Η βία και ο διχασμός σημάδεψαν τη θητεία Μπάιντεν – Η πρωτοφανής αποχώρηση του 46ου προέδρου των ΗΠΑ

Η εισβολή στο Καπιτώλιο, η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ και η πρωτοφανής αποχώρηση του 46ου προέδρου των ΗΠΑ από την κούρσα για την επανεκλογή του

Τέλος στην εκστρατεία επανεκλογής του έβαλε ο Τζο Μπάιντεν, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ώστε οι Δημοκρατικοί να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν στους τρεισήμισι μήνες που μεσολαβούν έως τις εκλογές του Νοεμβρίου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα γίνει ο 47ος. Ο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα του 2024 για τον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του και εν μέσω των ανησυχιών για τη σωματική και πνευματική του υγεία που έθεταν αμφιβολίες για την καταλληλότητά του να παραμείνει στο αξίωμα.

Η ασθένειά του (Covid) και η απόσυρσή του στο Ντέλαγουερ ήταν μια καλή ευκαιρία για να αρχίσει να αναθεωρεί τη μέχρι πρότινος πεισματική του στάση. Σε αυτό συνέβαλαν αναμφίβολα και οι συζητήσεις με συνεργάτες του, μετά και τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως έχανε έδαφος έναντι του Τραμπ. Για παράδειγμα, το ότι ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έδειχνε πλέον σίγουρος ότι ο Μπάιντεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές δεν μπορεί να πέρασε απαρατήρητο στο προεκλογικό στρατηγείο των Δημοκρατικών. Σημαντικές ήταν και οι αποστασίες από τους δωρητές του κόμματος, που είχαν παγώσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων στο εσωτερικό της εκστρατείας.

Η προεδρία του Μπάιντεν ολοκληρώνεται όπως ακριβώς ξεκίνησε: εν μέσω πολιτικής βίας και διχασμού. Η θητεία του σημαδεύτηκε από τα δύο σοβαρότερα περιστατικά βίας που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, την εισβολή στο Καπιτώλιο το 2020 και την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ πριν από δύο εβδομάδες. Με την απόφασή του να παραδώσει τη σκυτάλη ολοκληρώνεται για τον 81χρονο μια πολιτική καριέρα πέντε δεκαετιών, σηματοδοτώντας μια από τις πιο μνημειώδεις πολιτικές πτώσεις στην αμερικανική ιστορία.

Τότε ήταν «πολύ νέος»

Είχε δεχτεί ξανά επικρίσεις για την ηλικία του αλλά για τους αντίθετους λόγους. Οταν εκλέχθηκε γερουσιαστής ήταν μόλις 29 χρόνων και πολλοί θεωρούσαν πως ήταν υπερβολικά νέος και άπειρος για τη θέση. Επειτα από πολλαπλές οικογενειακές τραγωδίες, δύο ατελέσφορες εκστρατείες για τον Λευκό Οίκο, μία θητεία στη θέση του αντιπροέδρου στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα και τελικά μία τετραετία στο Οβάλ Γραφείο, ο Μπάιντεν στα 81 του χρόνια δέχτηκε ξανά επικρίσεις για την ηλικία του, ως «υπερβολικά ηλικιωμένος» για μια δεύτερη θητεία.

Ενδεχομένως, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην υποψηφιότητά του ήταν ότι οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν ότι δεν κλήθηκαν απλώς να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν το 2024 αλλά τους ζητήθηκε να τον υποστηρίξουν έως το τέλος του 2028, όταν θα είναι 86 ετών. Η κατάσταση είναι πλέον διαφορετική από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε, βλέποντας τον Μπάιντεν ως τον ικανότερο υποψήφιο για να εκθρονίσει τον Τραμπ, οι Δημοκρατικοί σύντομα συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητά του και το εκλογικό σώμα, εξαντλημένο από την πανδημία του κορονοϊού και την προεδρία του Τραμπ, έδωσε στον Μπάιντεν τη νίκη που χρειαζόταν. Στη μοναδική του αυτή θητεία πέτυχε αξιοσημείωτες επιτυχίες σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, περνώντας με ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο κομβικά νομοθετήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αναβάθμιση των «σκουριασμένων» υποδομών της χώρας.

Οι πόλεμοι

Η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ έρχεται σε μια κομβική στιγμή στις παγκόσμιες υποθέσεις, με τους πολέμους να συνεχίζονται στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Τζο Μπάιντεν, όπως και οι περισσότεροι προκάτοχοί του, κλήθηκε να διαχειριστεί πολεμικές συγκρούσεις που ξέσπασαν σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία το σκεπτικό του ήταν αρκετά κατανοητό. Από την επίθεση της Ρωσίας το 2022 ο Μπάιντεν είχε δύο στόχους: πρώτον, να αποτρέψει μια ρωσική νίκη και δεύτερον, να αποτρέψει μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ο Πούτιν απείλησε επανειλημμένα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Δύση εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά, ο Μπάιντεν επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν αμερικανικά όπλα για να ανταποδίδουν πυρά σε κοντινούς εχθρικούς στόχους μες στη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ παρείχαν δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στο Κίεβο.

Στη Γάζα η προσέγγιση ήταν διαφορετική. Ο Μπάιντεν υποστηρίζει το Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ έκτοτε σφυροκοπά ανελέητα τον παλαιστινιακό θύλακα με αμερικανικής κατασκευής βόμβες και πυραύλους, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους. Επειτα από μαζικές πιέσεις το μόνο που έπραξε ο Μπάιντεν ήταν να αναστείλει την παράδοση ενός είδους αμερικανικών βομβών, συνεχίζοντας ωστόσο να στέλνει άλλου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ.

Το Αφγανιστάν η μεγαλύτερη ήττα του

Για πολλούς επικριτές του μεγαλύτερη ήττα της προεδρίας του θεωρείται η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Ο Μπάιντεν επέκρινε για χρόνια τον πόλεμο στο Αφγανιστάν διότι εκτιμούσε ότι η Αμερική δεν είχε να κερδίσει τίποτε από αυτόν. Ομως, οι χαοτικές εικόνες της αμερικανικής αποχώρησης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία όχι μόνο σόκαραν την κοινή γνώμη αλλά και συνέβαλαν στη μεγάλη μείωση της δημοτικότητας του 81χρονου προέδρου.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία καταδικάζει την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε – «Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν στοχεύει στην ειρήνη»


Greek mafia: Στην ΕΛΑΣ θάβουν τα κινητά για να μην… κελαηδήσουν


Σήμερα η απόφαση για τους δύο κατηγορούμενους στη δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ


Ραγδαίες εξελίξεις: Δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο ηγέτης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε


Ο Άδωνης και το διαζύγιο Ν∆ µε τους ψηφοφόρους της


Καιρός: Μικρή ανάσα δροσιάς και νέα άνοδος από την Παρασκευή – Αναλυτική πρόγνωση