Η Τουρκία στις κάλπες – Το αινιγματικό «όχι»

Η Τουρκία στις κάλπες – Το αινιγματικό «όχι»

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εκατομμύρια Τούρκοι πηγαίνουν από το πρωί σήμερα στις κάλπες, που είναι οι πιο κρίσιμες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Τα σημεία «κλειδιά» που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Υπολογίζεται ότι 55 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και η συμμετοχή, όπως και σε όλα τα προηγούμενα δημοψηφίσματα, αναμένεται να είναι υψηλή. Περίπου 1.2 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι έχουν προστεθεί για πρώτη φορά στους εκλογικούς καταλόγους αλλά μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται γύρω από τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού.

Συνολικά πάνω από 1 εκατ. ψήφοι έχουν ήδη φτάσει για καταμέτρηση στην Τουρκία, καθώς η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 9 Απριλίου για τους Τούρκους σε συνολικά 57 χώρες του εξωτερικού.

Οι τουρκικές αρχές προκάλεσαν επιπλέον ανησυχία χθες όταν ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν σε επιδρομές σε 7 διαφορετικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης 49 άτομα με την υποψία ότι ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Η χώρα, η οποία παραμένει υπό το καθεστώς στρατιωτικού νόμου, έχει διαθέσει συνολικά πάνω από 250.000 αστυνομικούς και χιλιάδες στρατιωτικές δυνάμεις σε κρίσιμες περιοχές.

Διχαστική ρητορική και τα βλέμματα στην κουρδική ψήφο

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τις τελευταίες ημέρες μάχη ψήφο με ψήφο για το «ναι» και το «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές που θα παραχωρήσουν υπερεξουσίες στον πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Στα κομματικά επιτελεία και ειδικά στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η προσοχή δίνεται στους αναποφάσιστους και σε όσους αρνήθηκαν να απαντήσουν στις δημοσκοπήσεις τι θα ψηφίσουν. Αυτή η πλευρά των ψηφοφόρων είναι που μπορεί να φέρει ανατροπές και γι’ αυτό ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να πάρει το ρίσκο μίας πρόβλεψης ή εκτίμησης αποτελέσματος.

Οι καθημερινοί Τούρκοι είναι έντονα προβληματισμένοι με την διχαστική ρητορική που ακολούθησε ο Ταγίπ Ερντογάν στην προεκλογική περίοδο και την απόφαση της κυβέρνησης να ταυτίζει με την τρομοκρατία όσους είναι κατά των συνταγματικών αλλαγών. Φοβούνται ότι μία νίκη του «ναι» θα τους υποχρεώσει ακόμη και να εγκαταλείψουν τη πατρίδα τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη χθεσινή τελευταία προεκλογική ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη υπογράμμισε ότι εκτιμά και όσους θα προτιμήσουν το «όχι» αν και δεν μπορεί να τους τοποθετήσει στο ίδιο επίπεδο με τους οπαδούς του «ναι».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται και γύρω από τις ψήφους των Κούρδων, ιδιαίτερα όσων είναι συντηρητικοί και ανήκουν στην εκλογική βάση του κυβερνώντος ΑΚΡ. Σε δημοσκοπήσεις το προηγούμενο διάστημα οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι εμφανίζονταν να στηρίζουν μαζικά το «όχι». Την ψήφο στο «όχι» για τους Κούρδους του ΑΚΡ ίδιο είπε χθες από την φυλακή ο φυλακισμένος ηγέτης του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς. «Η σκληροπυρηνική πολιτική του ΑΚΡ και η αναστολή της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου έχει απορριφθεί από τους Κούρδους, οι οποίοι παίρνουν αποστάσεις από το ΑΚΡ», είπε ο επικεφαλής του HDP.

Οι συνταγματικές αλλαγές του δημοψηφίσματος

Οι βασικότερες από τις 18 αλλαγές στο τουρκικό Σύνταγμα που καλούνται να απορρίψουν ή να εγκρίνουν οι Τούρκοι είναι:

-Ο πρόεδρος πλέον θα έχει στα χέρια του στην κυβέρνηση και θα μπορεί να διορίζει υπουργούς και να έχει έναν αριθμό αντιπροέδρων.

-Κατάργηση του αξιώματος του πρωθυπουργού και παροχή του δικαιώματος στον πρόεδρο να παραμείνει στέλεχος ενός κόμματος.

-Παραπομπή του προέδρου στη Δικαιοσύνη

-Διορισμός των 4 από τους συνολικά 13 δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου

Ο ύμνος του Ερντογάν

Αυτό είναι το τραγούδι που έπαιζε ολημερίς μέχρι χθες στις 18:00 (μετά έχει απαγόρευση) σε όλα τα εκλογικά περίπτερα του ΑΚΡ. Ο ύμνος του Ερντογάν στο τέρμα από τα ηχεία και οι οπαδοί του να το χορεύουν.

Ετικέτες

Documento Newsletter