Η βία και νοθεία του λαϊφστάιλ

Η βία και νοθεία του λαϊφστάιλ

Οι εκλογές του 1961 έμειναν στην Ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας», όπως παροιμιώδης έμεινε η φράση του Γεωργίου Παπανδρέου ότι στις εκλογές εκείνες «ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα».

Η «νόμιμη» τρομοκρατία του επίσημου κράτους (αστυνομία, χωροφυλακή, στρατός) και η απροκάλυπτη δράση παρακρατικών μηχανισμών επέβαλαν την τρομοκρατία και εφάρμοσαν την ανοιχτή βία κατά των πολιτικών αντιπάλων της ΕΡΕ (κυρίως την Αριστερά), ενώ η εκτεταμένη νόθευση των εκλογικών καταλόγων και οι διπλοψηφίες οδήγησαν στη δικτατορία του 1967.

Τότε ήταν που η κυβέρνηση Καραμανλή τοποθέτησε στην ΚΥΠ τον μετέπειτα δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, αρχικά ως διευθυντή του γραφείου του αρχηγού της ΚΥΠ και έπειτα ως κλαδάρχη αντικατασκοπείας.

Και τότε και σήμερα η συγκρότηση παρακρατικών μηχανισμών που οδηγούν σε παραθεσμική εκτροπή της δημοκρατίας έχει τον ίδιο κοινό τόπο: την ακροδεξιά.

Αυτή κανοναρχεί από θέσεις-κλειδιά στο κράτος κι αυτή συγκροτεί το μακρύ χέρι του κράτους που είναι το παρακράτος.

Hδη από τον Αύγουστο του 2018 ο Μάκης Βορίδης είχε μιλήσει για τις «ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς» και την ανάγκη «να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της», παροτρύνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να κάνει παρεμβάσεις σε κράτος και θεσμούς για να το διασφαλίσει».

Βία είναι το καλάθι του νοικοκυριού και τα αντικλεπτικά στα παιδικά γάλατα, βία είναι να φοβάσαι μήπως από το κρύο τον χειμώνα πεθάνεις ξυλιασμένος, βία είναι όταν έχει μετατραπεί το Μαξίμου σε εισπρακτική εταιρεία και τα κοράκια του Κυριάκου παίρνουν τα σπίτια του κόσμου σπάζοντας τις πόρτες με αλυσοπρίονα, βία είναι το πλιάτσικο στο δημόσιο ταμείο και τα – κατ’ εξακολούθηση– ψεύτικα πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, βία είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ σε Mayo Clinic που ή πληρώνεις ή πεθαίνεις, νοθεία είναι το αυτί-κοριός του Κυριάκου που… βιάζει κάθε έννοια ιδιωτικότητας και προσωπικού δικαιώματος, νοθεία είναι ο πολίτης που γίνεται –άθελά του– πελάτης.

Πράγματι, η πολιτική κατάσταση σήμερα –παραμονές των εκλογών του 2023– θυμίζει την προεκλογική περίοδο του 1961 αλλά με μεγάλες δόσεις λαϊφστάιλ, όπως η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού στην… εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού!

Μετά τις εκλογές του 1961 ο Σοφοκλής Βενιζέλος –απευθυνόμενος στον Καραμανλή– είπε: «Ας προσέξει όμως μήπως το υπερκράτος αυτό, το οποίον αυτή (η κυβέρνηση Καραμανλή) εδημιούργησε και μετά τόσης στοργής περιθάλπει, μήπως το υπερκράτος αυτό στραφεί μίαν ημέραν και εναντίον της. Διότι αυτό είναι αναπόφευκτον».

Η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου 1963 και η φράση «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;» –που φέρεται να είπε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής– είναι η επιβεβαίωση της προφητικής αναφοράς του Σοφοκλή Βενιζέλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter