Η Τουρκία αντιτίθεται στις κυρώσεις στην Ουκρανία

Η Τουρκία αντιτίθεται στις κυρώσεις στην Ουκρανία

Η Τουρκία επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία, αρνούμενη να επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία ενώ δεν αναγνωρίζει αποσχισθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, de facto κρατίδια που από την Δευτέρα αναγνωρίζει η Ρωσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υιοθετώντας την τακτική των ίσων αποστάσεων φιλοδοξεί να μην χάσει την καλή σχέση που έχει χτίσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τις καλές τιμές που εξασφάλισε από την Gazprom, τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί αλλά και τους Ρώσους τουρίστες.

Πάντως η Τουρκία δεν είχε αναγνωρίσει ούτε την ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσία το 2014, ούτε την ανεξαρτησία των αποσχισθείσων περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από την Γεωργία το 2008.

Επιλέγοντας, όμως, την ουδετερότητα δίνει διαφορετικά μηνύματα στους Δυτικούς, ιδιαίτερα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, από αυτά που θα ήθελαν να ακούσουν. Ο τελευταίος απαιτεί την πλήρη επανένταξη της Τουρκίας στο δυτικό «μαντρί» και σίγουρα η κίνηση αυτή του Ερντογάν δεν θα βοηθήσει στην βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Για τον Τούρκο αναλυτή Αττίλα Γεσιλάντα, το πρόβλημα της Τουρκίας και το κίνητρο της στην υιοθέτηση αυτής της τακτικής είναι ότι «η προοπτική μίας παρατεταμένης αναίμακτης σύγκρουσης ή σημαντικών κυρώσεων στις εξαγωγές της Ρωσίας θα τραυματίσει την Τουρκία και θα απειλήσει την οικονομική σταθερότητα».

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά που η Τουρκία πάει κόντρα στην Δυτική γραμμή και επιλέγει να απέχει.  Η πρώτη φορά ήταν το 2019, όταν αποκτήθηκε το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα S-400 παρά τις απειλές και τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Όλα αυτά τη στιγμή που Ρωσία και Τουρκία σε Συρία και Λιβύη αντιπαρατίθενται ή συνεννοούνται ανά περίσταση ενώ η Ουκρανία έχει αγοράσει τα τουρκικά επιθετικά UAV Bayraktar TB2.

Documento Newsletter