Η Βραζιλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ – Η Κίνα ζητάει άμεση εκεχειρία στη Γάζα

Η Βραζιλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ – Η Κίνα ζητάει άμεση εκεχειρία στη Γάζα
AP Photo/Leo Correa

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και δεν θα διορίσει προσώρας κανέναν στη θέση αυτή, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή, σε ένα νέο επεισόδιο των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες που συνδέονται με τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο πρεσβευτής, ο Φρεντερίκο Μάιερ, είχε αρχικά ανακληθεί για διαβουλεύσεις με την κυβέρνησή του, μετά τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στη Βραζιλία και στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο σχετικά με την εν εξελίξει σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι προϋποθέσεις «προκειμένου να επιστρέψει στο Ισραήλ» δεν πληρούνται, δήλωσε σήμερα η διπλωματική πηγή.

Τον Φεβρουάριο, ο αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είχε προκαλέσει την οργή του Ισραήλ συγκρίνοντας την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα με την εξόντωση των Εβραίων από τους ναζί.

Είχε κηρυχθεί “ανεπιθύμητο πρόσωπο” (“persona non grata”) από την Ιερουσαλήμ και ο πρεσβευτής Μάιερ είχε κληθεί για μια συνάντηση στο Γιαντ Βασέμ, μουσείο και αναμνηστικό χώρο αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα.

Ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης ανακλήθηκε στη συνέχεια στη Βραζιλία για διαβουλεύσεις και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Μπραζίλια είχε κληθεί με τη σειρά του από τον επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας.

Η βραζιλιάνικη διπλωματική πηγή εξήγησε σήμερα πως η «ταπεινωτική μεταχείριση που υπέστη» ο Μάιερ στο Γιαντ Βασέμ οδήγησε στην απόφαση για οριστική ανάκληση του πρεσβευτή.

Ο επιτετραμμένος Φάμπιο Φαρίας θα είναι αρμόδιος για την εκπροσώπηση της Βραζιλίας στο Τελ Αβίβ και ο Λούλα δεν θα διορίσει προς το παρόν νέο πρεσβευτή.

Η Κίνα «λυπάται βαθύτατα»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα στον Αιγύπτιο ομόλογό του ο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ότι η Κίνα “λυπάται βαθύτατα” για την ανθρωπιστική κατάσταση που είναι “εξαιρετικά σοβαρή” στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, αψηφώντας τις διεθνείς καταδίκες μετά τα πλήγματα σε καταυλισμούς Παλαιστινίων εκτοπισμένων στην πόλη της Ράφα, από τα οποία περισσότεροι από 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τη Χαμάς.

“Αυτό το νέο επεισόδιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων αθώων αμάχων και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι εξαιρετικά σοβαρή”, δήλωσε ο Σι στον Σίσι κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Πεκίνο, σύμφωνα με την κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV.

“Η Κίνα λυπάται βαθύτατα”, υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, όπου αναμένεται να παραστεί σε συνεδρίαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ασιατικού γίγαντα και των αραβικών χωρών.

Το τελευταίο 24ωρο, 75 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αυξάνοντας σε τουλάχιστον 36.171 τον αριθμό των νεκρών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν άμαχοι, στο πολιορκούμενο έδαφος, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

“Η απόλυτη προτεραιότητα στο εξής είναι να εφαρμοστεί άμεση εκεχειρία, ώστε να αποφευχθεί διασπορά της σύγκρουσης, να μην επηρεαστεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και για να προληφθεί μια ακόμη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση”, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις ώστε να αποσπάσουν μια βιώσιμη εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς.

“Η Κίνα αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Αίγυπτος στον κατευνασμό της κατάστασης και στη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας”, υπογράμμισε ο Σι Τζινπίνγκ.

“Το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Αίγυπτο για να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας στο μέτρο των δυνατοτήτων του και να εργαστεί υπέρ μιας ταχείας, συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος”.

Η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ αλλά υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες τον αγώνα των Παλαιστινίων και εργάζεται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών.

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Τρεις συλλήψεις με κατηγορίες εμπρησμών για λογαριασμό της Ρωσίας

Άνοιξε και πάλι η συζήτηση για χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Και μετά τι;

Γάζα: Ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει την υποκρισία γραμμένη στην απάντηση της Δύσης

Documento Newsletter