Χασάν Νασράλα: Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατό του

Χασάν Νασράλα: Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατό του

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τη δολοφονία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα σε μια μαζική αεροπορική επίθεση σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Βηρυτού το βράδυ της Παρασκευής.

Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Σάγεντ Χασάν Νασράλα, είναι όντως νεκρός, μετά τη δήλωση του Ισραήλ ότι τον σκότωσε χθες, Παρασκευή.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ο Χασάν Νασράλα, γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, έχει όντως πεθάνει”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα

Ο Χασάν Νασράλα ήταν σιίτης κληρικός που βρισκόταν στην ηγεσία της οργάνωσης από το 1992. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της οργάνωσης σε πολιτική, αλλά και στρατιωτική δύναμη. Εδώ και χρόνια, δεν είχε εμφανιστεί δημόσια για λόγους ασφαλείας και κανείς δεν γνωρίζει που διέμενε, εκφωνούσε ωστόσο τακτικά τηλεοπτικές ομιλίες.

Γεννήθηκε στο φτωχό βόρειο προάστιο Μπουρτζ Χαμούντ της Βηρυτού στις 31 Αυγούστου 1960 και ήταν ένα από τα εννέα παιδιά ενός παντοπώλη. Για τρία χρόνια, μελέτησε τόσο την πολιτική όσο και το Κοράνι στην ιρακινή σιιτική ιερή πόλη Νατζάφ, πριν αποβληθεί το 1978, όταν η σουνιτική κυβέρνηση στράφηκε εναντίον σιιτών ακτιβιστών.

Στη συνέχεια αναμείχθηκε έντονα στην πολιτική ζωή του Λιβάνου και απέκτησε μεγάλο μέρος της εμπειρίας του στο σιιτικό κίνημα Αμάλ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Αποσύρθηκε από το κίνημα όταν τα ισραηλινά στρατεύματα προέλασαν στη Βηρυτό το 1982, με αποτέλεσμα να γίνει ένας από τους ιδρυτές της Χεζμπολάχ.

Αν και εκπροσωπείται στην κυβέρνηση του Λιβάνου, η πραγματική δύναμη της Χεζμπολάχ βρίσκεται στο παρασκήνιο, ως ένοπλη ομάδα που για πολλούς αναλυτές είναι ισχυρότερη από τον λιβανέζικο στρατό.

Στα χρόνια του Νασράλα στο «τιμόνι» της Χεζμπολάχ, η οργάνωση επεκτάθηκε και έγινε από αντάρτικη φατρία η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της χώρας. Συχνά συγκρούστηκε με τις ισραηλινές δυνάμεις, αλλά οι δύο πλευρές, υιοθετώντας κάποιους άτυπους κανόνες εμπλοκής, μπορούσαν να ανταλλάξουν πυρά και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο status quo.

Ο Νασράλα ήταν παντρεμένος και είχε τέσσερα παιδιά εν ζωή. Ο μεγαλύτερος γιος του Χάντι, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο το 1997.

Η φήμη του στον αραβικό κόσμο δέχτηκε ισχυρό πλήγμα κατά τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011, όταν έστειλε μαχητές στη γειτονική Συρία για να στηρίξουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η τελευταία ομιλία του 64χρονου ήταν αυτή της Πέμπτης 19/9, μετά τη μαζική έκρηξη των χιλιάδων συσκευών επικοινωνίας στελεχών της Χεζμπολάχ, η οποία αποδίδεται στο Ισραήλ. Στην εν λόγω ομιλία παραδέχτηκε ότι η Χεζμπολάχ – σύμμαχος της Χαμάς – «είχε υποστεί ένα σοβαρό και σκληρό πλήγμα», αλλά υποσχέθηκε «αντίποινα εναντίον του Ισραήλ».

Ο Νασράλα διατηρούσε στενούς δεσμούς με το Ιράν και τον ανώτατο ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η σχέση του με το Ιράν χρονολογείτο από το 1981, όταν ο πρώτος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Χομεϊνί, τον διόρισε προσωπικό αντιπρόσωπό του στον Λίβανο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter