Η θεία από το Σικάγο δεν μπορεί να διασώσει την κυβέρνηση ΝΔ

Ξαφνικά, η συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς άνοιξε εκ νέου την περασμένη Δευτέρα, με ένα πυροτέχνημα του υπουργού Εσωτερικών. Ο κ. Βορίδης, έτσι λέει ο ίδιος αλλά και όλη η ΝΔ, διάβασε μια συνέντευξη βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εφημερίδα της ομογένειας και σαν έτοιμος από καιρό κατέθεσε άμεσα νομοσχέδιο με το οποίο ανατρέπεται ο νόμος που ψηφίστηκε με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έπειτα από εξαντλητική διαβούλευση τον Δεκέμβριο του 2019 για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.

Βέβαια, κατά σατανική σύμπτωση, ήδη από τις 22 Μαρτίου, πολύ πριν από την επίμαχη συνέντευξη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε μια επίδειξη των μαντικών του αυτήν τη φορά ικανοτήτων, είχε προαναγγείλει τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων.

Την ανακοίνωση του κ. Βορίδη ακολούθησε ο γνωστός επικοινωνιακός αναβρασμός. Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ προτείνει ένα σύστημα που δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη και που ενέχει μεγάλο κίνδυνο αλλοίωσης της ψήφου του εσωτερικού, τα συστημικά ΜΜΕ βρήκαν άλλη μια ευκαιρία επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μετά τις λίστες Πέτσα, μετά την απευθείας ανάθεση 3 εκατ. ευρώ για την καμπάνια ενημέρωσης των αποδήμων στην εταιρεία που «έτρεξε» την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, έπεται και άλλη χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ και φαίνεται ότι το μοίρασμα της νέας πίτας εμπνέει τους μιντιάρχες για αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Επί της ουσίας, η ψήφος των αποδήμων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για να καταφεύγει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε φτηνούς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς. Υστερα από 45 χρόνια απραξίας των αλλεπάλληλων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία άνοιξε στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση το άρθρο 54 παρ. 4 για την ψήφο των αποδήμων, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου τους. Η πρότασή μας ήταν και είναι σαφής:

τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας για την εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού, κατανεμημένες σε αντίστοιχες γεωγραφικές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη και τη μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα.

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία έχει τεράστια ευθύνη τόσο για τον αποκλεισμό των αποδήμων εδώ και δεκαετίες από την εκλογική διαδικασία όσο και για την εκρηκτική πληθυσμιακή αύξησή τους τα τελευταία χρόνια. Πάνω από μισό εκατομμύριο νέοι, επιστημονικά καταρτισμένοι άνθρωποι με πτυχία, έφυγαν από την Ελλάδα λόγω των αντικοινωνικών μνημονιακών πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Τα παιδιά αυτά βλέπουν τι γίνεται σήμερα στη χώρα μας και μόνο με κιάλια κοιτούν την επιστροφή τους. Από την άλλη πλευρά, οι γονείς τους, αποκλεισμένοι εδώ και έναν χρόνο στο πιο αποτυχημένο lockdown της ιστορίας, ξημεροβραδιάζονται στο Skype και σε άλλες πλατφόρμες για να τους μιλήσουν, περιμένοντας τις γιορτές –κορονοϊού επιτρέποντος– για να τα δουν για λίγες ημέρες.

Οι απανταχού Ελληνες του εσωτερικού και του εξωτερικού γνωρίζουν λοιπόν πολύ καλά την πραγματικότητα. Αντιλαμβάνονται τους μικροπολιτικούς τακτικισμούς με τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να βγει από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί ως συνέπεια της συνολικής διαχειριστικής της ανικανότητας. Γνωρίζουν όμως επίσης ότι καμία μακρινή θεία από το Σικάγο, όποια λαθροχειρία και αν αποπειραθεί η κυβέρνηση μεθοδεύοντας την ένταξη στους εκλογικούς καταλόγους ακόμη και ανθρώπων χωρίς καμία επαφή με την Ελλάδα, δεν μπορεί να σώσει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη από το αργά ή γρήγορα αναπόφευκτο βατερλό.

Το πρόβλημα είναι πως, την ώρα που κλονίζεται το κόμμα των φεουδαρχών, δυστυχώς, όπως και στην ελληνική ταινία, τα κανάτια της κυβέρνησης «πέφτουν» πάνω σε κεφάλια νέων ανθρώπων. Νέοι επιστήμονες, δικηγόροι και μηχανικοί που εμπαίζονται από τη Νέα Δημοκρατία με τα «σκόιλ ελικικού» και την ισοσκέλιση των πτυχίων τους με αυτά των κολεγίων με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ετοιμάζουν σιγά σιγά τις βαλίτσες τους και αυτοί για το εξωτερικό.

Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης είναι βουλευτής Ευβοίας και αν. τομεάρχης εσωτερικών, υπεύθυνος για την αυτοδιοίκηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία