Ο Κιρ Στάρμερ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος να επαναφέρει τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς έρχεται το 2025, αυτό φαίνεται πιο δύσκολο απ’ ό,τι νόμιζε, σύμφωνα με το Politico.
Κατά γενική ομολογία, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τα πηγαίνει καλά με τους ηγέτες της ΕΕ. Όμως, παρεξηγήσεις σχετικά με τις απόψεις για τους νέους, διαφωνίες για τα ψάρια και το μικρό ζήτημα της προσφυγής στα δικαστήρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν βάλει φρένο στα σχέδια.
Για να επαναφέρει τις σχέσεις του με την Ευρώπη, ο Στάρμερ έχει γεμίσει το ημερολόγιό του με ταξίδια στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης συνόδου κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που έχει προγραμματιστεί για «το πρώτο εξάμηνο του 2025».
Μια ξεχωριστή συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα στις αρχές Φεβρουαρίου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια, ενώ ο υπουργός Brexit Νικ Τόμας-Σάιμοντς σχεδιάζει να συναντάται με τον ομόλογό του της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς περίπου κάθε δύο εβδομάδες – καθώς οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «νέα φάση».
Η επανεξέταση του Brexit, όπως φαίνεται, παίρνει μια δική της τροπή.
Ενώ το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι θέλουν να βελτιώσουν τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, δεν έχουν ακόμη καθορίσει τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό στην πράξη. Η συνάντηση του Φεβρουαρίου θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία να το διορθώσουν αυτό.
Από τους «διάφορους άξονες» στους οποίους θα μπορούσε να βελτιωθεί η διακαναλική συνεργασία, μια αμυντική συμφωνία αναδεικνύεται ως η πιο ελπιδοφόρα, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.
«Βλέπουμε ισχυρές δυνατότητες να προχωρήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια αμυντική συμφωνία», σχολίασε ο αξιωματούχος. «Η συνάντηση της 3ης Φεβρουαρίου είναι μια καλή ευκαιρία να το συζητήσουμε αυτό. Στη συνέχεια πρέπει να αξιολογήσουμε αν έχουμε συμφωνία για να προχωρήσουμε σε αυτό, και από τις δύο πλευρές».
Η επίτευξη προόδου σε έναν τομέα στον οποίο το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες συμφωνούν περισσότερο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επαναφορά της άσκησης επανεκκίνησης σε άλλους τομείς.
Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του φθινοπώρου παγιδευμένη σε ερωτήματα σχετικά με τη θέση της στις απαιτήσεις της ΕΕ για ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων – το οποίο οι Βρυξέλλες θεωρούν απαραίτητο για την επανεκκίνηση. Η νεαρή κυβέρνηση των Εργατικών ανησυχεί ότι η ιδέα μοιάζει πολύ με τη μετανάστευση στην ΕΕ, ένα δύσκολο πολιτικό ζήτημα στη Βρετανία. Δεν έχει αποκλείσει την ιδέα, αλλά η επίσημη γραμμή είναι ότι «δεν έχει σχέδια». Αυτό δεν έχει σταματήσει τις ερωτήσεις.
«Ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή ότι η ελεύθερη μετακίνηση είναι κόκκινη γραμμή για εμάς, και δεν υπάρχουν σχέδια σε σχέση με την ελεύθερη μετακίνηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αλλά μπαίνουμε σε συζητήσεις», δήλωσε ο Σταρμερ στην εφημερίδα Sun που υποστηρίζει το Brexit, όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο ενόψει των Χριστουγέννων.
Σε αντίθεση με την ελεύθερη μετακίνηση, ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων θα διευκόλυνε απλώς τους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους νέους να αποκτήσουν πρόσβαση σε βίζες περιορισμένου χρόνου για να μετακινηθούν στη Μάγχη για μερικά χρόνια. Η ιδέα έχει καλές δημοσκοπήσεις, αλλά οι στρατηγικοί αναλυτές των Εργατικών παραμένουν ανήσυχοι.
Προδίδει το Μπρέξιτ
Παρά την προσεκτική έναρξη των συνομιλιών και τις λίγες σταθερές απαιτήσεις, ο Σταρμέρ έχει ήδη βρεθεί να κατηγορείται από τους ευρωσκεπτικιστές στην πατρίδα του ότι προδίδει το Μπρέξιτ. Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Τόρις, Κέμι Μπάντενοχ, χρησιμοποίησε την τελευταία κοινοβουλευτική της ερώτηση πριν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του Ουεστμίνστερ για να κατακεραυνώσει τον πρωθυπουργό ότι «σχεδιάζει να χαρίσει τις σκληρά κερδισμένες ελευθερίες μας για το Brexit», ενώ οι ευρωσκεπτικιστικές εφημερίδες έχουν ήδη χαρακτηρίσει το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων που έχει συσταθεί για να εργαστεί στις συνομιλίες ως «ομάδα παράδοσης».
