Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή περίπου 120 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βραζιλία, ούτως ώστε να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της χώρας. Στη διεκδίκηση της προεδρίας βρίσκονται ο ακροδεξιός Ζαϊρ Μπολσονάρου, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη συνεχόμενη θητεία και ο κεντροαριστερός Λούλα ντα Σίλβα, που επιδιώκει την επιστροφή του στην πολιτική ηγεσία της Βραζιλίας.
Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προβάδισμα του Λούλα ντα Σίλβα πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου, ωστόσο στην κάλπη ο Μπολσονάρου κατάφερε να «ψαλιδίσει» τη διαφορά, ενόψει του κρίσιμου και αμφίρροπου δεύτερου γύρου, ο οποίος θα διεξαχθεί σε κλίμα πόλωσης, με την πλευρά του ακροδεξιού πολιτικού να ισχυρίζεται ότι το σύστημα διεξαγωγής της διαδικασίας είναι ευάλωτο σε νοθεία, δίχως ωστόσο να φέρει αποδείξεις στις κατηγορίες του.
Πολλοί υποστηρικτές του Μπολσονάρου, ορμώμενοι από τη ρητορική του 67χρονου πολιτικού, ασπάζονται τη ρητορική περί νοθείας, όπως συνέβη και στις ΗΠΑ όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει υπόνοιες περί μη ασφαλούς διαδικασίας στην αναμέτρηση με τον Μπάιντεν. Το γεγονός αυτό έχει σημάνει «συναγερμό» στις αρχές τις χώρας, καθώς εκφράζονται φόβοι ακόμη και για ταραχές, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν… ικανοποιήσει τους υποστηρικτές του ακροδεξιού προέδρου.
Ο Λούλα ντα Σίλβα έχει υποσχεθεί μια επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη με μοχλό το κράτος και κοινωνικές πολιτικές που βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους που να βγουν από τη φτώχεια όταν κυβέρνησε για πρώτη φορά τη Βραζιλία. Δεσμεύεται επίσης να καταπολεμήσει την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που έχει φθάσει τώρα σε υψηλό 15ετίας, και να κάνει τη Βραζιλία ηγέτιδα χώρα στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα.
Από την πλευρά του, ο Μπολσονάρου έχει δεσμευθεί σε απόλυτη στήριξη της ελεύθερης αγορά και σε μία χαλαρότερη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων περιβαλλοντικής προστασίας.