Η βασική πηγή του Documento για το σκάνδαλο Novartis

Η βασική πηγή του Documento για το σκάνδαλο Novartis

Ο Νίκος Μανιαδάκης ως προστατευόµενος µάρτυρας υπήρξε η βασική πηγή πληροφόρησης για το Documento στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis. Εδωσε αρκετές πληροφορίες για να αποκαλυφθεί η υπόθεση του σκανδάλου από την εφηµερίδα και κατηύθυνε τη δηµοσιογραφική έρευνα κυρίως στα θέµατα για τα οποία τα έγγραφα των υπερτιµολογήσεων φαρµάκων και των ύποπτων υπουργικών αποφάσεων ήταν για τους δηµοσιογράφους αλαµπουρνέζικα.

Το 2012 το Hot Doc (δεν υπήρχε τότε ακόµη το Documento) είχε αποκαλύψει ότι ο άγνωστος τότε Ν. Μανιαδάκης µέσω µιας εταιρείας του, πρόσωπο της οποίας εµφανιζόταν η σύζυγός του γνωστή τραγουδίστρια Χριστίνα Φαρµάκη, εισέπραττε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από φαρµακευτικές ενώ ήταν σύµβουλος του υπουργού Υγείας. Οι εισπράξεις γίνονταν µέσω «µελετών» που εµφανιζόταν να κάνει η γνωστή τραγουδίστρια για τις φαρµακευτικές. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε εισαγγελικές έρευνες για τον Μανιαδάκη και αναγκάστηκε να καταβάλει µεγάλα ποσά για να νοµιµοποιήσει τα πόθεν έσχες του.

Ρεπορτάζ: Ακίνδυνος Αλβανός

Οταν ξεκίνησε η έρευνα για τη Novartis η δηµοσιογραφική οµάδα εντόπισε πάλι τον Μανιαδάκη ως καθηγητή της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας να έχει εµπλοκή σε διοργάνωση δήθεν επιστηµονικών συνεδρίων, τα οποία στην πραγµατικότητα χρησιµοποιήθηκαν από τη Novartis για χρηµατισµούς.
Μετά τα δηµοσιεύµατα ο Ν. Μανιαδάκης πλησίασε τον Κώστα Βαξεβάνη και του ζήτησε να µην τον χτυπάει η εφηµερίδα επειδή αυτά ανήκαν στο παρελθόν και τώρα είναι στο πλευρό των αρχών. Υστερα από πολλές συναντήσεις τού αποκάλυψε πως είναι προστατευόµενος µάρτυρας. Ο Βαξεβάνης συναντούσε συχνά τον Μανιαδάκη στο ξενοδοχείο Life Gallery στην Εκάλη και του έδινε πληροφορίες για την εισαγγελική έρευνα και τα στοιχεία που κατέθετε αυτός αλλά και άλλοι.

Βασική πηγή για το «Harvard project»

Ο Μανιαδάκης ήταν πολύτιµος στο να βοηθά τους δηµοσιογράφους να αποκρυπτογραφούν όσα κρύβονταν πίσω από τις γραµµές και τα νούµερα. Ηταν πολύ βασική η συµβολή του στην αποκάλυψη του πραγµατικού περιεχοµένου του λεγόµενου «Harvard project». Σύµφωνα µε τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στους υπολογιστές της φαρµακευτικής, το «Harvard project» ήταν πρόγραµµα χρηµατισµού των πολιτικών στην Ελλάδα. Εκεί περιγράφεται πώς η Novartis έχει «δεσµευµένα» (engaged τα αποκαλεί) πολιτικά πρόσωπα. Το σχέδιο προέβλεπε πως από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014 η Novartis θα εξασφάλιζε µέσω των επιρροών της να βάλει δέκα νέα φάρµακα σε κυκλοφορία, παρότι το απαγόρευε η τρόικα. Τελικώς τα φάρµακα αυτά µπήκαν επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη. O Μανιαδάκης έδωσε χρήσιµες πληροφορίες και για τα φάρµακα υψηλού κόστους και για τις αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις που εξασφάλιζαν υψηλά κέρδη στη Novartis.

Στις 14 Ιουλίου 2018 ο Μανιαδάκης πληροφορεί µε µήνυµα τον Κ. Βαξεβάνη για το ύψος του προγράµµατος χρηµατισµού «Harvard project».

Μανιαδάκης: Εµαθα αυτό το Harvard project είχε προϋπολογισµό 2,8 εκατ.
Βαξεβάνης: Χρήµα όχι πλάκα.
Μανιαδάκης: Αµα κάνεις τζίρο 60 δις και το 25% γυρνά πίσω σε προώθηση τι περιµένεις; Ποιο πολλά δίνει στην προώθηση από ότι στην έρευνα. Ο προηγούµενος ceo έφυγε µε αµοιβές άνω των 500 εκατ. Από απλός γιατρός, καθηγητής που ήταν. Εκαναν εξαιτίας του εθνικό δηµοψήφισµα στην Ελβετία διότι η σύνταξή του µετά τα 50 ήταν 5 εκατ. το χρόνο.

Οι επαφές µε τον Βαξεβάνη και το Documento είναι συνεχείς και το σηµείο συνάντησης αποκαλείται «το συνηθισµένο µέρος». Γράφει ο Μανιαδάκης στις 11 Φεβρουαρίου 2018:
Μανιαδάκης: Κώστα θα είσαι το βραδάκι στα µέρη µας.
Βαξεβάνης: Ναι.
Μανιαδάκης: Μπορούµε να βρεθούµε για 15 λεπτά;
Βαξεβάνης: Ναι.
Μανιαδάκης: Τι ώρα µπορείς στο γνωστό µέρος;
Βαξεβάνης: 19:30
Μανιαδάκης: Οκ.

Κάρφωσε τον υπουργό Μάριο Σαλµά

Ο Μανιαδάκης ήταν αυτός που, παρά την καλή έκβαση της έρευνας για τον πρώην προϊστάµενό του υπουργό Υγείας Μάριο Σαλµά, επέµενε ότι ήταν αυτός που ανέβασε την τιµή του φαρµάκου Lucentis για να ευνοηθεί η Novartis. Στέλνει στον Βαξεβάνη έγγραφα από τα οποία φαίνεται η κατ’ αυτόν σκανδαλώδης τιµολόγηση υπέρ της Novartis που έγινε στις 30 Απριλίου 2013. Γράφει στέλνοντας τα αρχεία στις 16 Φεβρουαρίου 2018:

Μανιαδάκης: Αν ψάξεις θα βρεις κι άλλα.
Βαξεβάνης: Βοήθα.
Μανιαδάκης: 30.04.2013.
Βαξεβάνης: Ανέβασε [εννοεί τιµή].
Μανιαδάκης: Αύξηση 50 ευρώ από προηγούµενο δελτίο.
Βαξεβάνης: Στο συγκεκριµένο;
Μανιαδάκης: Ναι.

Σε άλλα µηνύµατα ο Μανιαδάκης (11 Ιουλίου 2018) γράφει: «Να ξέρεις οι ξένοι προχωράνε φουλ», εννοώντας το FBI, και συνεχίζει: «Και εδώ έχει πέσει πολύ πανικός».
Την ίδια µέρα ο Μανιαδάκης ζητά να συναντήσει τον Βαξεβάνη και περιγράφει ποσά που δόθηκαν ως µίζες και υπερτιµολογήσεις για τη Novartis. Αφού τελειώνει η συνάντηση του γράφει: «Κώστα µην γράψεις για τα νούµερα που σου είπα διότι τα µάζεψα πρόσφατα. Ασε λίγο να τα δώσω (σ.σ.: εννοεί στους εισαγγελείς) και µετά θα στα δώσω. Εκαναν πολύ κόπο και κινητοποίησα πολύ µηχανισµό για να τα βρω. Θέλει λίγο ησυχία τώρα. Ασύλληπτα νούµερα θα φρικάρουν όλοι. Να ξέρεις σε ότι µε αφορά τους βοήθησα πολύ. Τα έδεσα από παντού τα νούµερα».

Οι Αµερικανοί ψάχνουν τον Αδωνη

Στις 10 Οκτωβρίου 2018 ο Βαξεβάνης γράφει στον Μανιαδάκη έπειτα από πληροφορίες από την πλευρά των ΗΠΑ πως υπάρχει έκθεση που αφορά την έρευνα για τον Αδ. Γεωργιάδη.
Βαξεβάνης: Υπάρχει έκθεση Αµερικανών που κάνει ρόµπα τον Αδωνη. Τον εµφανίζει ως αναξιόπιστο και πως διαρρέει ψέµατα για να καλυφθεί.
Μανιαδάκης: Το ξέρω ότι έχουν επικεντρωθεί στους πολιτικούς. Οι δικοί µας και οι αµερικανοί πράγµατι έχουν βρει στοιχεία για να ασκήσουν διώξεις;
Βαξεβάνης: Ετσι ακούω.
Μανιαδάκης: Οι Αµερικανοί σίγουρα τους ψάχνουν.

