Η τρομοκρατία σε τουριστικές περιοχές

Η τρομοκρατία σε τουριστικές περιοχές

Μία ημέρα πριν το τρομοκρατικό χτύπημα στη λεωφόρο La Rambla της Βαρκελώνης, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε τα ποσά και τα ποσοστά σε σχέση με το ΑΕΠ, που τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξοδεύουν για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Η Ελλάδα ξοδεύει σε σχέση με το ΑΕΠ 2,1% και είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο που σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 (τελευταία στοιχεία) ήταν 1,8%. Σε απόλυτα ποσά η Ελλάδα δαπανά 3,7 δις. ευρώ όταν η Ιρλανδία με την ανθηρή οικονομία δαπανά 2,8 δις. ευρώ.

Εάν βέβαια ληφθεί υπόψη και το ποσοστό που η χώρα μας ξοδεύει για την άμυνά της, τότε βρίσκεται στην κορυφή της ΕΕ με δαπάνες που αποτελούν το 4,8% του ΑΕΠ (μόνο για την άμυνά της η Ελλάδα ξοδεύει το μεγαλύτερο ποσοστό 2,7% σε όλη την Ε.Ε., όταν η δεύτερη, Μεγάλη Βρετανία ξοδεύει 2,1%).

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια έχουν χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως η Βουλγαρία 2,8%, η Σλοβακία 2,4%, η Ρουμανία 2,3%, η Πολωνία 2,2% και η Κροατία 2,2%. Αντίθετα, τα μικρότερα ποσοστά έχουν η Δανία, το προστατευμένο από παντού Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Μάλτα.

Η χώρα που χτυπήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η Ισπανία ξοδεύει για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια σημαντικό ποσοστό 2% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και διαθέτει ισχυρή αστυνόμευση, ειδικά στις μεγάλες τουριστικές πόλεις. 

Όμως αυτό φαίνεται να είναι και το τρωτό της σημείο, που έβαλαν στο μάτι οι τρομοκράτες. Η Ισπανία έχει πολλές πρωτιές στον τουρισμό. Τέσσερις περιφέρειες της χώρας είναι οι πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές στην Ευρώπη. Τα Κανάρια με 94 εκατομμύρια νύχτες διαμονής, η Καταλονία με 75,5 εκατομμύρια, οι Βαλεαρίδες Νήσοι (65,2 εκατομμύρια) και η Ανδαλουσία με 61,4 εκατομμύρια νύχτες διαμονής.

Όλα αυτά μετά τα χτυπήματα στη Νίκαια της Γαλλίας, στις πολυσύχναστες μεγαλουπόλεις Παρίσι, Λονδίνο, δείχνουν ότι οι τρομοκράτες διεισδύουν συνεχώς σε διάφορες τουριστικές περιοχές. Και η Ελλάδα έχει πολλές τέτοιες, γεγονός που πρέπει να μας απασχολεί. Γιατί όσα χρήματα και να ξοδευτούν για αστυνόμευση, τέτοιου είδους τυφλά χτυπήματα δεν μπορούν να αποφευχθούν. 

Documento Newsletter