Η πιο δημοφιλής έκφραση μεταξύ στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε κινούμενη άμμο», με απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις για το κόμμα και τα στελέχη του. Ο εσωκομματικός μηχανισμός μοιάζει να έχει μουδιάσει από τη συνεχιζόμενη δημοσκοπική πτώση και με νέο δραματικό στοιχείο ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να αγγίζει μονοψήφια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου (από 8,6% έως 9,6% σε τρεις μετρήσεις της κοινής γνώμης: RealPolls, ΜRΒ, Metron Analysis). Η ατμόσφαιρα είναι βαριά τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στις οργανώσεις. Παράλληλα, έχει σημασία ότι η «παγωμάρα» κυριαρχεί στη βάση του κόμματος.
«Ο πασοκικός κόσμος βουλιάζει στην απογοήτευση όχι μόνο λόγω των επιπτώσεων από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική αλλά και από την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση» περιγράφει στο Documento στέλεχος που ταξιδεύει συχνά στις συνδιασκέψεις του κόμματος, οι οποίες γίνονται για την ανάδειξη των προγραμματικών του θέσεων σε όλη τη χώρα. Πλέον η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον πρόεδρό της Νίκο Ανδρουλάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια γενικευμένη αίσθηση αμφιβολίας για την πολιτική τακτική που έχει χαράξει εδώ και καιρό. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι πρόσφατα, σε ερώτηση δημοσκόπησης για τις επιδόσεις των κομμάτων σε περίπτωση αλλαγής αρχηγού, εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ από το 8,6% της πρόθεσης ψήφου να εκτινάσσεται στο 19,2% υπό νέα ηγεσία!
Βέβαια, υπάρχουν στελέχη που κρίνουν ότι οι συνεχείς δημοσκοπήσεις –αντί για περιοδικές μετρήσεις ανά τρεις τέσσερις μήνες– είναι μεθοδολογικά ευάλωτες λόγω της χρονικά απανωτής διεξαγωγής τους και λειτουργούν για να διαμορφώνουν άποψη (ενίοτε και αρεστή στο Μαξίμου) αντί να αποτυπώνουν την πολιτική εικόνα. Ομως, σε μια περίοδο κατά την οποία και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο κυριαρχεί ρευστότητα, οι απαντήσεις δεν δίνονται με τεχνοκρατική λογική αλλά στη βάση οράματος που να επαναφέρει ταξικές τομές, με πρόγραμμα πολιτικού περιεχομένου που να δίνει απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα της λαϊκής πλειοψηφίας. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε ένα εσωκομματικό πινγκ πονγκ με άλλα στελέχη να λένε «σας τα λέγαμε» (αντιανδρουλακικοί) και άλλα «τι κάνουμε τώρα;». Προς αδιέξοδο οδεύει η Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με διαφωνούντες.
Η μάχη της μαρκίζας
Ο Ν. Ανδρουλάκης επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός με οργανωτικές ανακατατάξεις. Θα ορίσει συντονιστές για τους τομείς πολιτικής, θα υπάρξει θέση για πρόσωπο που θα αποτελεί κρίκο του κομματικού μηχανισμού με το πολιτικό κέντρο. Επίσης, ενόψει του συνεδρίου, πέρα από τον ορισμό των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), θα συγκροτηθούν επιτροπή διεύρυνσης με μέλη που θα περιλαμβάνουν και προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ομως, όπως χαρακτηριστικά τονίζει προς το Documento κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «οι οργανωτικές αναδιατάξεις μπορεί να έχουν αποτέλεσμα αν υπάρξει δουλειά και αν δεν γίνονται μόνο για τη μάχη της μαρκίζας»!
Πάντως, η ηγεσία διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι η Δεξιά θα πέσει με αντιπολίτευση στη ΝΔ και όχι με αντιπολίτευση στον Ανδρουλάκη. Μάλιστα, κύκλοι γύρω από τον πρόεδρο υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται ενιαία φωνή σε μια περίοδο που, όπως σημειώνουν, το ΠΑΣΟΚ έχει στοχοποιηθεί από το Μαξίμου. Μάλιστα, δηκτικά αναφέρουν ότι «κάποιοι κάνουν λευκή απεργία και άλλοι δημιουργούν εντάσεις».
