Η Τουρκία ψάχνει διαστημοδρόμιο με στόχο τη Σελήνη και τα εμπορικά προγράμματα

Η Τουρκία ψάχνει διαστημοδρόμιο με στόχο τη Σελήνη και τα εμπορικά προγράμματα
Φωτογραφία: «Χ»

Σύμφωνα με άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας η Τουρκία σχεδιάζει και ψάχνει να προχωρήσει σε συνεργασία με χώρα του Ισημερινού για  να αποκτήσει το δικό της διαστημοδρόμιο για την εκτόξευση δορυφόρων, με στόχο την ανεξάρτητη πρόσβαση στο διάστημα. Παράλληλα εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο έχει ανακοινωθεί και η πρόθεσή της να στείλει το πρώτο της σκάφος στη Σελήνη.

Είναι βεβαίως άγνωστο αν αυτά αποτελούν ευχή, σχέδια και αν έχουν προχωρήσει.

Η απόφαση της Τουρκίας να δραστηριοποιηθεί στη διαστημική βιομηχανία ξεκίνησαν το 1993 όταν το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας την προσδιόρισε ως βασικό τομέα ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά μόλις το 2018 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίδρυσε την Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία για να επιβλέπει και να επεκτείνει το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία έχει καταφέρει να κάνει επιτυχείς εκτοξεύσεις αρκετών δορυφόρων όπως οι δορυφόροι παρατήρησης RASAT και Göktürk Earth. Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμά του μέχρι στιγμής ήταν να στείλει τον πρώτο της αστροναύτη, τον Αλπέρ Γκεζεράβτσι, σε μια αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μόλις πέρυσι.

 

Σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου η Τουρκία ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το δικό της διαστημοδρόμιο, βασικό στοιχείο και προϋπόθεση του Εθνικού Διαστημικού της Προγράμματος, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας και της ανεξαρτησίας της χώρας στο διάστημα.

Σύμφωνα με αυτά, το πρόγραμμα Spaceport Türkiye αναμένεται να εξυπηρετεί όχι μόνο τα εθνικά συμφέροντα αλλά και να παρέχει εμπορικές υπηρεσίες εκτόξευσης σε διεθνείς πελάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επιλογή κατάλληλης τοποθεσίας για την εγκατάσταση. Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με χώρες κοντά στον ισημερινό, συμπεριλαμβανομένης της Σομαλίας, για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της εκτόξευσης.

Η τοποθεσία στον ισημερινό προσφέρει τεχνικά πλεονεκτήματα για την εκτόξευση δορυφόρων σε τροχιά.

 

Πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μόλις τεθεί σε λειτουργία, το διαστημοδρόμιο θα υποστηρίζει ανεξάρτητες εκτοξεύσεις δορυφόρων, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην ικανότητα της Τουρκίας να έχει πρόσβαση στο διάστημα χωρίς να βασίζεται σε ξένες πλατφόρμες.

Η εγκατάσταση θα επικεντρωθεί αρχικά στην εκτόξευση δορυφόρων εγχώριας ανάπτυξης σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO) και γεωστατική τροχιά (GEO).

Οι αποστολές αυτές θα εκτελούνται με τοπικά σχεδιασμένα οχήματα εκτόξευσης που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Σε μεταγενέστερες φάσεις, το διαστημοδρόμιο αναμένεται να διαχειρίζεται εμπορικές εκτοξεύσεις δορυφόρων, προσελκύοντας διεθνείς πελάτες.

Στόχος και η Σελήνη;

Σημειώνεται ότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2023 είχαν δημοσιευθεί πληροφορίες για την επιθυμία της Τουρκίας να στείλει το πρώτο διαστημόπλοιο στη Σελήνη το 2026. Στόχος –σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου – είναι να είναι από τις λίγες χώρες με παρουσία στο φεγγάρι

Όπως αναφερόταν από τα τέλη του 2023, η Τουρκική Δημοκρατία στοχεύει να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες στο πρώτο διαστημικό σκάφος που αναπτύχθηκε με το Πρόγραμμα Σεληνιακής Έρευνας (AYAP) στο πλαίσιο του Εθνικού Διαστημικού της Προγράμματος το 2026 και να εκτοξεύσει το όχημα στο διάστημα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων  Anadolu από το Συμβούλιο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών της Τουρκίας (TUBITAK), τα 10ετή σχέδια και οι στόχοι της χώρας καθορίστηκαν τότε στο πλαίσιο του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος που εκπονήθηκε με τη συμβολή του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, της Τουρκικής Διαστημικής Υπηρεσίας (TUA) και διαφόρων φορέων της χώρας.

Το AYAP, ως ένα από τα πρώτα από τα 10 προγράμματα που ανακοινώθηκαν, στοχεύει να καταστήσει την Τουρκική Δημοκρατία μία από τις λίγες χώρες με παρουσία στο φεγγάρι.

Η πρώτη φάση του AYAP αποσκοπεί στην εξερεύνηση της σελήνης από τροχιά και στην πρώτη επαφή με τη σεληνιακή επιφάνεια, ενώ η δεύτερη φάση στοχεύει στην προσεδάφιση ενός οχήματος στην επιφάνεια με τη μέθοδο της μαλακής προσγείωσης.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του AYAP, οι εργασίες της αποστολής θα πραγματοποιηθούν με την ανάπτυξη ενός διαστημικού σκάφους που θα φτάσει σε σεληνιακή τροχιά από τη Γη, θα συλλέξει δεδομένα από εκεί και στη συνέχεια θα έρθει σε επαφή με τη σεληνιακή επιφάνεια.

Προβλέπεται η ανάπτυξη ενός διαστημικού σκάφους που θα μπορεί να λειτουργεί σε σεληνιακή τροχιά (400.000 χιλιόμετρα ή περίπου 249.000 μίλια από τη Γη) και θα είναι κατάλληλο για προσγείωση.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Θανατική ποινή… όπου είναι εφικτό – Τι δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ

Με «βουτιά» άνοιξαν τα χρηματιστήρια – «Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου», δήλωσε ο Τραμπ

ΗΠΑ: Νεκρό και δεύτερο παιδί από ιλαρά – Ξεπερνούν τα 600 τα κρούσματα

Νέα αντίδραση Ζελένσκι κατά ΗΠΑ: «Ο Πούτιν αρνήθηκε την πρόταση για κατάπαυση και η Αμερική δεν απαντά»

 

Ετικέτες

Documento Newsletter