Την εμφάνιση ενός προϊστορικού μνημείου, γνωστού και ως «ισπανικό Στόουνχεντζ», το οποίο έχει γίνει ορατό μόνο τέσσερις φορές τα τελευταία 100 χρόνια και το οποίο χρονολογείται από το 5.000 π.Χ. έφερε στο φως η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών στην Ισπανία.
Ειδικότερα, ηπτώση της στάθμης των υδάτων στην τεχνητή λίμνη του φράγματος του Βαλδεκάνιας οδήγησε στην «ανάδυση» του Ντολμέν του Γκουανταλπεράλ, ενός προϊστορικού μνημείου, που αποτελείται έναν κύκλο δεκάδων τεράστιων λίθων.
Αυτή τη στιγμή το μνημείο βρίσκεται πλήρως εκτεθειμένο σε μια γωνία τη τεχνητής λίμνης, στην επαρχία Κάθερες της κεντρικής Ισπανίας, όπου σύμφωνα με τις αρχές η στάθμη του νερού έχει πέσει στο 28% της χωρητικότητας.
«Είναι μια έκπληξη, είναι μια σπάνια ευκαιρία να μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτό», είπε ο αρχαιολόγος Enrique Cedillo από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, ένας από τους ειδικούς που αγωνίζονται να μελετήσουν τον κύκλο πριν βυθιστεί ξανά.
Το μνημείο ανακαλύφθηκε από τον Γερμανό αρχαιολόγο Ούγκο Ομπερμάιερ το 1926, αλλά η περιοχή πλημμύρισε το 1963 κατά τη διάρκεια εντός έργου για την αγροτική ανάπτυξη την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο.
El Dolmen de Guadalperal o también conocido como “el Stonehenge español” está en Cáceres. Este espectacular yacimiento de la edad de bronce es más antiguo que el Stonehenge. Solo enseña su mejor cara cuando el caudal del pantano del río Tajo donde se encuentra está bajo mínimos. pic.twitter.com/XOH5aDTSqL
— RelatandoHistoria (@relatandohisto1) August 10, 2022
Αξίζει να σημειωθεί ότι τοπικές ιστορικές και τουριστικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι οι τεράστιοι λίθοι του Γκουαδαλπεράλ πρέπει να μεταφερθούν σε μουσείο ή σε κάποιο άλλο ασφαλές σημείο στην ξηρά.
https://www.youtube.com/watch?v=wrqov6uYFAI&feature=emb_title
Πηγή: Euronews, Reuters