Η Vodafone και η Επιτροπή Ευρυζωνικότητας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καλούν σε δράση για τη διασύνδεση 3,4 δισ. ανθρώπων με smartphone έως το 2030

Η Vodafone και η Επιτροπή Ευρυζωνικότητας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καλούν σε δράση για τη διασύνδεση 3,4 δισ. ανθρώπων με smartphone έως το 2030

Μια νέα σημαντική πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Όμιλο Vodafone και την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), την εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, η οποία έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του παγκόσμιου ψηφιακού χάσματος, ώστε 3,4 δισεκατομμύρια επιπλέον άτομα να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης του διαδικτύου μέσω smartphone έως το 2030.

Σύμφωνα με τους Παγκόσμιους Στόχους της Επιτροπής Ευρυζωνικότητας για το 2025, μία νέα Ομάδα Εργασίας θα προσδιορίσει παρεμβάσεις πολιτικής, εμπορικού χαρακτήρα και κυκλικής οικονομίας για την αύξηση της πρόσβασης στα smartphone, καθώς, ενώ τα δίκτυα της κινητής καλύπτουν πλέον το 82% του πληθυσμού των χωρών χαμηλού και μέσου εισοδήματος (LMIC), το χάσμα μεταξύ χρήσης και κάλυψης παραμένει υψηλό.2 Με συμπροεδρεύοντα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Vodafone, Nick Read και τον Γενικό Γραμματέα της ITU Houlin Zhao, στους αρχικούς εταίρους της Ομάδας περιλαμβάνονται επίσης η Συμμαχία για Προσιτό Διαδίκτυο, η GSMA, η κυβέρνηση της Γκάνας, η Safarico, η Smart Africa, ο Όμιλος Vodacom, καθώς και το Ίδρυμα World Wide Web.

Σήμερα, το 86% των συνδέσεων στο διαδίκτυο στις χώρες LMIC3 διενεργούνται μέσω κινητών τηλεφώνων, επίδοση που υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν τα κινητά στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Ωστόσο, δισεκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν «απλά» τηλέφωνα, χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο, και η αγορά 2G συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι το ψηφιακό χάσμα διευρύνεται, καθώς η παγκόσμια πανδημία έχει επιταχύνει την ανάδυση των ψηφιακών κοινωνιών και τα smartphone αποτελούν ολοένα και πιο ουσιαστική πύλη πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες – συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της ιατρικής υποστήριξης – τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την απασχόληση και το επιχειρείν.4

Ο Nick Read, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Vodafone, δήλωσε τα εξής: «Είναι τιμή για τη Vodafone να αποτελεί μέρος της μνημειώδους αυτής παγκόσμιας πρωτοβουλίας με τον ΟΗΕ για τη βελτίωση της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων, μέσω της πρόσβασης σε smartphone. Καθώς οι κοινωνίες μας καθίστανται πιο ψηφιακές, πρέπει όλοι να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν εργασία, και να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες ή οικονομικές υπηρεσίες, αλλά και κρίσιμες πληροφορίες που είναι όλο και πιο διαθέσιμες μόνο μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για μια τόσο σύνθετη πρόκληση που κανείς πάροχος δικτύου, κατασκευαστής, φορέας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή εθνική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλύσει μόνος του. Ωστόσο, συνεργαζόμενοι μαζί, μπορούμε να υπερβούμε όλα τα εμπόδια»

Ο Houlin Zhao, Γενικός Γραμματέας της ITU, δήλωσε σχετικά: «Η επίτευξη των παγκόσμιων στόχων της Επιτροπής Ευρυζωνικότητας απαιτεί μια κοινή προσέγγιση πολλών ενδιαφερομένων μερών. Είμαι στην ευχάριστη θέση να συμπροεδρεύω αυτής της νεοσύστατης Ομάδας Εργασίας, η οποία θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η πανδημία της COVID-19 και θα διασφαλίσει έξυπνες συσκευές στα χέρια όσων έχουν υστερήσει».

Η Maria-Francesca Spatolisano, Επικεφαλής του Γραφείου του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την τεχνολογία, σχολίασε: «Ο χάρτης πορείας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ψηφιακή συνεργασία στοχεύει στην επίτευξη καθολικής συνδεσιμότητας έως το 2030. Η πρόσβαση στα smartphone συνιστά θεμελιώδες στοιχείο σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, όπου τα κινητά αποτελούν την κύρια οδό πρόσβασης στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, η ομάδα εργασίας αυτή μπορεί διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ότι η στροφή προς την ψηφιακή τεχνολογία είναι επωφελής και καθιστά τις κοινωνίες μας περισσότερο και όχι λιγότερο ισότιμες».

Η Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Ευρυζωνικότητας θα συντάξει σχετική έκθεση και μια σειρά συγκεκριμένων συστάσεων που θα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • πρωτότυπη ανάλυση και δεδομένα σχετικά με το κενό πρόσβασης σε smartphone,
  • ποσοτικοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου της παροχής σε όλους της πρόσβασης σε smartphone έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της μετακίνησης χρηστών από τα απλά τηλέφωνα 2G στα smartphone 4G και
  • ανάλυση πρωτοβουλιών ή πιλοτικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν την πρόσβαση στα smartphone. Ο Όμιλος Vodafone δεσμεύτηκε να ξεκινήσει δύο πιλοτικά έργα σχετικά με την προσιτότητα των συσκευών στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter