Η τραγωδία στην Εύβοια και οι επαίσχυντες δηλώσεις Χαρδαλιά

Η τραγωδία στην Εύβοια και οι επαίσχυντες δηλώσεις Χαρδαλιά

Σε πολύνεκρη τραγωδία εξελίχτηκε η καταστροφή από τις εκτεταμένες πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία «Θάλεια» στην Εύβοια.

Η φονική καταιγίδα άφησε πίσω της οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους και ένα βρέφος οκτώ μηνών, καθώς και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Και ασφαλώς για ακόμη μια φορά γίναμε αυτήκοοι μάρτυρες του αφηγήματος «η φύση εκδικείται». Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς προέβη σε μια επαίσχυντη δήλωση, με την οποία ουσιαστικά, ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή περί μετακύλισης ευθυνών σε ατομικό επίπεδο στους Ελληνες πολίτες, ενημέρωσε όλους μας για το πόσο πραγματικά πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον. Κι εδώ πραγματικά χρήζει ένας απαραίτητος διττός σχολιασμός.

Αρχικά η παραδοχή του «η φύση εκδικείται» είναι εξαιρετικά παραπλανητική και ψευδής. Η φύση είναι μια αδιάλειπτη διαδικασία, η οποία «συμβαίνει», ανέκαθεν. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μεγάλες ζέστες, χιόνια, βροχές, καταιγίδες, πλημμύρες, σεισμοί. Αυτή ακριβώς είναι η… φύση της φύσης. Το ότι συμβαίνει. Και μάλιστα η ίδια η φύση έχει προνοήσει να διαφυλάττει πολυεπίπεδα. Για παράδειγμα, οι κορμοί των δέντρων σε ένα δάσος ανακόπτουν την ορμητικότητα των νερών μιας μεγάλης καταιγίδας. Οταν όμως καίγονται ή κόβονται τα δέντρα προκειμένου να χτιστούν αυθαίρετα σπίτια και βίλες ή να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, τότε παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στη φύση και συμβάλλουμε στη δυνητική καταστροφή. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Οτι ο καπιταλισμός καταστρέφει και σκοτώνει, όχι ότι η φύση εκδικείται.

Επιπροσθέτως, οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, που μόνο πολιτικά αναίσχυντες μπορούν να χαρακτηριστούν, αποτελούν μνημείο πλάνης και υποκρισίας. Διότι στην πασιφανή κι επαναλαμβανόμενη προσπάθεια μετακύλισης των κυβερνητικών ευθυνών ατομικά στον Ελληνα πολίτη αναφορικά με την ανάγκη σεβασμού στο περιβάλλον παραλήφθηκε η αναφορά στην προ διμήνου ψήφιση του «αντιπεριβαλλοντικού νόμου» από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας συνολικά. Ενός νόμου που ξεπουλά περιοχές Natura 2000 σε ιδιώτες, νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα σε δάση και ρέματα καθώς και την άκριτη εγκατάσταση των περιβαλλοντοκτόνων ανεμογεννητριών στις κορυφές των λόφων και των βουνών της πατρίδας μας. Αυτοί δηλαδή που ψήφισαν τη νομιμοποίηση της καταστροφής του περιβάλλοντος στην Ελλάδα μάς κουνούν το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης. Αλλωστε ομοίως αυτό έπρατταν και την περίοδο της καραντίνας, όταν διπλασίαζαν το ενοίκιο κλινών ΜΕΘ στους μεγαλοκλινικάρχες, την ίδια ώρα που πρωθυπουργοί κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προέβαιναν σε επίταξη των θαλάμων ιδιωτικών νοσοκομείων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι έκδηλες και αληθινές. Σε οποιοδήποτε άλλο σοβαρό κράτος του πλανήτη μας θα υπήρχαν πολιτικές παραιτήσεις ευθιξίας και παραδοχής. Οχι όμως στη χώρα μας. Αλλωστε οι μνήμες από την αποποίηση κυβερνητικών ευθυνών για τις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι είναι νωπές. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι μαζί με το ΚΙΝΑΛ οι κύριοι εκφραστές των αντιλαϊκών και αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών που εκπροσωπούν οι λίγοι σε βάρος των πολλών.

Παρεμπιπτόντως και ολοκληρώνοντας, 262 νέα κρούσματα της Covid-19 ανακοινώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας. Ορατό δηλαδή πλέον το ενδεχόμενο να δοθούν άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ σε συγκεκριμένα μέσα μαζικής «ενημέρωσης»…

Η Μαρία Απατζίδη είναι βουλευτής ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter