Η Χιλή κλείνει τα σύνορά της μετά τον διπλασιασμό των θυμάτων του κορονοϊού

Η Χιλή κλείνει τα σύνορά της μετά τον διπλασιασμό των θυμάτων του κορονοϊού

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσουν τα σύνορα από την Τετάρτη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα όπου κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου διπλασιάσθηκαν σε 155 από 75.

“Αποφασίσαμε να κλείσουμε όλα τα σύνορα της χώρας μας, επίγεια, θαλάσσια κι εναέρια. Αυτό το μέτρο δεν αφορά την είσοδο κι έξοδο των εμπορευμάτων”, τόνισε ο πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις θα τεθούν σε επιφυλακή για να διασφαλίζουν την τήρηση του μέτρου στα σύνορα.

Οι πολίτες της χώρας και οι μόνιμοι κάτοικοι που προέρχονται από άλλες χώρες υψηλού κινδύνου θα μπορούν μεν να εισέρχονται στη Χιλή, όμως θα εξαναγκάζονται να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Ο πρόεδρος Πινιέρα ανακοίνωσε επίσης πως απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 50 ανθρώπων, έναντι 200 που ίσχυε έως σήμερα.

Το Σάββατο η Χιλή ανακοίνωσε πως κλείνει όλους τους λιμένες της στα κρουαζιερόπλοια, έπειτα από την παραμονή σε καραντίνα δύο τέτοιων πλοίων, όταν εντοπίσθηκαν σε αυτά ένα επιβεβαιωμένο και δύο ύποπτα κρούσματα με κορονοϊό.

–Παράλληλα, σήμερα, το Καράκας ξύπνησε με άδειους δρόμους και τον στρατό να έχει στήσει φυλάκια κατά την πρώτη ημέρ της καραντίνας που διέταξε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, ενώ όσοι πολίτες τόλμησαν να κυκλοφορήσουν φορούσαν μάσκες, συχνά αυτοσχέδιες.

Στη Βενεζουέλα έχουν καταγραφεί 17 επιβεβαιωμένα κρούσματα, όχι όμως θάνατοι, ωστόσο το καταρρέον υγειονομικό της σύστημα δημιουργεί φόβους για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Πολλοί κάτοικοι φοβούνται μεν ότι εάν ασθενήσουν, το σύστημα δεν έχει τους πόρους να τους περιθάλψει –με τον Μαδούρο να προτρέπει τους πολίτες να φορούν μάσκες, κι εάν δεν έχουν να ‘κατασκευάσουν’ τις δικές τους– εν τούτοις, πολλοί από αυτούς, που αναγκάζονται να αναζητήσουν την τροφή τους στα σκουπίδια ή βγάζουν τα προς το ζειν μέσω της συλλογής κι ανακύκλωσης υλικών, δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν στο σπίτι.

Αυτή είναι η περίπτωση του 32χρονου Χοσέ Λουΐς Νιέβες, που κερδίζει 2 δολάρια τον μήνα, συλλέγοντας για ανακύκλωση πλαστικά και χαρτόνια που βρίσκει στον δρόμο. “Εάν δεν δουλέψουμε, δεν τρώμε. Χωρίς αυτό τα παιδιά μου θα πεθάνουν από την πείνα. Πρέπει να βγούμε όπως κάθε μέρα”, τονίζει.

Οι αρχές σήμερα έστησαν φυλάκια στις κύριες αρτηρίες που οδηγούν στο Καράκας και απέτρεψαν πολλούς οδηγούς που ήθελαν να εισέλθουν, δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Πράκτορες της ασφάλειας επιτηρούν επίσης πολλές εισόδους σουπερμάρκετ, ώστε να διαπιστώνουν εάν οι πελάτες φορούν τις μάσκες τους.

Χθες, ο Μαδούρο είχε διατάξει τις επιχειρήσεις να κλείσουν και τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, σε μία “κοινωνική καραντίνα” που αφορά το Καράκας και άλλες έξι Πολιτείες στη χώρα, με εξαίρεση τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς, τις υπηρεσίες διανομής τροφίμων και ιατροφαρμακευτικών ειδών. Μολαταύτα, πολλοί κάτοικοι αψηφούν την απαγόρευση, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση διαρκώς επιχειρεί να τους φοβίσει επικαλούμενη καινούργιες απειλές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter