«Η θλιβερή πραγματικότητα των θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί»

«Η θλιβερή πραγματικότητα των θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί»

Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση τις τελευταίες ημέρες λόγω του εγγράφου του ΕΟΔΥ αναφορικά με τους θανάτους ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ και τη διάρκεια νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί ότι ιατρικώς όντως δεν χρειάζεται όλοι οι ασθενείς υποχρεωτικά να διασωληνωθούν και να πεθάνουν σε μια ΜΕΘ. Στη ΜΕΘ πρέπει όντως να εισάγονται μόνο εκείνοι οι ασθενείς, οι οποίοι δυνητικά έχουν κάτι να κερδίσουν από την εντατική θεραπεία – στην αντίθετη περίπτωση η νοσηλεία στη ΜΕΘ είναι απλώς παράταση της διαδικασίας του θανάτου.

Ομως ο πολύ μεγάλος αριθμός των θανάτων εκτός ΜΕΘ και η υψηλή αναλογία τους σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των θανάτων δημιουργούν την ισχυρότατη υπόνοια, αν όχι βεβαιότητα, ότι υπήρξαν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι θα έπρεπε να μπουν σε ΜΕΘ και οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία αυτή. Πόσοι ήταν αυτοί δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει εκ των υστέρων με βεβαιότητα.

Το σημαντικότερο γεγονός όμως κατά τη γνώμη μου είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που διασωληνώθηκαν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, υποθεραπεύτηκαν σε σημαντικότατο

βαθμό λόγω της βαριάς ποιοτικής και ποσοτικής υστέρησης των συνθηκών νοσηλείας – κάτι το οποίο κανείς πλέον δεν αρνείται. Σε απλά ελληνικά δηλαδή, πολλοί άνθρωποι, τους οποίους η ιατρική επιστήμη μπορούσε να σώσει, πέθαναν επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί και κατάλληλα εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές για να τους βοηθήσουν, όπως επίσης και οι κατάλληλες ποιοτικά και ποσοτικά συνθήκες (εξοπλισμός, υποδομές κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά την αναμονή των Covid ασθενών για μια κλίνη ΜΕΘ, το έγγραφο του ΕΟΔΥ δίνει σαφέστατα την πολύ δυσάρεστη απάντηση. Οι βαρέως πάσχοντες Covid ασθενείς που χρειάστηκαν ΜΕΘ δεν μπορούσαν να περιμένουν όχι 30 ώρες, αλλά ούτε 1 λεπτό – διασωληνώνονταν αμέσως και ελλείψει κλίνης ΜΕΘ νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους και κλινικές. Η μέση διάρκεια παραμονής τους, όντες διασωληνωμένοι, εκτός ΜΕΘ (που ήταν 4,7 μέρες, όπως σαφέστατα αναφέρει το έγγραφο του ΕΟΔΥ) αντανακλά ακριβώς τη μέση αναμονή για εύρεση κλίνης ΜΕΘ. Οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί αποτελούν λεκτικές και λογικές ακροβασίες και προσπάθειες να εξωραϊστεί η θλιβερή πραγματικότητα των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

O Βασίλης Τσάπας είναι εντατικολόγος στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter