποί του αποκοιμήθηκαν στο τιμόνι, λέει. Ο Πολυμερόπουλος ξέρει καλά το Αφγανιστάν. Έζησε εκεί, πότε και τι έκανε, δεν λέει. Είναι γύρω στα 50. Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του το πέρασε ως κατάσκοπος στην Εγγύς Ανατολή. Στο Αφγανιστάν είχε διπλή αποστολή: Να κυνηγά και να σκοτώνει ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν και να βοηθά στο να μαθαίνει ο αφγανικός στρατός πώς να κυνηγά και να σκοτώνει στελέχη των Ταλιμπάν».