Η υπερφορολόγηση της ΝΔ έφερε έσοδα 4 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο – «Να στηριχθεί η κοινωνία» ζητά ο Νίκος Παππάς

Η υπερφορολόγηση της ΝΔ έφερε έσοδα 4 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο – «Να στηριχθεί η κοινωνία» ζητά ο Νίκος Παππάς
EUROKINISSI

«4 δισ. ευρώ υπερπλεόνασμα, μηδέν κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μείωση ενός, έστω, φόρου» τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς με αφορμή τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024.

«Η υπεραπόδοση του επταμήνου βασίζεται στην «υπεραπόδοση» των υψηλών έμμεσων φόρων και της ανέλεγκτης ακρίβειας. Βασίζεται στην «υπεραπόδοση» της πολιτικής Μητσοτάκη και Χατζηδάκη για συνεχή συμπίεση των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» τονίζει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλήγει:

«Ο δημοσιονομικός χώρος το επιτρέπει. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα αποφασίσει να στηρίξει, επιτέλους, την κοινωνία και την οικονομία;»

Απόδειξη της υπερφορολόγησης

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το πρώτο εξάμηνο, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 43.085 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 867 εκατ. ευρώ ή 2,1% έναντι του στόχου.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα έσοδα από τους υπέρογκους φόρους που βαραίνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανήλθαν σε 36.866 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.190 δισ. ευρώ ή 6,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 14.581 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 545 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ανήλθαν σε 4.046 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 135 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1.809 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 73 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 12.285 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.404 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 399 εκατ. ευρώ, ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων αυξημένος κατά 811 εκατ. ευρώ και οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος αυξημένοι κατά 194 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Διαβάστε επίσης:

Παναγιωτόπουλος: «Το ΕΣΥ καταρρέει μαζί με τις οροφές των νοσοκομείων του»

Ο Κασσελάκης καταγγέλλει παράνομη εργασία ανηλίκων σε γάμο όπου παρέστη ο πρωθυπουργός: «Θα κουκουλωθεί και αυτό;» (Video)

Κύρτσος για Καρυστιανού και Πρετεντέρη: «Σκληρές αλήθειες – Της οφείλουμε πολλά»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter