Η Βούλα Σαββίδη είδε µε τα µάτια της την ακεραιότητα του Χατζιδάκι

Ο Μάνος Χατζιδάκις µε τη Βούλα Σαββίδη την περίοδο της συνεργασίας τους.

Στις 23 Οκτωβρίου συµπληρώνονται 99 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. Εχω την τύχη να είµαι συλλέκτης… ιστοριών για τον Χατζιδάκι άγνωστων, τόσο µέσα από συναντήσεις µε τον θετό γιο του Γιώργο Χατζιδάκι τα προηγούµενα χρόνια όσο και µέσω της γνωριµίας και φιλίας µου µε τους περισσότερους τραγουδιστές-συνεργάτες του. Την ακόλουθη ιστορία, ενδεικτική του χαρακτήρα ενός σπουδαίου ανθρώπου, την άκουσα από τη Βούλα Σαββίδη, την ερµηνεύτρια των «Πέριξ» του, και την κατέγραψα σε ένα πέρασµά µου από τη Θεσσαλονίκη.

Ενα ζεστό βράδυ του Ιουλίου του 1975, ενώ είχαν ήδη κυκλοφορήσει τα «Πέριξ», ο Μάνος Χατζιδάκις καθόταν στο στέκι του, τον Μαγεµένο Αυλό στο Παγκράτι, µε τη Βούλα Σαββίδη και µεγάλη παρέα. Κάποιος πέρασε και του έδωσε ένα δώρο εκ µέρους ενός άλλου – ένα µικρό πακέτο που περιείχε έναν ακριβό αναπτήρα µε τσακµακόπετρα. Ο Χατζιδάκις έβαλε τον αναπτήρα στην τσέπη του και δεν είπε τίποτε. Η µάζωξη µε τους φίλους του διήρκεσε µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και στο τέλος έµειναν οι δυο τους µε τη Σαββίδη. Κάνοντας να φύγουν, ακριβώς στο άγαλµα του Τρούµαν, ο Χατζιδάκις προθυµοποιήθηκε να περιµένει µέχρι η τραγουδίστρια να βρει ταξί για το σπίτι της.

Σε κάποια στιγµή έβγαλε το πακετάκι απ’ την τσέπη του και το πέταξε µε δύναµη µέσα στο πάρκο. Η Σαββίδη απόρησε! «Γιατί το κάνατε αυτό, κ. Χατζιδάκι;» τον ρώτησε, για να λάβει την απλή, απλούστατη απάντησή του: «Είναι το δώρο ενός ανθρώπου που δεν τον εκτιµώ καθόλου». Αυτή η πράξη του συνθέτη ήταν και η αιτία που η τραγουδίστριά του κατάλαβε την ακεραιότητά του περισσότερο ακόµη κι απ’ τις κοινές τους ώρες στο στούντιο. Και κάτι ακόµη: περίπου την ίδια περίοδο ο Μάνος Χατζιδάκις θα παρουσίαζε τα «Πέριξ» στο Ολύµπιον της Θεσσαλονίκης µε την ορχήστρα του και τη Βούλα Σαββίδη.

Είχαν προγραµµατιστεί συνολικά 15 παραστάσεις, ήταν όµως και µια εποχή που τα είχε βάλει µε τους δηµοσιογράφους, οι οποίοι µε τη σειρά τους αποφάσισαν να τον τιµωρήσουν και να θάψουν τις συγκεκριµένες παραστάσεις του. Αποτέλεσµα ήταν τουλάχιστον στις πρώτες παραστάσεις οι θεατές να µην ξεπερνούν τα 20-30 άτοµα, ενώ λίγο παραπέρα στο µαγαζί που τραγουδούσε ο Γιώργος Κοινούσης σχηµατίζονταν ουρές. Εννοείται πως για µια ακόµη φορά ο Μάνος Χατζιδάκις αισθάνθηκε ότι βρήκε το πραγµατικό κοινό του, µην παραλείποντας να στολίσει τον δηµοσιογραφικό συρφετό της Θεσσαλονίκης µε ιδιαίτερα καυστικό λόγο.

Διαβάστε επίσης:

Θοδωρής Σκυφτούλης: Ύποπτες οι εποχές µας για να κάνεις πλακίτσα

Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στην πρόβα: Στο μυαλό της Μπλανς Ντιμπουά (Photos)

Η λεβάντα και τα τρολ

Μισές δουλειές… ολόκληρη παράσταση

Τιμ Ρόμπινς: Ηθοποιός με άποψη και νεύρο

Είμαστε φτιαγμένοι από αστρόσκονη

Στην Πρόβα: Είδαμε την «Κόρη του λοχαγού» -Ένας ύμνος στην αγάπη