Από την 1η Ιουλίου, η γειτονική χώρα θα ξεκινήσει την έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων που θα περιέχουν την νέα ονομασία, όπως συμφωνήθηκε το 2018 με την Ελλάδα.
Η νέα έκδοση, που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφκι, δε σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες θα αναγκαστούν να αντικαταστήσουν τα έγγραφά τους. Οι πολίτες θα προμηθευτούν τα νέα έγγραφα όταν λήξουν αυτά που έχουν στην κατοχή τους.
Να θυμίσουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα υπέγραψαν μια συμφωνία-ορόσημο τον Ιούνιο του 2018 που ανάγκασε την μέχρι τότε Δημοκρατία της Μακεδονίας να συμφωνήσει να αλλάξει το όνομά της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η Ελλάδα απέσυρε το βέτο της για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η γλώσσα της χώρας ωστόσο ήταν ένα σημείο τριβής καθώς παρέμεινε ως «μακεδονική», αφού τα Σκόπια επέμεναν. Η υπηκοότητα, που θα αναγράφεται και στα διαβατήρια, ορίστηκε ως «Μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Η συγκεκριμένη κίνηση, που φέρνει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών πιο κοντά, έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που η Ελλάδα δείχνει απρόθυμη να τηρήσει τα συμφωνημένα.
Με αφορμή μια ανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ την Δευτέρα στο Τwitter, η οποία δεν περιείχε τον όρο «Βόρεια» στον προσδιορισμό της χώρας που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να υποκύπτει στις πιέσεις της ακροδεξιάς πτέρυγάς της αφού έχει «παγώσει» επ’ αόριστον την επικύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών,.
Ο Ζάεφ απολογήθηκε για την ανάρτηση και την απέδωσε σε ανθρώπινο λάθος. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε ότι «απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και του πνεύματος αυτής. Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από τη διχαστική ρητορική, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η συμμετοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου».