Η υποκλαπείσα δημοκρατία

Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τέτοια θέματα και, παρότι φυσικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, επικαλέστηκε ως τρόπο πειθούς το στρίβειν διά της προσποιητής άγνοιας.

Δύο χρόνια λοιπόν μετά η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι όλα ήταν αγγελικά και νόμιμα πλασμένα, εκτός από ένα πλημμεληματάκι. Ο Χρήστος Ράμμος, υπόδειγμα εντιμότητας και επαγγελματικής ευσυνειδησίας, κατέρριψε με αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα και άρθρα του συντάγματος το διάτρητο της απόφασης του Αρειου Πάγου. Αλλά ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αποτελούσε από την αρχή σπάνιο είδος στο μολυσμένο θερμοκήπιο της ΝΔ, τα στελέχη της οποίας τον λοιδορούσαν συνεχώς και τον αποκαλούσαν delivery boy και πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που κατά καιρούς έφεραν στο φως δημοσιογράφοι και κυρίως η εφημερίδα Documento δεν ελήφθησαν υπόψη.

Δεν κλήθηκαν για κατάθεση βασικοί μάρτυρες, θύματα του Predator και υπάλληλοι της Intellexa ούτε διερευνήθηκε η σχέση των ιδιοκτητών του κακόβουλου λογισμικού με υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους. Δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί τα δεκάδες παρακολουθούμενα πρόσωπα –στρατιωτικοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικαστικοί– ήθελαν το κακό της πατρίδας και υπονόμευαν την εθνική της ασφάλεια. Το αποκορύφωμα της περιφρόνησης της κοινής γνώμης και των θεσμών είναι ότι το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να παρουσιαστούν στη Βουλή Αδειλίνη και Ζήσης απορρίφθηκε πανηγυρικά, με σοφιστείες περί διάκρισης εξουσιών. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, διότι αντιστρέφοντας τον Δον Κιχώτη ξέραμε ήδη: «Αγαπητέ μου Κυριάκο, όσο λιγότερο αξίζεις τόσο λιγότερα προσδοκούν οι άνθρωποι από σένα».

Το καλό όμως είναι ότι τώρα που έκλεισε η υπόθεση δεν θα ξοδεύουμε άλλα εγκεφαλικά κύτταρα για να λυθούν οι απορίες μας. Αφού οι αναφανδόν ένοχοι κηρύχτηκαν αθώοι θα αρχίσουμε να πιστεύουμε στα θαύματα και θα ανάψουμε ένα κερί στη χάρη της Παναγίας που γιορτάζει μαζί με την κ. Αδειλίνη που θα ανάψει μια μεγάλη λαμπάδα στην Αγία Διαφθορά, την πολιούχο του Μαξίμου. Επίσης είναι πολύ πιθανό στον επόμενο ανασχηματισμό να ιδρυθεί υπουργείο Μαφίας για να εξηγήσει το μεταφυσικό φαινόμενο πώς ένα συρραπτικό καταστρέφει cd με στοιχεία στη δίκη Καραϊβάζ.

Από τη μεταπολίτευση και μετά είχαμε κυβερνήσεις μονοκομματικές, οικουμενικές, εθνικής σωτηρίας, αντιμνημονιακές και τώρα στη μακρά λίστα προστέθηκε και Κυβέρνηση Αρχειοθέτησης Σκανδάλων. Το σύνθημα της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές «Ελληνες, αξίζουμε καλύτερα» μετατράπηκε στο «Σας αξίζουν τα χειρότερα» και η εμβληματική φράση του Ηλιού «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» στο «Σας ταράξαμε στη συγκάλυψη».

Το κράτος δικαίου επί πέντε χρόνια βρίσκεται σε διακοπές, αλλά όχι στα νησιά που είναι ακριβά, όπως παραδέχεται και η Βούλτεψη. Εχει πάει σε χωριό που είναι φτηνό, για να ταιριάζει με τη φτήνια της δημοκρατίας. Ο προβληματισμός ωστόσο των πολιτών είναι άλλος. Το πρόσφατο πόρισμα του Αρειου Πάγου καθώς και άλλες δικαστικές αποφάσεις που απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις αμαρτίες της είναι επαρκείς αιτίες για μετανάστευση; Αξίζει τον κόπο να ζούμε σε μια όμορφη χώρα αλλά ποτέ να μην επιβεβαιώνεται ο Καρυωτάκης; Αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία… Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους, θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία.