Η Βοή του Κόσμου/ The Rumble of the World |Μία ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου

Η Βοή του Κόσμου/ The Rumble of the World |Μία ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου

Μια φαντασμαγορική σύνθεση. Ένα οικουμενικό road trip

(ΑΠΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ)

Σύνοψη

Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη. Συναντώντας νέους σ’ αυτές τις χώρες νιώσαμε τον παλμό τους να προμηνύει μια βοή και μια έκρηξη. Η πτώση του κομμουνισμού, η κρίση του καπιταλισμού, οι οικολογικές καταστροφές, τα μεταναστευτικά κύματα, η παγκοσμιοποίηση ήταν τα θέματα που ξεπετάγονταν στα ταξίδια μας. Η νέα γενιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εκτεθειμένη, αβοήθητη, χωρίς να μπορεί να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Αυτή η «Βοή» ήταν η «φωνή» της νέας γενιάς. Τα λόγια, οι εικόνες, οι ήχοι και η μουσική τους συνθέτουν τις νότες μιας οπτικοακουστικής συμφωνίας με τίτλο: «Η Βοή του Κόσμου».

***

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Φωτογραφία: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική

Σε συμπαραγωγή με: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, EΡT Α.Ε., Πέτρο Σεβαστίκογλου

Παραγωγοί: Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος

Παίζουν:

Μάρθα Λαμπίρη-Fedorów

Ιώ Λατουσάκη – Βασίλης Μπούτσικος

Vassya Berezin – Asya Rechnaya

Wei Xun

Youri Bernandez

Omar Fall

Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος, Μουσική: The Prefabricated Quartet, Επιμέλεια σκηνικών: Αντώνης Δαγκλίδης, Ήχος – Σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Γούσιος, Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Οργάνωση παραγωγής: Μαργαρίτα Βόρρα

Σημείωμα σκηνοθέτη

Γενιά: 20 χρόνων το 2020

Κρίση, ανασφάλεια, πόλεμοι, οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Ένας κόσμος χωρίς προσανατολισμό, χωρίς κοινωνική πολιτική, χωρίς ιδεολογία. Η οικονομία του κέρδους ορίζει την απάντηση στο κάθε ερώτημα. Η οικονομία  δεν εξηγεί όμως ούτε από πού προερχόμαστε ούτε πού πηγαίνουμε ούτε γιατί πάμε. Έχει να μας προσφέρει μόνο ένα πιο φαινομενικά ορθολογικό μέλλον, ένα μεγαλύτερο συλλογικό πλούτο. 

Οι νέοι ψάχνουν ένα νόημα, ένα κοινό όραμα που θα τους βγάλει από την απομόνωση, αναζητούν τη συνύπαρξη που θα τους κάνει να ανήκουν σε κάτι μεγαλύτερο από την ταπεινωτική ιδιότητα του καταναλωτή. Έναν τόπο όπου τακαίρια  ερωτήματα μπορούν να επανατεθούν.  Σενεγάλη, Κίνα, Ελλάδα, Αμερική, Ρωσία, Βραζιλία είναι οι χώρες από τις οποίες  αντλούμε το υλικό της σύνθεσής μας. Σε κάθε χώρα ένα νέο πρόσωπο ορίζει την «τονικότητα» και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ενότητας. Ερασιτέχνης ή ηθοποιός αναπαράγει στιγμιότυπα από τη ζωή του,  «ερμηνεύει» σκηνές που  εμπεριέχουν το οπτικό ηχόχρωμα της «Βοής» που αποτελεί το κεντρικό θέμα και τον άξονα της ταινίας.  Όλα αυτά τα ταξίδια, όλες αυτές οι συναντήσεις με νέους ανθρώπους με έφεραν αντιμέτωπο με μια «Βοή» που αναδύεται από αυτήν τη νέα γενιά. Μια «Βοή» που προμηνύει  έκρηξη. Η κρίση του καπιταλισμού και του οικονομικού μοντέλου της ανάπτυξης, η οικολογική καταστροφή, η τρομοκρατία, η ανύψωση τειχών και η παγκοσμιοποίηση με την επιβολή του δυτικού κυρίαρχου μοντέλου πολιτισμού φέρνουν τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή αυτών των αλλαγών. Είναι εκτεθειμένη,  αβοήθητη και προπάντων χωρίς καμιά συλλογική πολιτική πρόταση που να της επιτρέπει να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.  Αυτή τη «Βοή» προσπάθησα να καταγράψω μέσα από τις εικόνες, τους ήχους, τις μουσικές του κόσμου. Νέοι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, τηλεοράσεις, δρόμοι, τοπία θα αποτελέσουν τις νότες μιας οπτικοακουστικής συμφωνίας με τίτλο «Η Βοή του Κόσμου». 

***

Έγραψαν για την ταινία

«Δεν είναι σίγουρο πως κάποιος θα νιώσει πως στο τέλος αυτής της διαδρομής έχει ολοκληρώσει όντως ένα κινηματογραφικό ταξίδι ή απλά μια αρμονική σύνθεση περιπλανήσεων προς ένα γοητευτικά οικείο άγνωστο – μια πειραματική δηλαδή φόρμα που και επαναλαμβάνεται, κάνει κύκλους, παίζει με το μιξάζ και το μοντάζ, χαρτογραφεί τον κόσμο σαν να θέλει να πιάσει τον παλμό του και να τον κάνει σινεμά. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν στους τίτλους αρχής αναφέρεται πως αυτή η ταινία δεν θα έχει υπότιτλους αφού οι λέξεις που ακούγονται, μαζί με τις μουσικές και τους θορύβους είναι η «βοή του κόσμου» το μόνο που σου ζητάει είναι να ακούσεις».

Μανώλης Κρανάκης, Flix

«Από το μότο της κιόλας, “μια φαντασμαγορική σύνθεση – ένα οικουμενικό road trip”, η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου που ανήκει στον χώρο του ντοκιμαντέρ είναι ικανή να κινήσει την περιέργεια, χάρισμα που διακρίνει όλο το έργο του ιδιαίτερου αυτού, “αθόρυβου”, αλλά με ένα τρόπο πάντα παρόντα δημιουργού».

Γιάννης Ζουμπουλάκης, ΤΑ ΝΕΑ

«Το σχόλιο του Πέτρου Σεβαστίκογλου για την κρίση του καπιταλισμού και τα θέματα που βάζει στο τραπέζι (παγκοσμιοποίηση, μεταναστευτικό, οικολογική καταστροφή κ.α.) σε σχέση με το ρόλο που θα αναπτύξει η νέα γενιά στο δηκτικό “Η βοή του κόσμου”».

Κωνσταντίνος Καϊμάκης, Documento

«Ένα οπτικοακουστικό κινηματογραφικό κολάζ/road trip, το οποίο επιχειρεί όχι μόνο να δείξει πώς ζουν οι νέοι σήμερα, αλλά γιατί ζουν έτσι. Ένα παράθυρο στον κόσμο τους, με μηδαμινή διάθεση πατερναλισμού ή διδακτισμού, γεγονός που δίνει μια φρέσκια και αναζωογονητική πνοή στο εγχείρημα που σε κάνει να θαυμάσεις τη νεανική ορμή που επιδεικνύει ο ίδιος ο δημιουργός του».

Χρυσαυγή Πατσάκη, MOVE IT Magazine

***

Πρεμιέρα Παρασκευή 18 Μαρτίου, 19.00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

***

Προβολές Μαρτίου & Απριλίου

Σάββατο 19/3, Κυριακή 27/3, Δευτέρα 28/3, Παρασκευή 1/4, Σάββατο 2/4, Παρασκευή 8/4, Σάββατο 9/4

Μετά από κάθε προβολή, ακολουθούν Q&As με τους συντελεστές και πάνελ συζητήσεων. Το πρόγραμμα των συζητήσεων και οι ώρες προβολών θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

***

Πέτρος Σεβαστίκογλου

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Μόσχα. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Παρίσι και σκηνοθεσία κινηματογράφου στις HΠA. Σκηνοθέτησε ταινίες για τον κινηματογράφο και πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις για το Εθνικό Θέατρο και για ιδιωτικές παραγωγές στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία και την Κίνα. Διδάσκει υποκριτική κινηματογράφου και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Φιλμογραφία (ταινίες μυθοπλασίας)

Ηλέκτρα, 2015

 Attractive Illusion, 2012

Τρεις στιγμές, 2007

 Άνεμος στην πόλη, 1997

Ηρακλέους 1, Αθήνα, ΤΚ 11743

Τηλ.: +30 210 9210882

Ε-mail: fanfilmpro@gmail.com 

Site: www.fantasiafilmworks.com 

https://www.facebook.com/fantasiafilmworks 

Documento Newsletter