Η Βενεζουέλα στα πρόθυρα εμφυλίου: Με βίαιες διαδηλώσεις αμφισβητούν την εκλογή Μαδούρο

Η Βενεζουέλα στα πρόθυρα εμφυλίου: Με βίαιες διαδηλώσεις αμφισβητούν την εκλογή Μαδούρο
AP Photo/Cristian Hernandez

Υπό διεθνή αμφισβήτηση βρίσκεται η εκλογική νίκη του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα εν μέσω ισχυρισμών για εκλογική νοθεία, με τη χώρα να έχει βυθιστεί στο χάος λόγω των διαδηλώσεων.

Αν και ο Μαδούρο είχε υποσχεθεί δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, η διαδικασία αμαυρώθηκε με καταγγελίες για άσεμνο παιχνίδι, με στελέχη της αντιπολίτευσης να συλλαμβάνονται, τα μέσα ενημέρωσης να έχουν αποκλειστεί και οι Βενεζουελάνοι που ζουν στο εξωτερικό να μην μπορούν να ψηφίσουν.

Αξιωματούχοι σε ορισμένα εκλογικά κέντρα αρνήθηκαν να δώσουν τις εκτυπώσεις που επαληθεύουν την ηλεκτρονική καταμέτρηση των ψήφων, ενώ υπήρξαν αναφορές για εκφοβισμό ψηφοφόρων και άλλες παρατυπίες.

Επομένως, παρόλο που ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής με ποσοστό 51,20% από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο –το οποίο αποτελείται από τους συμμάχους του προέδρου– η αντιπολίτευση απέρριψε τα αποτελέσματα και άλλοι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νίκη του.

Ο Μαδούρο βρίσκεται στην εξουσία από τον θάνατο του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες το 2013. Απέναντί του έχει ένα ενοποιημένο κίνημα της αντιπολίτευσης, η οποία ξεπέρασε τις διαιρέσεις της για να σχηματίσει συνασπισμό. Η προεκλογική της εκστρατεία τροφοδότησε την ελπίδα σε μια τεράστια μερίδα πολιτών που ζητούν αλλαγή, σε μια χώρα που βρίσκεται σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση, που περίπου 8 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι την έχουν εγκαταλείψει φεύγοντας στο εξωτερικό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην διπλωμάτης Εντμούντο Γκονζάλες (έλαβε περίπου 44% σύμφωνα με το εθνικό εκλογικό συμβούλιο), έθεσε υποψηφιότητα όταν έγινε γνωστό ότι απαγορεύτηκε στην εξαιρετικά δημοφιλή Μαρία Κορίνα Ματσάδο να είναι υποψήφια. Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να τη βλέπουν ως κινητήρια δύναμη πίσω από την αντιπολίτευση, η οποία είχε υποσχεθεί να αποκαταστήσει τη δημοκρατία της Βενεζουέλας και να ξαναχτίσει την κάποτε εντυπωσιακή οικονομία της, αν κέρδιζε τις εκλογές.

«Δεν θα επιτρέψουμε επανάληψη των αιματηρών γεγονότων»

Ο 61χρονος Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές μετά τον θάνατο του Τσάβες το 2013 και επανεξελέγη το 2018. Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει νοθεία και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις τις οποίες κέρδισε.

«Έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο», σχολίασε από την πλευρά του ο Μαδούρο από το προεδρικό Μέγαρο, δεσμευόμενος ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα επαναφέρουν την τάξη. «Παρακολουθούμε όλες τις πράξεις βίας που προωθούνται από την ακροδεξιά», είπε κατηγορώντας τους «ταραξίες» ως «εγκληματίες και τρομοκράτες».

Ο υπουργός ‘Αμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να επιτραπεί η επανάληψη των «τρομερών καταστάσεων του 2014, του 2017 και του 2019», όταν κύματα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων οδήγησαν σε εκατοντάδες θανάτους και απέτυχαν να εκτοπίσουν τον Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση λέει ότι πήρε 73%

Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την επανεκλογή του Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας λέγοντας ότι ο δικός της υποψήφιος, Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια, είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών, έχοντας αποσπάσει ποσοστό 73,2% των ψήφων.

Κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητα του Γκονζάλες σε μια προσπάθεια να νικήσουν τον Μαδούρο μετά από 11 χρόνια στην εξουσία εν μέσω γενικευμένης οργής για την οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα.

«Εχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», δήλωσε η Μαρία Κορίνα Ματσάδο. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο Γκονζάλες έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο Μαδούρο 2,7 εκατομμύρια.

Πολλοί νέοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα εγκατέλειπαν τη χώρα εάν επανεκλεγεί ο Μαδούρο, επισημαίνοντας την καταστροφική κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και τη βίαιη καταστολή υπό την κυριαρχία του.

‘Ενας νεκρός δεκάδες τραυματίες από τις διαδηλώσεις

Οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Η κυβέρνηση έβγαλε στους δρόμους του Καράκας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να επιβάλουν την τάξη, αναβάλλοντας παράλληλα πτήσεις προς χώρες που αναμείχθηκαν στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το προεδρικό μέγαρο και ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής να εκτοξεύουν δακρυγόνα και τους διαδηλωτές να πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές στο Κόρο, πρωτεύουσα της πολιτείας Φαλκόν της Βενεζουέλας, να σκαρφαλώνουν στο βάθρο και να γκρεμίζουν το άγαλμα του Τσάβεζ εν μέσω επευφημιών και πανηγυρισμών από το πλήθος.

Ρωσία και Κίνα συνεχάρησαν τον Μαδούρο

Τις ανησυχίες τους για την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος εκφράζουν οι ΗΠΑ και οι ηγέτες των κρατών της λατινικής Αμερικής, ενώ η Ε.Ε. ζητά απόλυτη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία.

Διπλωμάτες που εκπροσωπούσαν την Αργεντινή, τη Χιλή, τον Παναμά, την Ουρουγουάη, την Κόστα Ρίκα, το Περού και τη Δομινικανή Δημοκρατία ανακλήθηκαν από τη Βενεζουέλα με τον υπουργό Εξωτερικών της να κάνει λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «για ενέργειες και δηλώσεις παρεμβατισμού» στα εσωτερικά της χώρας.

Αντιθέτως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Νικολάς Μαδούρο για τη νίκη του. «Είμαι βέβαιος ότι ο ρόλος σας ως αρχηγός κράτους θα συνεχίσει να ενισχύει την προοδευτική ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Βενεζουέλας», ανέφερε ο Πούτιν σε δήλωση που δημοσίευσε το Κρεμλίνο. «Να θυμάστε ότι είστε πάντα ευπρόσδεκτοι στο ρωσικό έδαφος», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Κίνα συνεχάρη επίσης τον πρόεδρο της Βενεζουέλας για την επανεκλογή του. «Η Κίνα συγχαίρει τη Βενεζουέλα για την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της και συγχαίρει τον Πρόεδρο Μαδούρο για την επιτυχή επανεκλογή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε τακτική ενημέρωση.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη στρατηγική μας συνεργασία παντός καιρού και να ωφελήσει καλύτερα τους λαούς και των δύο χωρών. Η Κίνα και η Βενεζουέλα είναι καλοί φίλοι και εταίροι που υποστηρίζουν η μία την άλλη», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Το δικαίωμα στη σιωπή επικαλέστηκε ο Σάντσεθ στην κατάθεσή του για την υπόθεση διαφθοράς

Μέση Ανατολή: Η πολιτική του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν και οι διακρίσεις εναντίον των Δρούζων

Γαλλία: Το δείπνο των 500.000€ με αστακό του Βασιλιά Καρόλου που έριξε… έξω τον προϋπολογισμό της προεδρίας

Documento Newsletter