Το άσχημο κλίμα και το ρίσκο των διαγραφών
Το κλίμα δεν είναι καλό και το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, όπως περιγράφουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ταλανίζεται από διχασμούς. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η υπόθεση της Κατερίνας Μπατζελή, μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και πρώην υπουργού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός του ανδρουλακικού «στρατοπέδου», με άλλους να επιζητούν να της επιβληθεί ποινή και άλλους να θεωρούν ότι θα βαθύνουν οι εσωτερικές συγκρούσεις. Ολοι έχουν ανασφάλεια για τις συνέπειες εσωκομματικά εφόσον επιβληθεί ποινή (διαγραφή/αναστολή ιδιότητας μέλους με χρονικό περιορισμό) στην Επιτροπή Δεοντολογίας με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την κριτική που άσκησε δημόσια. Σε αυτή την περίπτωση θα χρεωθεί ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, την γκρίνια που υπάρχει στη βάση λόγω της πολιτικής κατάστασης.
Παράλληλα, διχασμένοι είναι οι ανδρουλακικοί για το ζήτημα των συνεργασιών, καθώς υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να συμμετέχει πρωταγωνιστικά στον διάλογο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.
«Δεν δείχνει πρόθυμος για αλλαγής πλεύσης»
Το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ εγκαλείται εσωκομματικά γιατί δεν δείχνει ούτε διάθεση ούτε δυναμική αλλαγής πολιτικής πλεύσης. Η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι συνεδριακή απόφαση και κανείς εκ των στελεχών δεν έχει θέσει επί τάπητος διαφωνία. Ομως, ακούγεται πια πιο έντονα ότι ήταν επιζήμιο το γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για ζυμώσεις με στόχο την αναγέννηση του προοδευτικού χώρου με το ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχο πόλο. «Δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό. Δεν προχώρησε τη διαδικασία για να κάνει, τηρουμένων των αναλογιών, ό,τι στο παρελθόν έκανε η Χαριλάου Τρικούπη στη λογική… το ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις», λένε στελέχη που κριτικάρουν την ηγεσία.
Ο Ν. Ανδρουλάκης επέλεξε, όπως υπογραμμίζουν, από τη μια να καλύπτει το πιο αριστερόστροφο στελεχικό δυναμικό με ρητορική κατά της κυβέρνησης της ΝΔ –π.χ. για τα Τέμπη, για τη Δικαιοσύνη, για το κράτος δικαίου– και από την άλλη να… δίνει στο πιο δεξιόστροφο το «όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ», έχοντας παράλληλα τοποθετήσει ως επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού την Αννα Διαμαντοπούλου.
Ομως, η λογική της ισορροπίας και η κλίση προς τα δεξιά προκαλούν τριβές. Διαφωνούντες με την πολιτική τακτική του Ν. Ανδρουλάκη θεωρούν ότι το κόμμα θα ανακάμψει μόνο αν ο πρόεδρος και τα στελέχη στις δημόσιες εκφωνήσεις τους ξεκαθαρίσουν με μεγαλύτερη κατηγορηματικότητα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μετάσχει σε κυβέρνηση με τη Δεξιά σε όποια μορφή και με όποιον επικεφαλής στη ΝΔ «ποτέ και πουθενά». Σε αυτήν τη γραμμή, στελέχη της εσωκομματικής αριστερόστροφης τάσης καλούν επίμονα να ευθυγραμμιστεί η ηγεσία για να υπάρξει ανάσχεση της δημοσκοπικής πτώσης και να φύγει η καχυποψία του κόσμου ότι το ΠΑΣΟΚ θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ.
Είναι χαρακτηριστική η δημόσια παρέμβαση του επικεφαλής της κίνησης Ανανεωτική Αριστερά Θόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ οφείλει να επιστρέψει στις ρίζες του. Στην εκπροσώπηση των μη προνομιούχων, στη δομική αντιπολίτευση προς τη Δεξιά. Κάθε αίσθηση μελλοντικής ανοχής στα λεγόμενα συναινετικά σενάρια με τη συντηρητική παράταξη θα υπονομεύει το κύρος του στις λαϊκές τάξεις».
Πάντως, τα στελέχη που διεκδίκησαν τα ηνία του κόμματος δεν κινούνται αντιπαραθετικά προς τον Ν. Ανδρουλάκη, τουλάχιστον στο προσκήνιο. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας κινείται στο αυτοδιοικητικό πεδίο και χτίζει πολιτικά το ηγετικό προφίλ του για την επόμενη ημέρα. Ο Παύλος Γερουλάνος παρεμβαίνει με προτάσεις και ακολουθεί τη γραμμή Ανδρουλάκη, διαμορφώνοντας το προφίλ του ως κεντρώου, ήπιου πολιτικού, εν αναμονή.
Διαβάστε επίσης
Ο Κένεντι… και η «επιδημία αυτισμού» – «Μη δίνεις ψεύτικες ελπίδες», του απαντούν οι επιστήμονες
Νέο μήνυμα Τραμπ για τους δασμούς: «Κανείς δεν θα γλιτώσει, ειδικά η Κίνα»