Εν τω μεταξύ, η αντιληπτή αναποφασιστικότητα έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Μια πρόσφατη αντιπροσωπεία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε με την πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Στρασβούργου να παραθέτει μια φράση από το γυναικείο συγκρότημα της δεκαετίας του ’90, τις Spice Girls: «Πείτε μας τι θέλετε, τι θέλετε πραγματικά, πραγματικά». Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο πέρασε επίσης ένα κείμενο που προειδοποιούσε ότι χρειάζονται «συγκεκριμένες δεσμεύσεις» για να αποφευχθεί η μετατροπή της διπλωματικής άσκησης του Starmer σε «επαναφορά μόνο κατ’ όνομα».
Τα πολιτικά ρεύματα της Ευρώπης έχουν επίσης συνωμοτήσει εναντίον του Στάρμερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πέρασε μεγάλο μέρος των πρώτων έξι μηνών της θητείας του χτίζοντας μια στενή σχέση με τον σοσιαλδημοκράτη Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος τώρα αποχωρεί και αναμένεται ευρέως να αντικατασταθεί από έναν συντηρητικό.
Εκτός από την κινητικότητα των νέων, οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν την εκτεταμένη πρόσβαση για τους ευρωπαϊκούς αλιευτικούς στόλους ως το τίμημα εισόδου στις συνομιλίες – έναν άλλο πολιτικά ευαίσθητο τομέα και σημείο συσπείρωσης των ευρωσκεπτικιστών.
Τα αιτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ξεκάθαρα
Τα αιτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι επίσης εντελώς ξεκάθαρα. Οι Βρυξέλλες έχουν επισημάνει ότι μια δέσμευση του μανιφέστου των Εργατικών για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για τα γεωργικά προϊόντα θα απαιτούσε από τη Βρετανία να υπογράψει περαιτέρω εποπτεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου – ένα άλλο σιβυλλικό επιχείρημα των Brexiteers. Μια ξεχωριστή προεκλογική υπόσχεση – μια καλύτερη συμφωνία για τους περιοδεύοντες Βρετανούς καλλιτέχνες – μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί, ενώ η ελευθερία μετακίνησης παραμένει κόκκινη γραμμή στο Λονδίνο.
Σε ακρόαση κοινοβουλευτικής επιτροπής τον Δεκέμβριο, ο υπουργός για θέματα του Brexit Τόμας Σίμοντς αναφέρθηκε επανειλημμένα στις υποσχέσεις του κόμματός του στο μανιφέστο ως «παραδείγματα» πραγμάτων που θα μπορούσαν να επιτευχθούν, επιτείνοντας την αβεβαιότητα ως προς το τι ακριβώς επιδιώκει το Λονδίνο.
Στους πρώτους μήνες του 2025, η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα λειτουργήσει ως στόχος για τον Thomas-Symonds και τον ομόλογό του στην ΕΕ Šefčovič για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Και οι δύο έχουν δηλώσει ότι μέχρι εκείνη τη συνάντηση, θέλουν να δουν σημαντική πρόοδο.
Ενώ ο χρόνος τρέχει, η προθεσμία δεν είναι τόσο δραματική όσο θα μπορούσε να είναι: Οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα ελέγχουν τελικά την ημερομηνία της συνάντησης – η οποία δεν έχει ακόμη οριστεί. Ακόμη και η μορφή της συνάντησης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί: ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο POLITICO ότι είναι πιθανό να αποτελείται τουλάχιστον από τον Σταρμερ και τους επικεφαλής της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου της ΕΕ. Ένας άλλος διπλωμάτης πρότεινε ότι τα κράτη μέλη θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο.
Είναι μια κατάλληλη κατάσταση για μια σύνοδο κορυφής για μια σχέση όπου τίποτα δεν φαίνεται ακόμη να είναι απόλυτα καθορισμένο.
Διαβάστε επίσης
Λεφτά υπάρχουν πολλά, αλλά μόνο για όπλα…
Νότια Κορέα: «Mayday, χτύπησα σε πουλιά» – Τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης (Video)
ΑΑΔΕ: Χριστουγεννιάτικο δώρο στα μουλωχτά για τον Πιτσιλή
Meteor στην Τουρκία: Η αποτυχία της «εξοπλιστικής διπλωματίας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη