Η Vodafone και η Nokia θα δημιουργήσουν το πρώτο 4G δίκτυο στη Σελήνη

Η Σελήνη θα έχει 4G κάλυψη το επόμενο έτος, 50 χρόνια μετά την πρώτη αποστολή των αστροναυτών της NASA που περπάτησε στην επιφάνεια της. 

Η Vodafone σχεδιάζει να δημιουργήσει το πρώτο δίκτυο 4G στη Σελήνη για να υποστηρίξει την αποστολή της PTScientists το 2019, επιλέγοντας τη Nokia ως τεχνολογικό συνεργάτη της.

Η εταιρία PTScientists, με έδρα το Βερολίνο, συνεργάζεται με τη Vodafone Γερμανίας και την Audi για να επιτύχει την πρώτη ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη προσγείωση στη Σελήνη. Η αποστολή στη Σελήνη προγραμματίζεται για το 2019 με εκτόξευση πυραύλων SpaceX Falcon 9 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Η τεχνογνωσία της Vodafone θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του πρώτου δικτύου 4G στη Σελήνη, που θα συνδέει τα δύο διαστημικά οχήματα Audi lunar Quattro, με το σταθμό βάσης στην Αυτόνομη Μονάδα Προσελήνωσης και Πλοήγησης (ALINA). Η Nokia, μέσω των Nokia Bell Labs, θα δημιουργήσει μία Υπέρ-συνεπτυγμένη, ειδικά προσαρμοσμένη για το διάστημα Δικτυακή Υποδομή, η οποία θα είναι η ελαφρύτερη που έχει ποτέ αναπτυχθεί, ζυγίζοντας λιγότερο από ένα κιλό.

Το δίκτυο 4G θα δώσει τη δυνατότητα στα δύο διαστημικά οχήματα Audi lunar quattro να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μεταφέρουν επιστημονικά δεδομένα και βίντεο υψηλής ευκρίνειας, ενώ θα προσεγγίζουν προσεκτικά το σεληνιακό όχημα Apollo 17 της NASA που χρησιμοποιήθηκε από τους τελευταίους αστροναύτες που περπάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης (οι Κυβερνήτες Eugene Cernan και Harrison Schmitt) για την εξερεύνηση της κοιλάδας Taurus-Littrow τον Δεκέμβριο του 1972.

Σύμφωνα με τις δοκιμές της Vodafone, ο σταθμός βάσης θα είναι σε θέση να εκπέμπει 4G χρησιμοποιώντας τη ζώνη συχνοτήτων 1800 MHz και να μεταδώσει την πρώτη ζωντανή εικόνα υψηλής ευκρίνειας από την επιφάνεια της Σελήνης, η οποία θα φθάνει σε παγκόσμιο κοινό μέσω διαστήματος και θα διασυνδέεται με τον διακομιστή της PTScientists στο Κέντρο Ελέγχου της Αποστολής στο Βερολίνο.

Ένα 4G δίκτυο είναι εξαιρετικά αποδοτικό από ενεργειακή άποψη σε σχέση με την αναλογική ραδιοεπικοινωνία και η παράμετρος αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την Αποστολή στην Σελήνη, ενώ αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία υποδομής επικοινωνιών για τις μελλοντικές αποστολές.

Ετικέτες