Η Τουρκία προχωρά σε πώληση drone σε Μαρόκο και Αιθιοπία

Η Τουρκία προχωρά σε πώληση drone σε Μαρόκο και Αιθιοπία

Η Τουρκία επέκτεινε τις εξαγωγές οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κάνοντας συμφωνίες πωλήσεων με το Μαρόκο και την Αιθιοπία μετά την επιτυχή χρήση τους σε διεθνείς συγκρούσεις, σύμφωνα με τέσσερις πηγές σχετικές με τις συμφωνίες.

Οποιεσδήποτε αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία ενδέχεται να προκαλέσουν τριβές στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με την Αντίς Αμπέμπα για ένα φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας στον Γαλάζιο Νείλο.

Δύο αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν ότι το Κάιρο ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη να το βοηθήσουν να παγώσει οποιαδήποτε συμφωνία. Μια τρίτη αιγυπτιακή πηγή είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να τεθεί και να διευκρινιστεί στις συνομιλίες μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας καθώς προσπαθούν να επιδιορθώσουν τους δεσμούς.

Η Τουρκία, η Αιθιοπία και το Μαρόκο δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα καμία συμφωνία για drone, αλλά αρκετές πηγές που είναι σχετικές με τους διακανονισμούς έδωσαν λεπτομέρειες στο Reuters. Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η Αιθιοπία και το Μαρόκο ζήτησαν και οι δύο αγορές μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 σε συμφωνίες που θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν εγγυήσεις ανταλλακτικών και εκπαίδευση.

Ένας διπλωμάτης που ζήτησε ανωνυμία είπε ξεχωριστά ότι το Μαρόκο είχε λάβει την πρώτη παρτίδα ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχε παραγγείλει τον Μάιο. Η Αιθιοπία σχεδιάζει να τα αποκτήσει, αλλά η κατάσταση αυτής της παραγγελίας είναι λιγότερο σαφής. Οι πηγές δεν ανέφεραν πόσα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμμετείχαν στις συμφωνίες ούτε έδωσαν οικονομικές λεπτομέρειες.

Η Ουκρανία και η εταίρος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η Πολωνία, έχουν παραγγείλει επίσης ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία σύμφωνα με στρατιωτικούς ειδικούς είναι φθηνότερα από τους ανταγωνιστές της αγοράς που κατασκευάζονται στο Ισραήλ, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιτυχής ανάπτυξη

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελεί ώθηση για την τουρκική κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές για να λύσει ορισμένα από τα οικονομικά της προβλήματα και υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον σύγχρονο πόλεμο.

Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε drone πέρυσι στη Συρία καθώς και στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστήριξε την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη εναντίον των ανατολικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βοήθησαν τον σύμμαχο της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν να νικήσει τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αρμενία.

Οι εξαγωγές άμυνας και αεροπορίας προς την Αιθιοπία αυξήθηκαν στα 51 εκατομμύρια δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, από 203.000 δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, με άλμα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Εξαγωγέων.

Οι εξαγωγές στο Μαρόκο ήταν 78,6 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο – με 62 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον Σεπτέμβριο – έναντι 402,000 δολαρίων πέρυσι.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter