Η ΤΝ ανοίγει νέους δρόμους και στο… έγκλημα

Η ΤΝ ανοίγει νέους δρόμους και στο… έγκλημα

Οι απειλές που αναδύονται και τι πρέπει να προσέχουν οι χρήστες του διαδικτύου

Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν φέρνει μόνο θετικές εξελίξεις, αλλά και νέους κινδύνους. Τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), κβαντομηχανική και αναδυόμενες τεχνολογίες ανοίγουν νέους δρόμους και λύσεις σε πολλούς κλάδους, αλλά παράλληλα δημιουργούν και προηγμένες τακτικές κυβερνοεγκλήματος που αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο απειλών.

Μια σκιαγράφηση και παράλληλα μια πρόβλεψη για την εικόνα των ψηφιακών απειλών, όπως αναμένεται να διαμορφωθούν το 2025, δίνει η έκθεση προβλέψεων κυβερνοασφάλειας της Check Point Software, τα κυριότερα σημεία της οποίας είναι τα εξής:

• Η ΤΝ θα καταστεί βασικό εργαλείο του κυβερνοεγκλήματος το 2025. Οι απειλητικοί παράγοντες θα τη χρησιμοποιούν για να δημιουργούν εξαιρετικά εξατομικευμένες επιθέσεις phishing.

• Το ransomware θα γίνει ακόμη πιο στοχευμένο και αυτοματοποιημένο, με επιθέσεις σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και δυνατότητα ευρείας κλίμακας επιθέσεων που θα επηρεάζουν ολόκληρους κλάδους.

• Καθώς εργαλεία ΤΝ όπως το ChatGPT ενσωματώνονται στις επιχειρηματικές διαδικασίες, οι τυχαίες διαρροές δεδομένων θα γίνουν σημαντικό ζήτημα. Οι υπάλληλοι μπορεί ακούσια να μοιράζονται ευαίσθητα δεδομένα με εξωτερικές πλατφόρμες ΤΝ, προκαλώντας ακούσιες παραβιάσεις.

• Η κβαντική υπολογιστική θα θέσει σε κίνδυνο τις υπάρχουσες μεθόδους κρυπτογράφησης, αν και οι επιθέσεις μεγάλης κλίμακας με κβαντική υπολογιστική είναι ακόμη χρόνια μακριά.

• Οι κυβερνοεγκληματίες θα στο–χεύουν όλο και περισσότερο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας προσωπικά δεδομένα για στοχευμένες απάτες και πλαστοπροσωπίες. Τα deepfakes που υποστηρίζονται από ΤΝ θα γίνουν πιο πειστικά, θέτοντας σε κίνδυνο χρηματοοικονομικές συναλλαγές και την ασφάλεια επιχειρήσεων.

• Τα κέντρα επιχειρήσεων ασφαλείας (SOC) θα χρησιμοποιούν «ψηφιακούς βοηθούς» ΤΝ για να επεξεργάζονται μεγάλους όγκους δεδομένων και να δίνουν προτεραιότητα στις απειλές, επιτρέποντας ταχύτερους χρόνους απόκρισης.

• Με 32 δισεκατομμύρια IoT συσκευές μέχρι το 2025, η ασφάλεια των διασυνδεδεμένων συστημάτων θα γίνει κρίσιμη. Οι επιτιθέμενοι θα εκμεταλλεύονται τις κακώς ασφαλισμένες IoT συσκευές για να διεισδύουν σε δίκτυα cloud.

Documento Newsletter