Ένα σύστημα ασύλου εντός της Ε.Ε. για τις Προεδρίες της Κροατίας και της Γερμανίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω βιώσιμων μεταρρυθμίσεων και ενισχυμένης οικονομικής στήριξης για τις χώρες που φιλοξενούν αναγκαστικά εκτοπισμένους πληθυσμούς εκτός της Ε.Ε προτείνει η Υ.Α.
Θα πρέπει να εδραιωθούν δίκαιες και ταχείες διαδικασίες ασύλου ώστε να καθορίζεται γρήγορα ποιος χρήζει διεθνούς προστασίας και ποιος όχι. Όσοι πληρούν τα κριτήρια για να τους δοθεί προστασία θα πρέπει να τους χορηγείται γρήγορα καθεστώς και να λαμβάνουν στήριξη για την ένταξή τους. Σε όσους δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να λάβουν οποιαδήποτε μορφή προστασίας θα πρέπει να τους παρέχεται βοήθεια για να επιστρέψουν.
Είναι επίσης απαραίτητος όπως προτείνει η ΥΑ ο επιμερισμός της ευθύνης με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που δέχονται έναν δυσανάλογο αριθμό αιτημάτων ασύλου προκειμένου να διασφαλιστεί ένα αληθινά κοινό και εφαρμόσιμο σύστημα ασύλου. Η Υ.Α. ενθαρρύνει και τις δύο Προεδρίες να προχωρήσουν τις εργασίες προς την υλοποίηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τη μετεγκατάσταση δίνοντας προτεραιότητα στην οικογενειακή ενότητα.
Με το 85% του παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού να φιλοξενείται σε γειτονικές και αναπτυσσόμενες χώρες, χρειάζεται επίσης να ανανεωθεί και η οικονομική στήριξη. Η Υ.Α. καλεί τις Προεδρίες να εξασφαλίσουν ενισχυμένη και διαφοροποιημένη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για αναπτυξιακή συνεργασία, προκειμένου να υποστηριχθούν περαιτέρω οι χώρες υποδοχής και να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια στους αναγκαστικά εκτοπισμένους για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ε.Ε. αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ε.Ε. για να επιδείξει παγκόσμια αλληλεγγύη προς τους αναγκαστικά εκτοπισμένους και τις χώρες υποδοχής τους αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΥΑ.