Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βιώσει πολλούς δύσκολους χειμώνες χωρίς ελέγχους στην τιμή του αερίου, προειδοποίησε η βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνε φαν ντερ Στρέτεν μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. «Οι επόμενοι 5 με 10 χειμώνες θα είναι τρομακτικοί αν δε γίνει τίποτα», υπογράμμισε, ενώ συνέχισε γράφοντας ότι ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή αερίου είναι απαραίτητο. «Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται σήμερα σε τιμή πολύ χαμηλότερη από εκείνη στην οποία το ρεύμα και το αέριο πωλούνται. Δεν υπάρχει πλέον καμία σύνδεση ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και την τιμή πώλησης. Το σύστημα διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αναθεωρηθεί», τόνισε η υπουργός.
Les 5 à 10 prochains hivers seront terribles si on ne fait rien. Il faut agir à la source, au niveau européen et travailler sur un blocage des prix pour le gaz. On pourrait ainsi réduire la facture énergétique de 770 euros.
— Tinne Van der Straeten (@TinneVdS) August 28, 2022
L’électricité est produite aujourd’hui a un prix qui est beaucoup plus bas que le prix auquel l’électricité, le gaz sont vendus. Il n’y a plus de lien entre le coût de production et le prix de vente. Il faut revoir ce système européen de formation des prix de l’électricité.
— Tinne Van der Straeten (@TinneVdS) August 28, 2022
Κρίση και ελπίδες
Η έκκληση της κυρίας Φαν ντερ Στρέτεν δεν έρχεται εν κενώ. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν πάρει έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην εκρηκτική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου. Ανάμεσα στα άλλα, αρκετές κυβερνήσεις, όπως εκείνη της Ιταλίας, έχουν προσχωρήσει στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας για την οικονομική στήριξη των πολιτών, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία επιδοτούνται τα εισιτήρια για τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Παράλληλα, οι τιμές του αερίου σε Γερμανία και Γαλλία για το 2023 εκτοξεύτηκαν σε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000€/Mwh, εξαιτίας της απειλής οριστικής διακοπής των ροών από τη Ρωσία. Ωστόσο, μια αχτίδα αισιοδοξίας φαίνεται να λούζει το ευρωπαϊκό τοπίο, καθώς οι αποθήκες της φαίνεται να γεμίζουν νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Aggregated Gas Storage Inventory (ASGI+) δεικνύεται ότι το συνολικό ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στη ΕΕ βρίσκεται στο 79,36%.
Τον Ιούλιο, οι γερμανικές εταιρείες ζήτησαν περιορισμό της τιμής της ενέργειας για να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή.
Αισιοδοξία στη Γερμανία
Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει επιδιώξει να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Η χώρα επίσης προσφέρει το λεγόμενο «Klimaticket», ένα εισιτήριο που το επιδοτεί το κράτος και αφορά την πολύ φθηνή ή δωρεάν μετακίνηση στις δημόσιες συγκοινωνίες για να μειώσει το κόστος διαβίωσης, ενώ μειώνει τη φορολογία στο φυσικό αέριο από 19% σε 7%.
Την Κυριακή, η χώρα ανακοίνωσε ότι τα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου γεμίζουν γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της να συγκεντρώσει αποθέματα στο 85% της χωρητικότητας μέχρι τον Οκτώβριο.