Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ορίστηκε σήμερα πρύτανης του πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ, αναλαμβάνοντας τον κυρίως τυπικό αυτόν ρόλο στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου η ειρηνευτική διαδικασία θεωρείται μια από τις επιτυχίες της προεδρίας του συζύγου της, του Μπιλ Κλίντον.
Η υποψήφια για την αμερικανική προεδρία το 2016 γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρύτανης αυτού του πανεπιστημίου που αριθμεί 175 χρόνια ζωής.
Στη διάρκεια της θητείας της ως ΥΠΕΞ, από το 2009 ως το 2013, η Κλίντον επισκέφθηκε το Μπέλφαστ για να εκφράσει την υποστήριξή της στην εύθραυστη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, στη σύναψη της οποίας είχε συνδράμει, ως διαμεσολαβητής, ο σύζυγός της και η οποία ουσιαστικά τερμάτισε 30 χρόνια βίας ανάμεσα στους καθολικούς εθνικιστές, που ζητούν την ένωση με την Ιρλανδία, και στους προτεστάντες ενωτικούς που θέλουν η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
“Είναι μεγάλη τιμή μου να γίνω Πρύτανης του Πανεπιστημίου Queen’s, ενός ιδρύματος που εκτιμώ πολύ και με το οποίο έχω αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό στη διάρκεια των χρόνων”, αναφέρει η Κλίντον σε ανακοίνωσή της.
Η Κλίντον ταξίδεψε πολλές φορές στη Βόρεια Ιρλανδία στα μέσα της περιόδου του 1990 μαζί με τον σύζυγό της στη διάρκεια των συνομιλιών για την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Η ενεργή προσέγγιση του Κλίντον θεωρήθηκε ευρέως κομβικής σημασίας σε στιγμές που η συμφωνία έδειχνε να καταρρέει, σχολιάζει το Reuters.
Ο αμερικανός πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος ως Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ιρλανδία προήδρευε των συνομιλιών που οδήγησαν στη Συμφωνία, διετέλεσε πρύτανης του πανεπιστημίου Queen’s από το 1999 ως τo 2009.
Η Χίλαρι Κλίντον γίνεται η 11η πρύτανης του πανεπιστημίου.
Ο ρόλος της, τον οποίο θα κατέχει για τα επόμενα πέντε χρόνια, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η Κλίντον θα προεδρεύει στις απονομές πτυχίων και θα ενεργεί ως πρέσβειρα και σύμβουλος για το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το Ίδρυμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