Η Τουρκία θέλει να δώσει στάτους παρατηρητή στο Ψευδοκράτος στον ΟΤΚ – Αντιδράσεις από την ΕΕ

Η Τουρκία θέλει να δώσει στάτους παρατηρητή στο Ψευδοκράτος στον ΟΤΚ – Αντιδράσεις από την ΕΕ

Νέο μέτωπο με την ΕΕ για το Κυπριακό ανοίγει η Τουρκία, καθώς εμφανίζεται να προωθεί ενεργά την άμεση εισδοχή της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (OTK), κίνηση που σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα έχει επιπτώσεις για τα κράτη της Κεντρικής Ασίας που συμμετέχουν στον Οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, διεθνή μέσα και πρακτορεία αναφέρουν πως ήδη υπήρξε μια πρώτη αντίδραση από πλευράς ΕΕ, αφού ευρωπαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης προειδοποίησε τα κράτη της Κεντρικής Ασίας να μην επικυρώσουν την επί της αρχής ειλημμένη απόφαση να παραχωρήσουν στο ψευδοκράτος στάτους παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Την αποκάλυψη για την ευρωπαϊκή αντίδραση στο ενδεχόμενο αυτό έκανε η ιστοσελίδα Euractiv, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της οποίας ο Ντίτμαρ Κρίσλερ, επικεφαλής του τμήματος για την Κεντρική Ασία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τόνισε ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα αντιμετωπίσουν «αρνητικές επιπτώσεις» εάν επικυρώσουν την απόφαση του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών να δεχθεί «την παράνομη οντότητα της Βόρειας Κύπρου» ως παρατηρητή.

Οι δηλώσεις του Κρίσλερ έγιναν κατά την διάρκεια του συνεδρίου «Ουζμπεκιστάν: Ο στρατηγικός εταίρος της ΕΕ στην Κεντρική Ασία» που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γειτονίας (European Neighbourhood Council, ENC), και το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή Ιλχάν Κιουτσούκ (Renew, Βουλγαρία), εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ουζμπεκιστάν.

Στην τοποθέτηση του ο κύριος Κρίσλερ υποστήριξε πως «οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας με (τις χώρες της Κεντρικής Ασίας) θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη μελλοντική τους τοποθέτηση, για το αν η Βόρεια Κύπρος θα γίνει ή όχι ουσιαστικά παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών». Επιπλέον υπογράμμισε ότι η απόφαση για αναβάθμιση του καθεστώτος της «τδβκ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – μέσω του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών αποτελεί «ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα για ένα από τα κράτη μέλη μας», ενώ πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές μας με ποιους συνεργαζόμαστε». Ο ίδιος επισήμανε πως η Τουρκία έχει «τη δική της ατζέντα» στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Κρίσλερ σημείωσε πως η απόφαση για την παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή χρειάζεται να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Ουζμπεκιστάν για να τεθεί σε ισχύ, και άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ θα μπορούσε να απαντήσει με το να μην επικυρώσει τις συμφωνίες ενισχυμένης εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Στην απάντηση του σε ερώτηση για το αν η ΕΕ αισθάνεται άνετα από το γεγονός ότι μέλος της ΕΕ, η Ουγγαρία, συμμετέχει στον οργανισμό ενώ αυτός λαμβάνει επιβλαβείς αποφάσεις για ένα άλλο κράτος μέλος της, την Κύπρο, ο κ. Κρίσλερ επεσήμανε πως η Ουγγαρία είναι παρατηρητής στον οργανισμό και δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων της ΟΤΚ.

Τόνισε επιπλέον πως το Αζερμπαϊτζάν «προχώρησε πολύ περισσότερο από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας» όσον αφορά στο θέμα των σχέσεων με την «τδβκ», υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ υποδέχθηκε εκπρόσωπο του ψευδοκράτους με τιμές, ενώ ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε τον κ. Αλίγιεφ για τη δήλωσή του ότι η σημαία της «τδβκ» θα υψώνεται σε εκδηλώσεις στο Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν θα συνιστούσα στους Κεντροασιάτες να κάνουν το ίδιο» συνέχισε ο κ. Κρίσλερ, προσθέτοντας πως δεν το λέει λόγω της θέσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, αλλά επειδή τα κράτη μέλη αναμένεται να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του EurActiv, ο Κρίσλερ έκανε την παραπάνω τοποθέτηση ως σχόλιο στην τοποθέτηση της ειδικού για τα θέματα αυτά, Αμάντα Πολ από τη δεξαμενή σκέψης Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Centre), η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη η ΕΕ να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία όσον αφορά τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Από την πλευρά της η Αμάντα Πολ σημείωσε ότι η ΕΕ έκανε εξ αρχής λάθος που δέχτηκε την Κύπρο ως μέλος πριν επιτευχθεί η επανένωση, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι Κυβερνήσεις στη Λευκωσία «δεν έδειξαν την πολιτική βούληση» να λύσουν το πρόβλημα μέσω των διαδοχικών διεθνών διαδικασιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ και κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστική στάση». «Είναι πολύ ξεκάθαρο να δούμε πού βρίσκεται η κύρια ευθύνη για την αποτυχία να έχουμε ένα ενωμένο νησί», πρόσθεσε.

Documento Newsletter