Από τη δύσκολη παιδική του ηλικία στην Πολωνία μέχρι την εφηβεία του στην ηλιόλουστη Νίκαια και τα κατορθώματα του ως πιλότος πολεμικής αεροπορίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο συγγραφέας Ρομέν Γκαρί έζησε μια απίστευτη ζωή.
Με το βραβείο κοινού Fischer στις αποσκευές της από το πρόσφατο φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου της Αθήνας, μας έρχεται αυτή η βιογραφία που βασίζεται σε ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του λιθουανικής καταγωγής Γάλλου συγγραφέα Ρομέν Γκαρί, το οποίο είχε μεταφερθεί για πρώτη φορά στο σινεμά το 1970 σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν.
Τότε ο Αμερικανός σκηνοθέτης είχε δώσει το βασικό ρόλο του φιλμ στη μητέρα του συγγραφέα – μια εκκεντρική ρωσίδα πρώην θεατρίνα που με τον πληθωρικό χαρακτήρα και την ανεξάρτητη φύση της έδωσε τα πρώτα βασικά μαθήματα ζωής στον γιο της- την οποία φυσικά υποδύθηκε η Μελίνα Μερκούρη.
Στη νέα οπτική του Μπαρμπιέ, η δίχως περιττές φιορτιτούρες γραφή παλεύει να μοιράσει τον κινηματογραφικό χρόνο μεταξύ των δύο προσώπων αντικαθιστώντας την… αδικία στην ταινία του Ντασέν, ο οποίος από ένα σημείο και μετά έβλεπε μόνο τη Μελίνα στα κάδρα του.
Η νέα «Υπόσχεση της Αυγής» χωρίς να είναι η ξεχωριστή βιογραφία που υπόσχεται διαθέτει κάποιες ικανές σκηνές που συμπλέουν με την περιπετειώδη μυθιστορηματική ζωή του ρομαντικού συγγραφέα. Σε αυτές διακρίνεται η αφοσίωση και επιμονή του ήρωα να ζήσει αμέτρητες ζωές και να γίνει ο σπουδαίος άντρας που ονειρεύεται η μητέρα του. Βέβαια μια τέτοια κινηματογραφική απόπειρα θα ήταν λειψή δίχως την κωμικοτραγική φιγούρα της αξιολάτρευτης, εκκεντρικής γυναίκας που λατρεύει τον γιο της και τον αναγκάζει σχεδόν να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα. Δείτε για παράδειγμα τη σκηνή στο νοσοκομείο που δεν επιτρέπει στον βαριά τραυματισμένο γιο της να… πεθάνει αφού δεν είναι αυτός ο προορισμός του!
Στην ταινία βέβαια υπάρχουν και κάποιες χτυπητές αδυναμίες που σχετίζονται με την ακαδημαϊκή γραφή ή κάποιες κοιλιές στο σενάριο αλλά τόσο η δύναμη της πραγματικής ιστορίας όσο και η παθιασμένη ερμηνεία της Γκενγκσμπούρ στον πιο κόντρα ρόλο της καριέρας της σώζει την ταινία από τη μετριότητα.
Σκηνοθεσία: Ερίκ Μπαρμπιέ Πρωταγωνιστούν: Πιέρ Νινέ, Σαρλότ Γκενγκσμπούρ, Ντιντιέ Μπουρντόν