Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχαν σε επιχείρηση κατάρριψης πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης, επιβεβαίωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι.
«Οι βρετανικές δυνάμεις έπαιξαν απόψε το ρόλο τους στις προσπάθειες να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χίλι. «Θέλω να ευχαριστήσω όλο το βρετανικό προσωπικό που συμμετείχε στην επιχείρηση για το θάρρος και τον επαγγελματισμό του».
Η άμεση επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ είναι η τελευταία σε μια σειρά κλιμάκωσης μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να ανταποδώσει.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ δήλωσε: «Ανησυχώ βαθύτατα ότι η περιοχή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ανησυχώ βαθύτατα για τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού».
Το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε πρόσφατα την πώληση ορισμένων όπλων στο Ισραήλ, επειδή μια νομική εξέταση εντόπισε τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν κατά παράβαση του ανθρωπιστικού δικαίου στον πόλεμο της χώρας στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής πάνω από 40.000 ανθρώπους. Η απαγόρευση απέφερε στον νέο Βρετανό πρωθυπουργό μια επίπληξη από τον Νετανιάχου.
Ο Στάρμερ δήλωσε ότι υποστηρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και ότι η ακύρωση των αδειών δεν έβλαψε τις προσπάθειες για αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
Μιλώντας μετά την επίθεση του Ιράν, αλλά πριν επιβεβαιωθεί η βρετανική συμμετοχή στην απόκρουσή της, ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και αναγνωρίζουμε το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα απέναντι σε αυτή την επίθεση».
Ο Στάρμερ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν πέσει στο κενό. Είπε ότι μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να «προσπαθήσουν να βρουν τον χώρο για μια πολιτική λύση» στη σύγκρουση.
Σύμφωνα με το κείμενο της Ντάουνινγκ Στριτ, οι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ «σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», η οποία επιδίωξε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006 μέσω της δημιουργίας μιας νεκρής ζώνης.
Ο Στάρμερ, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ισραηλινές αρχές, επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Βρετανούς υπηκόους στο Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα, λέγοντας «Η κατάσταση στο Λίβανο γίνεται όλο και πιο σοβαρή … Πρέπει να φύγετε τώρα … Μην περιμένετε».
Πηγή: Politico
Έλληνας νεκρός από την επίθεση ενόπλων στο Τελ Αβίβ – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Ισραήλ: Η στιγμή που τμήμα ιρανικού πυραύλου καταπλακώνει Παλαιστίνιο – Σκληρές εικόνες (Video)
Ένας χρόνος πόλεμος στη Γάζα: Έκθεση για τις οδυνηρές επιπτώσεις σε γυναίκες και κορίτσια