Τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης μελέτης Λύτρα, που καλύπτει την περίοδο 9/2021 έως 04/2022, είναι λίγο πολύ γνωστά. Θα ήθελα να σταθώ μόνο στα εξής δύο σημεία:
1. Η θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ασθενών ήταν ~98% ενώ των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ ήταν ~73%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος νοσηλευόταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ δεν είχε καν τις λίγες πιθανότητες επιβίωσης (~27%) που μπορούσαν να του προσφέρουν οι ποιοτικά και ποσοτικά ανεπαρκείς ΜΕΘ. Ηταν πρακτικά απόλυτα (~98%!) καταδικασμένος να πεθάνει.
Την ίδια ώρα (12/2021) ο πρωθυπουργός της χώρας από το βήμα της Βουλής, κόντρα σε κάθε στοιχειώδη ιατρική αλλά και κοινή λογική, διαβεβαίωνε ότι η θνητότητα των διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ είναι ίδια. Η πολιτική δημόσιας υγείας που βασίζεται σε μια τόσο ακραία λανθασμένη παραδοχή είναι απολύτως καταδικασμένη να παράγει τα θλιβερά αποτελέσματα που περιγράφει η μελέτη Λύτρα – και η κυβέρνηση που χαράσσει την πολιτική αυτή είναι απολύτως υπεύθυνη και υπόλογη για τα αποτελέσματα αυτά.
2. Η θνητότητα σε αυτήν τη δεύτερη περίοδο αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με την πρωθύστερη περίοδο της πρώτης μελέτης Λύτρα. Οχι μόνο δεν βελτιώθηκε, όπως θα περίμενε κανείς λόγω της πείρας που αποκτήθηκε και του χρόνου που δόθηκε για προετοιμασία και ενίσχυση για τα επόμενα κύματα, αλλά απεναντίας επιδεινώθηκε! Αυτό κατά τη γνώμη μου καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα της δήθεν ουσιαστικής ενίσχυσης του συστήματος υγείας και αποδεικνύει αυτό που μετ’ επιτάσεως λέγαμε όλες οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών: το ΕΣΥ ενισχύθηκε μόνο προσχηματικά και σίγουρα ανεπαρκέστατα για να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες. Η τακτική αυτή της κατ’ ουσία αποδυνάμωσης του ΕΣΥ δυστυχώς έκτοτε συνεχίζεται με συνέπεια και ένταση.
Ο Βασίλης Τσάπας είναι εντατικολόγος στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ – ΓΣ ΟΕΝΓΕ