Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου παγίωσε το νέο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαφάνηκε από τις κάλπες της απλής αναλογικής με τη χαοτική διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα. Για την ακρίβεια, η διαφορά αυξήθηκε ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχώρησε στο 17,85 από το 20,07 ενώ η ΝΔ απώλεσε μόλις 0,26%,
Δύο είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στις δύο τελευταίες εκλογικές διαδικασίες. Αφενός η προσθήκη τριών κομμάτων στο Κοινοβούλιο, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό στα οκτώ, και αφετέρου η ακροδεξιά μετατόπιση του πολιτικού τερέν. Παράλληλα, ονόματα με αρκετά χιλιόμετρα στο πολιτικό τους κοντέρ θα βρεθούν εκτός Κοινοβουλίου. Το δεδομένο αυτό αφορά πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν είναι λίγα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ που δεν θα αποκτήσουν βουλευτική ταυτότητα.
Σύμφωνα με την έκβαση της εκλογικής μάχης, οι έδρες των κοινοβουλευτικών κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΔ: 158
ΣΥΡΙΖΑ: 48
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 32
ΚΚΕ: 20
Σπαρτιάτες: 12
Ελληνική Λύση: 12
Νίκη: 10
Πλεύση Ελευθερίας: 8
Το άθροισμα των κομμάτων που τοποθετούνται στα δεξιά του ιδεολογικοπολιτικού χάρτη φτάνει στο ιστορικό υψηλό των 201 εδρών, ενώ εμφανείς είναι οι απώλειες των προοδευτικών δυνάμεων που δεν φτάνουν ούτε το 1/3 του συνόλου της εθνικής αντιπροσωπείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο τα προοδευτικά κόμματα αριθμούσαν συνολικά 132 έδρες, ενώ μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου αριθμούν μόλις 99.
Ανακατατάξεις στο Κοινοβούλιο
Η μη εππανεκλογή του ΜέΡΑ25 και η είσοδος τριών νέων κομμάτων στη Βουλή θα προκαλέσει αλλαγές εντός και εκτός Ολομέλειας. Όπως είθισται, τα νέα κόμματα θα αποκτήσουν γραφεία εντός του Κοινοβουλίου, ενώ ενδιαφέρον έχει το πού θα επιλέξουν οι βουλευτές των ακροδεξιών κομμάτων να καθίσουν εντός της Ολομέλειας. Άραγε, οι Σπαρτιάτες θα επιλέξουν τα έδρανα, στα οποία κάθονταν βουλευτές της Χρυσής Αυγής;
Πάντως, τα νέα κοινοβουλευτικά δεδομένα και -κυρίως- η εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει προϊδεάσει για τις προθέσεις και τις διαθέσεις της, ζητούμενο είναι αν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες μετατραπούν σε show δημιουργίας εντυπώσεων επί τη βάσει διαδικαστικών ζητημάτων. Επ΄ αυτού, αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν στο documentonews.gr πως πρώτος και κυριότερος στόχος του νέου προεδρείου που θα εκλεγεί στις 4 Ιουλίου, θα είναι η τήρηση του χρόνου τοποθέτησης. Και από αυτόν τον στόχο -όπως πρόσθεσαν οι πηγές- δεν εξαιρείται ουδείς.
Να σημειωθεί δε ότι επικρατέστερο σενάριο είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας να αναλάβει εκ νέου πρόεδρος της Βουλής, αφού «γαλάζια» στελέχη χαρακτήριζαν «ανυπόστατες φήμες» την επιλογή της Νίκης Κεραμέως ή του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα.
Ποιοι μένουν εκτός Βουλής
Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται με 39 λιγότερους βουλευτές σε σχέση με την ΙΗ βουλευτική περίοδο οδηγεί πληθώρα στελεχών πρώτης γραμμής εκτός Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, οι Πόπη Τσαπανίδου (Επικρατείας), Νίκος Βούτσης (Α΄ Αθηνών), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Β΄ Αθηνών), Γιάννης Μουζάλας (Β΄ Αθηνών), Γιάννης Δραγασάκης (Δυτικός Τομέας Αθηνών), Χρήστος Σπίρτζης (Ανατολική Αττική), Γιάννης Ραγκούσης (Β΄ Πειραιά), Γιώργος Τσίπρας (Δυτική Αττική), Δώρα Αυγέρη (Β΄ Θεσσαλονίκης), Σωκράτης Βαρδάκης (Ηράκλειο), Τάνια Ελευθεριάδου (Καβάλας).
Ωστόσο, η κατανομή των εδρών προκαλεί ηχηρές απώλειες και στη «γαλάζια» παράταξη. Για παράδειγμα, εκτός Βουλής βρέθηκαν οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Άρια Αγάτσα (Βόρειος Τομέας Αθηνών), Γιάννης Τραγάκης (Β΄ Πειραιά), Φωτεινή Πιπιλή (Α΄ Αθηνών), Άγγελος Τσιγκρής (Αχαΐας), Σάββας Αναστασιάδης (Β΄ Θεσσαλονίκης), Ανδρέας Κουτσούμπας (Βοιωτίας) και Τάσος Γαϊτάνης και Ιωάννα Γκελεστάθη (Νότιος Τομέας Αθηνών).
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας: Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος (Video)
Εκλογές 2023: Ποσοστό ρεκόρ δεξιάς – κεντροδεξιάς στον Ασπρόπυργο