Δείχνει τα δόντια της η Τουρκία μετά την αποφαση του Αρείου Πάγου και υποβάλει νέο αίτημα έκδοσης των 8 στρατιωτικών. Ο Αλέξης Τσίρας απαντησε μέσω του Γραφείου Τύπου ότι “σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας” αλλά στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι “η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου”.
Χθες η Άγκυρα είχε αναρτήσει στην σελίδα του υπουργείου εξωτερικών της ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία έλεγε ρητά ότι τίθεται θέμα αναθεώρησης των διμερών σχέσεων και συνεργασίας ύστερα από την ελληνική απόφαση περί μη έκδοσης.
Έστειλαν και έγγραφο στην Ιντερπόλ
Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους 8, έστειλε έγγραφό και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για την σύλληψη των 8 που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών , μετέδωσε σήμερα μέσω του Twitter το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.
Υπενθυμίζουμε πως οι 8 στρατιωτικοί, κατηγορούνται στην Τουρκία ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Η Απάντηση του Μαξίμου
Με φόντο τις τουρκικές αντιδράσεις και τις απειλές της Άγκυρας, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.
Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας», τονίζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και τονίζει:
«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.
Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».
#SONDAKİKA
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Yunanistan ile aramızdaki ikili geri kabul anlaşmasının iptali dahil gerekli adımları atacağız pic.twitter.com/10bMxcw8ce— TRT HABER (@trthaber) January 27, 2017