Σε σημαντικό «παίκτη» της Ανατολικής Αφρικής αναβαθμίζεται η Τουρκία καθώς σήμερα η Σομαλία ανακοίνωσε αμυντική συμφωνία με την οποία η Αγκυρα αναλαμβάνει την προστασία των χωρικών υδάτων της και την εκπαίδευση του ναυτικού της.
Η συμφωνία φαίνεται να αποσκοπεί στην αποτροπή των προσπαθειών της Αιθιοπίας να εξασφαλίσει πρόσβαση στη θάλασσα μέσω της αποσχισθείσας περιοχής της Σομαλιλάνδης. Η Σομαλιλάνδη έχει κυρήξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991 αλλά δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς.
Η Αιθιοπία υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης με τη Σομαλιλάνδη την 1η Ιανουαρίου. Το έγγραφο έχει συγκλονίσει τη Σομαλία, η οποία είπε ότι είναι έτοιμη να κάνει πόλεμο για αυτήν επειδή θεωρεί τη Σομαλιλάνδη μέρος της επικράτειάς της. Η Σομαλιλάνδη λέει ότι η Αιθιοπία συμφώνησε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της με αντάλλαγμα ένα ναυτικό λιμάνι.
Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Χάμζα Αμπντί Μπάρε Hamza χαρακτήρισε την αμυντική και οικονομική συμφωνία με την Τουρκία ως «μια ιστορική ημέρα για τη χώρα».
«Η Σομαλία θα έχει έναν αληθινό σύμμαχο, έναν φίλο και έναν αδελφό στη διεθνή σκηνή», είπε.
Ο πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού της Αιθιοπίας βρίσκονταν στη Σομαλιλάνδη «προετοιμάζοντας το έδαφος» για την προσάρτηση της επικράτειας.
Με πληθυσμό άνω των 120 εκατομμυρίων, η Αιθιοπία είναι η πιο πυκνοκατοικημένη κλειστή χώρα στον κόσμο.
Η Τουρκία είναι βασικός παίκτης στη Σομαλία που βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο του Άντεν, τη είσοδο στην Ερυθρά Θάλασσα. Επίσης η Σομαλία βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής, απέναντι από την Υεμένη, από την οποία οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων ως μέσο πίεσης προς το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η Τουρκία θα παράσχει εκπαίδευση και εξοπλισμό στο ναυτικό της Σομαλίας, ώστε να μπορεί να προστατεύσει καλύτερα τα χωρικά της ύδατα από απειλές όπως η τρομοκρατία, η πειρατεία και η «ξένη παρέμβαση».
Η συμφωνία, που υπεγράφη για πρώτη φορά από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών στις 8 Φεβρουαρίου, θα ισχύει για μια δεκαετία, σύμφωνα με τις αρχές της Σομαλίας.
Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Δεν πιστεύουν σε «πλήρη νίκη» στη Γάζα οι περισσότεροι Ισραηλινοί