Ο προστατευόµενος µάρτυρας τότε, ο οποίος είχε συχνές επαφές µε τον Αδ. Γεωργιάδη, τον περιγράφει την επίµαχη περίοδο σε πανικό λόγω των αποκαλύψεων. Υστερα από επικοινωνία µε τον Βαξεβάνη στην οποία του µετέφερε ότι ο Αδ. Γεωργιάδης είναι σε κακή κατάσταση τού γράφει (30 Οκτωβρίου 2018):

Μανιαδάκης: Κώστα µπορείς;
Βαξεβάνης: έλα
Μανιαδάκης: Μην σου ξεφύγει πουθενά ότι είναι σε πανικό διότι θα καταλάβει ότι µιλάµε. Ισως προσπαθεί να µε ψαρέψει
Βαξεβάνης: Ναι ρε είµαστε πιο έξυπνοι απ αυτόν
Μανιαδάκης: Ψαρεύει παντού. Ειδικά εσένα. Προσπαθεί να µάθει από ανθρώπους τι λες. Εχει πανικοβληθεί.

Θα ψήφιζε και ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μανιαδάκης κατηύθυνε το Documento για να βρει πληροφορίες σε σχέση µε τις υπερτιµολογήσεις φαρµάκων στην Ελλάδα. Υπέδειξε την ηλεκτρονική πλατφόρµα όπου είναι συγκεντρωµένες: «Euripid. Να σου πω κάτι να γελάσεις; Κάνω το σταυρό µου να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. ∆αγκωτό θα ψηφίσω».

Στις 31 ∆εκεµβρίου 2018 ο Ν. Μανιαδάκης συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να φύγει στο εξωτερικό, έχοντας φυγαδεύσει πρώτα την οικοσκευή και την οικογένειά του. Γύρω στις 14.00 ο Βαξεβάνης βρήκε αναπάντητες κλήσεις στην εφαρµογή WhatsApp στο κινητό του. Ανταπέδωσε τις κλήσεις. Ο Μανιαδάκης ήταν στο αεροδρόµιο γιατί του είχαν απαγορεύσει την έξοδο και ζήτησε από τον εκδότη του Documento να συναντηθούν ακόµη µία φορά –ήταν η τελευταία– στο Life Gallery.

Στη συνάντηση αυτή προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως κακώς τον είχαν συλλάβει και δεν είχε καµιά πρόθεση να φύγει. Ο Βαξεβάνης του είπε ότι ήταν στη διάθεσή του να εκφράσει αν ήθελε την άποψή του επώνυµα, πράγµα που αρνήθηκε. Οπως προκύπτει από την κατάθεση του Αδ. Γεωργιάδη, ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο τηλεφώνησε ο Μανιαδάκης όταν τον συνέλαβαν στο αεροδρόµιο ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας. Παρότι αυτό το γνώριζε η ανακρίτρια, δεν ρώτησε τον Μανιαδάκη τι ήταν αυτό που τον οδήγησε, παρότι ήταν προστατευόµενος µάρτυρας, να απευθυνθεί σε αυτόν που µε τις καταθέσεις του θα καθιστούσε κατηγορούµενο.

Οταν «κάρφωνε» τον Σαλμά για τα 50ευρα

Ο Μ. Σαλμάς

 

Ο Νίκος Μανιαδάκης δεν… έδωσε τον Μάριο Σαλμά μόνο στις συνομιλίες που είχε με τον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη για «αύξηση 50 ευρώ από προηγούμενο δελτίο» σχετικά με το φάρμακο Lucentis της Novartis. Το ίδιο είχε πράξει και όταν κατέθετε με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ως «Ιωάννης Αναστασίου». Από την πρώτη του κιόλας κατάθεση είχε στρέψει τα βέλη του εναντίον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ήταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών ότι στον συγκεκριμένο χώρο και στα πλαίσια των ανωτέρων συναντήσεων (σ.σ.: με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών) ο Μάριος Σαλμάς λάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών».

Ο «Ιωάννης Αναστασίου» όμως δεν έμεινε εκεί, αφού στην ίδια κατάθεση κατηγόρησε επίσης τον Μ. Σαλμά πως «σε μια περίπτωση αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ». Η επίμαχη κατηγορία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Documento Newsletter