Η τραγωδία του Μισέλ Μπαρνιέ – Ο «επίλογος»

Η τραγωδία του Μισέλ Μπαρνιέ – Ο «επίλογος»
(Sarah Meyssonnier/Pool via AP)

Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος αναμένεται να μείνει στην ιστορία ως ο συντομότερος σε θητεία πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Υποτίθεται ότι ήταν ο άνθρωπος που θα μπορούσε να ανασύρει τη Γαλλία από το χείλος του γκρεμού. Αντίθετα, εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα της τελευταίας στιγμής, η σύντομη θητεία του Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού θα καταλήξει σε μια κατακλυσμιαία αποτυχία που θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όταν ανέλαβε στις 5 Σεπτεμβρίου, οι ελπίδες ήταν μεγάλες καθώς ο 73χρονος γκωλικός συντηρητικός θα μπορούσε να δαμάσει μια πολιτική καταιγίδα που όχι μόνο διέλυε τη Γαλλία αλλά απειλούσε και την ευρωζώνη.

Σίγουρα αυτό θα ήταν το τελευταίο επίτευγμά του: Έχοντας υπηρετήσει τέσσερις φορές ως υπουργός και δύο φορές ως Ευρωπαίος επίτροπος, ο Μπαρνιέ θεωρούνταν ένας σκληροτράχηλος διαπραγματευτής που θα μπορούσε να δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών άκρων και να περάσει έναν προϋπολογισμό που θα μείωνε τα δυσθεώρητα ελλείμματα της Γαλλίας.

Άλλωστε, αν μπόρεσε να βρει άκρη με τους Βρετανούς στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, σίγουρα θα μπορούσε να καθησυχάσει τους φόβους για τη βόμβα χρέους και να σταθεροποιήσει το πλοίο για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Όμως δεν ήταν γραφτό να συμβεί αυτό. Ο Μπαρνιέ αναμένεται να εκδιωχθεί μετά από ψηφοφορία δυσπιστίας, σήμερα Τετάρτη, αφού δεν κατάφερε να πείσει τη Μαρίν Λεπέν και το ακροδεξιό κόμμα της, τον Εθνικό Συναγερμό να υπογράψουν έναν λιτό προϋπολογισμό για να επαναφέρουν τα οικονομικά της χώρας σε τάξη.

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες σιωπηρής υποστήριξης της κυβέρνησης, ο Εθνικός Συναγερμός πρόκειται τώρα να ενώσει τις δυνάμεις του με τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου και να ρίξει την κυβέρνηση, καθώς η συνταγή του Μπαρνιέ για αυξήσεις φόρων και περικοπές δημοσίων δαπανών αποδείχθηκε δύσπεπτη.

Η πτώση αναμένεται να είναι βίαιη. Αν αποπεμφθεί, ο Μπαρνιέ θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα ανατραπεί από το 1962 και θα εγκαταλείψει τη θέση του με τη φήμη του αμαυρωμένη.

«Στη Γαλλία, έκανε γκάφα ολκής», δήλωσε ο Γκάσπαρ Γκάνστερ, πρώην σύμβουλος των Ηλυσίων υπό τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Δεν ξέρω σε ποιον κόσμο πίστευε ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με την ακροδεξιά, ένα εξτρεμιστικό κόμμα».

Το φαινόμενο Μπαρνιέ

Από τη στιγμή που διορίστηκε ήταν σαφές ότι ο Μπαρνιέ είχε αναλάβει μια αδύνατη αποστολή, δεδομένων των έντονων διαιρέσεων στη γαλλική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίχθηκε από ένα συνονθύλευμα συντηρητικών και κεντρώων βουλευτών, οι οποίοι γρήγορα πιάστηκαν στα χέρια και δεν διέθεταν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Για ένα διάστημα, ωστόσο, φάνηκε ότι ο Μπαρνιέ είχε βρει τον δρόμο του. Ο γαλλικός Τύπος σημείωσε το λεγόμενο φαινόμενο Μπαρνιέ: Ο ηλικιωμένος πολιτικός αγκάλιαζε το μάλλον αργό του στυλ, διατηρώντας μια ηρεμία ζεν, περπατώντας σεμνά σε σημαντικά ραντεβού.

(AP Photo/Thomas Padilla)

 

Ο πρωθυπουργός απέκτησε ακόμη και το παρατσούκλι «Μπαμπάρ», από τον διάσημο ατάραχο ελέφαντα της γαλλικής παιδικής λογοτεχνίας, του οποίου τα ρούχα ήταν πολύ φαρδιά γι’ αυτόν – ανάλογο με τα άνετα σακάκια του Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ συνταγογράφησε ένα πικρό φίλτρο δημοσιονομικής σύνεσης και παλιομοδίτικων αξιών που φάνηκε να ταιριάζει με τη ζοφερή διάθεση της χώρας, εξαντλημένης μετά από εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την ιδιόρρυθμη απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο.

«Το φαινόμενο Μπαρνιέ ήταν πραγματικό», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του συντηρητικού κόμματος Πιερ Ανρί Ντιμόντ, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον πρωθυπουργό. «Ο κόσμος θέλει μια ανάσα από τον πολιτικό με το στενό κουστούμι [του Μακρόν]. Όταν ο Μπαρνιέ έγινε πρωθυπουργός, μπορούσες να δεις ξεκάθαρα τη διαφορά μεταξύ ενός μεγάλου υπηρέτη του κράτους και ενός παιδιού», πρόσθεσε ο Ντιμόντ, σε μια απαξιωτική αναφορά στον προκάτοχο του Μπαρνιέ, τον 35χρονο Γκαμπριέλ Αττάλ.

Ο Μπαρνιέ φάνηκε επίσης ικανός να δαμάσει την ακροδεξιά, αφού ο Εθνικός Συναγερμός απέφυγε να ανατρέψει αμέσως την κυβέρνησή του.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Μπαρνιέ έκανε μια τελευταία προσπάθεια να προσεταιριστεί την ακροδεξιά, αποφεύγοντας να επικρίνει τις τακτικές της σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση και αντ’ αυτού κάλεσε τους βουλευτές να «δείξουν υπευθυνότητα».

Δεν είναι και τόσο καλός διαπραγματευτής

Εκ των υστέρων, οι αλκυονίδες ημέρες της γαλλικής πολιτικής ήταν λίγες. Ο Μπαρνιέ βρίσκεται πλέον στο δρόμο της αποχώρησης και ορισμένοι λένε ότι η φήμη του ως υπερ-διαπραγματευτή μπορεί να ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του Γκάντσερ, «ένα σωρό ανοησίες».

Ο Μπενζαμέν Μορέλ, διακεκριμένος συνταγματολόγος και πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas του Παρισιού, υποστήριξε ότι ο Μπαρνιέ σπατάλησε την περίοδο του μέλιτος, καθώς δεν τη χρησιμοποίησε για να διαπραγματευτεί πιο ειλικρινά με τη Λεπέν και να της «δώσει μια σαφή νίκη» για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της.

«Η διαχείρισή του στην κοινοβουλευτική πολιτική ήταν κατακλυσμιαία», δήλωσε ο Μορέλ.

Το ιστορικό του Μπαρνιέ στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας διαζυγίου για το Brexit με διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις μπορεί να βοήθησε να διογκωθούν οι προσδοκίες ότι θα έβρισκε τρόπο να συνεργαστεί με ένα βαθιά διασπασμένο και κατακερματισμένο γαλλικό κοινοβούλιο.

Το μαύρο πρόβατο των Βρετανών οπαδών του Brexit είχε επιδείξει αμείωτη ψυχραιμία κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία για το Brexit, παρά τις πικρές σχέσεις με τη βρετανική συντηρητική κυβέρνηση, εμμένοντας στα σημεία συζήτησης και στη διάσημη ατάκα του: «Ο χρόνος περνάει».

(AP Photo/Frank Augstein, File)

 

Ωστόσο, πολλοί θεώρησαν τη φήμη του Μπαρνιέ αδικαιολόγητη. Ο JoJo Penn, ο οποίος ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι η πραγματικότητα ήταν ότι ο Μπαρνιέ ήταν λιγότερο σημαντικός από άλλους αξιωματούχους όταν επρόκειτο για τις κρίσιμες συνομιλίες.

«Ο Μπαρνιέ φαινόταν ευτυχής να εμφανίζεται σε καίριες στιγμές, αλλά να αφήνει τα υπόλοιπα στον αναπληρωτή του», είπε.

Εάν η θητεία του Μπαρνιέ λήξει την Τετάρτη, η κληρονομιά του θα αμαυρωθεί αναμφίβολα.

Πιθανότατα θα τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που βοήθησε επιτυχώς να αποτραπεί η εξάπλωση του λαϊκισμού του Brexit σε όλη την Ευρώπη, μόνο και μόνο για να ηττηθεί από έναν λαϊκιστή στην πατρίδα του.

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ παρουσιάστηκε ως ο μεγάλος Ευρωπαίος διαπραγματευτής», δήλωσε ο Μορέλ. «Αλλά ειλικρινά δεν έχω δει κανένα σημάδι αυτού».

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Αιμοστατική…γάζα η εκεχειρία – Τα «όνειρα» της ακροδεξιάς και το δύσπεπτο ρεπορτάζ της Haaretz


Τραμπ προς Μπάιντεν: Αφού έδωσες χάρη στο γιο σου, ακύρωσε την καταδίκη μου στην υπόθεση Ντάνιελς


Νότια Κορέα: Πέντε ώρες χάους πριν έρθει η άρση του στρατιωτικού νόμου – Πώς Βουλή και λαός τον ακύρωσαν


Έλτον Τζον: Αποκάλυψε ότι έχασε την όρασή του – «Δεν μπορώ να δω το μιούζικαλ, αλλά μου αρέσει να το ακούω» (Video)


Καιρός: Προ των πυλών νέα κακοκαιρία – Οι περιοχές που θα βρεθούν στο «κόκκινο»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter