Η τεχνολογία στην καρδιά της ΔΕΘ

Η ΔΕΘ αποτελεί την κορωνίδα όχι μόνο της Helexpo αλλά και την έκθεση-βιτρίνα της χώρας, οπότε δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν η ισχυρή παρουσία της τεχνολογίας, παρά το γεγονός ότι λίγους μήνες νωρίτερα είχε προηγηθεί η έκθεση τεχνολογίας Beyond, που διοργανώνεται επίσης από τη Helexpo στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί τη μετεξέλιξη της έκθεσης τεχνολογίας Infosystem.

Τον πιο ηχηρό ίσως τεχνολογικό τόνο δίνει μάλλον το περίπτερο της φετινής τιμώμενης χώρας, που είναι η Βουλγαρία. Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Helexpo, η βουλγαρική συμμετοχή μετρά 60 επιχειρήσεις από κλάδους, μεταξύ των οποίων και αυτοί της καινοτομίας και της τεχνολογίας, που θα παρουσιαστούν στο περίπτερο 13, καλύπτοντας έκταση 2.600 τ.μ.

Οι επισκέπτες δε του περιπτέρου της Βουλγαρίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του supercomputer, ενός petascale υπολογιστή παγκόσμιας κλάσης, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται παρουσιάσεις και επιδείξεις τεχνολογιών αιχμής στη φαρμακευτική, τη ρομποτική και την εικονική πραγματικότητα, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για τις νέες μεθόδους εκμάθησης STEM.

Τη βουλγαρική παρουσία θα πλαισιώσει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και η ημερίδα Ελλάδας – Βουλγαρίας αύριο 11 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», στην οποία θα γίνει εκτενής αναφορά σε ζητήματα όπως η τεχνολογική καινοτομία και η ψηφιακή συνδεσιμότητα.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία είναι χώρα που παρέχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη καινοτομιών σε διάφορους τομείς, αλλά κυρίως στον τομέα της ψηφιοποίησης και της πράσινης οικονομίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των λύσεων χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), της άμυνας, της διαστημικής πολιτικής κ.ο.κ. Η Βουλγαρία είναι επίσης περιφερειακός ηγέτης στη δημιουργία οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2022 η χώρα ηγείται στη νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα αυτό, με περισσότερες από 1.600 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Εκδηλώσεις για τις ψηφιακές τεχνολογίες

Η «Ψηφιακή Ελλάδα» είναι ένα θεματικό αφιέρωμα στο πλαίσιο της έκθεσης, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη συνεργασία της ΔΕΘ-HELEXPO. Συγκεντρώνει πρωτοπόρες start ups επιχειρήσεις από τον ευρύτερο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, των πολιτιστικών-βιομηχανικών δημιουργιών, του οπτικοακουστικού τομέα, των ψηφιακών παιχνιδιών και της δημιουργίας animation. Παρουσιάζονται ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες που εμπλουτίζονται με ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου και ειδικούς αναλυτές, αλλά και από ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη και συνεχίζονται και σήμερα Κυριακή. Στις 12.30 στο περίπτερο 7 φιλοξενείται η εκδήλωση «Ο αντίκτυπος του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στην ελληνική ερευνητική κοινότητα: Το σήμερα και οι προοπτικές για το αύριο».

Στις 14.00 στο περίπτερο 14 θα γίνει επίδειξη της φορητής συσκευής ηλεκτροεγκεφαλογραφίας Muse, μέσω της οποίας αναδεικνύονται οι συναισθηματικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων καθώς εκτελούν διεργασίες σε tablet, από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, από το ίδιο εργαστήριο θα γίνει παρουσίαση της εφαρμογής RODI mHealth για την πρόβλεψη νευρογνωστικών διαταραχών.

Λίγο αργότερα, στις 15.00, στο περίπτερο 15 θα λάβει χώρα η εκδήλωση «Δράσεις και εργαλεία για βιώσιμες έξυπνες πόλεις». Θα μιλήσουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τέως δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου με θέμα «Οι καλές πρακτικές που ανέπτυξε ο Δήμος Τρικκαίων και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Τρικκαίων Κωνσταντίνος Αβδελίδης με θέμα «Ο ψηφιακός και έξυπνος μετασχηματισμός της πόλης των Τρικάλων», ο επικεφαλής Διεύθυνσης Αεριοκίνησης και Απομακρυσμένων Πελατών CNG/LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας Πέτρος Πάνου με θέμα «Ο ρόλος του φυσικού αερίου κίνησης σε μια έξυπνη πόλη», η συγκοινωνιολόγος και μηχανικός του ΟΑΣΑ Στέλλα Παπαγιάννη με θέμα «Τα ευφυή συστήματα μεταφορών στις συγκοινωνίες της Αθήνας», η διευθύντρια επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων της ΕΥΔΑΠ Μαργαρίτα Γκαμαλέτσου με θέμα «Οι έξυπνοι μετρητές ύδρευσης», ο διευθυντής ερευνας και ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ «Smartcities» Αγγελος Αμδίτης με θέμα «Βασικά εργαλεία που αναπτύσσονται στη μελέτη που υλοποιεί το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων (ΕΚΙ)» και ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ομίλου Motor Oil Κωνσταντίνος Χατζηφώτης με θέμα «Ο ρόλος των ευφυών πόλεων ως επιταχυντής της ενεργειακής μετάβασης της χώρας».

Αύριο Δευτέρα (11.09.2023), στις 19.00, στο περίπτερο 13 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ψηφιοποίηση και Τεχνητή Νοημοσύνη στην αγορά εργασίας» από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Την Τρίτη (12.09.2023), στις 17.30 στο περίπτερο 7, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «3rd HDB Innovation Challenge #HDB4ELEVATEGREECE» από το υπουργείο Ανάπτυξης / Elevate Greece και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Στο ίδιο περίπτερο στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση των ομάδων του Elevate Greece, η οποία θα επαναληφθεί και στις 15.09.2023 στις 19.30. Το Elevate Greece αποτελεί πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Την ερχόμενη Τετάρτη (14.09.2023) στις 20.00 στο περίπτερο 15 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «eCampus Το 1ο Πανελλαδικά Ελληνικό Ψηφιακό Πανεπιστήμιο», στην οποία θα γίνει παρουσίαση δύο καινοτόμων εφαρμογών: της «eCampus mobile app» για κινητό τηλέφωνο και της «eCampus dashboard: ενοποιημένες ψηφιακές υπηρεσίες», η οποία αφορά την ερευνητική, εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου.

Στις 15.09.2023, στις 15.00, στο συνεδριακό κέντρο «Νίκος Γερμανός» (αίθ. Β) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη και νέες σύγχρονες μορφές εργασίας και δεξιότητες».

Τέλος, στις 16.09.2023, στις 12.00, στο συνεδριακό κέντρο «Νίκος Γερμανός» (αίθ. Β, περίπτερο 2, stand 10) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από την PAPPAS B.I Technology για την εφαρμογή της πλατφόρμας ανάλυσης και οπτικοποίησης δεδομένων Tableau σε πραγματικά επιχειρηματικά case studies και χρήση τεχνητής νοημοσύνης προς τη δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας βασισμένης σε εμπεριστατωμένα δεδομένα.

Στις 15.00 στο περίπτερο 7 θα διοργανωθεί εκδήλωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών με θέμα «5G and the Metaverse: the Opportunity for Greece».

Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά

Πρωτοπόρος φορέας στην έρευνα και στην καινοτομία στις ψηφιακές τεχνολογίες στην Ελλάδα, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» συμμετέχει –όπως κάθε χρόνο– στη ΔΕΘ στο περίπτερο 7. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ομιλίες ή ακόμη και να συμμετάσχουν σε εργαστήριά του: «Εργαστήριο γνωριμίας με τις τεχνολογίες Generative AI και αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση» (σήμερα 10.09.2023, στις 16.00), «PSLifestyle: Μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάληψη δράσης από τους ίδιους τους πολίτες σε θέματα βιωσιμότητας» (16.09.2023, στις 16.00), «Μονάδα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ για την τεχνητή νοημοσύνη, την επιστήμη δεδομένων και τους αλγορίθμους: προσκλήσεις και προκλήσεις» (16.09.2023, στις 17.00), «Αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών μέσω τεχνοβλαστών, συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, δίκτυο μεταφοράς τεχνολογίας Science Agora» (16.09.2023, στις 18.00).

Επίσης, στο περίπτερο του ερευνητικού κέντρου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πληθώρα εκθεμάτων και ψηφιακών εργαλείων.

Στο περίπτερο της ΕΑΒ

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και φέτος στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιάσει στο περίπτερο 13 μια σειρά από σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία εκτείνονται από την κατασκευή και συντήρηση αεροσκαφών έως και τις δορυφορικές εφαρμογές. Πρώτη φορά θα εκτεθεί ομοίωμα δορυφορικής πλατφόρμας (satellite bus) χαμηλής τροχιάς σε κλίμακα 1:5, ενώ η ΕΑΒίτα, ένα avatar τεχνητής νοημοσύνης, θα ενημερώνει τους επισκέπτες για την υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γνώση που παρέχουν τα προγράμματα σπουδών του εκπαιδευτικού κέντρου της ΕΑΒ και γενικότερα για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει. Στη Θεσσαλονίκη θα εκτεθεί, επίσης, το εμπρόσθιο τμήμα της ουραίας ατράκτου του αεροσκάφους F-16 Viper, την αναβάθμιση του οποίου εκτελεί με απόλυτη επιτυχία η ΕΑΒ, και θα παρουσιαστεί ομοίωμα του UAV του προγράμματος «Αρχύτας». Το ενδιαφέρον θα προσελκύσει ακόμη το ραντάρ εντοπισμού μικρών drones «Τηλέμαχος», το οποίο διαθέτει εξαιρετική διακριτική ικανότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές επιτήρησης, εντοπισμού και αντιμετώπισης drones. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και η πράσινη μετάβαση της ΕΑΒ, με άμεση στόχευση την εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, τον περιορισμό της ρύπανσης και, τέλος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εφαρμογές της επόμενης μέρας

Μυθοτοπία

Εκκινώντας από το πλούσιο μυθολογικό υλικό που συνδέεται με την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν εικονικά σε υπέροχα τοπία, ανακαλύπτοντας τα αποτυπώματα των μύθων στη σημερινή εποχή σε μια εμπλουτισμένη τουριστική εμπειρία.

AI4EDU

Καινοτομία στη σχολική εκπαίδευση με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες υποστηρίζουν νέες, ευέλικτες, εξατομικευμένες, ελκυστικές και αποτελεσματικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση στο πλαίσιο των

αυξανόμενων προκλήσεων που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης.

MyEleusis

Μύηση του επισκέπτη στην αρχαία Ελευσίνα και στα Μυστήρια της, προσφέροντας ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία με τη συνδρομή ενός πολύπλευρου συνόλου σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων.

ΑΠΤΟΣ

Τρία διαδραστικά συστήματα (Aptos.Exhibit, Aptos.Map, Aptos. MyExhibit) που βασίζονται σε «έξυπνα αντίγραφα-εκθέματα» και προσφέρουν νέες δυνατότητες σε άτομα με αναπηρία όρασης για

πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού και στο πολιτιστικό απόθεμα.

Athena-VRALL

Πρωτοποριακή πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε ξενόγλωσσους, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να αλληλεπιδράσουν στα ελληνικά με εικονικούς χαρακτήρες σε διάφορα ρεαλιστικά σενάρια, όπως για παράδειγμα η επίσκεψη σε ξενοδοχείο ή σε εστιατόριο.

AGRO4+Voice

Φωνητική καταγραφή σημειώσεων για ευφυή αμπελοκαλλιέργεια. Η εφαρμογή για κινητό, αλλά και web,

είναι ένα εργαλείο που απλοποιεί τη διαδικασία καταγραφής σημειώσεων για τους αμπελουργούς στο πεδίο.

Autofair

Εξετάζει θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης, στοχεύοντας στη βελτίωση των ίδιων αλγόριθμων, εκπαιδεύοντας παράλληλα τους τελικούς χρήστες.

ARCADIA

Μια πράσινη ιδέα για καλύτερη διαχείριση και κατανομή των τεχνολογικών πόρων στο Edge. Κύριος στόχος είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η πειραματική αξιολόγηση καινοτόμων

υπολογιστικών προτύπων και μεθόδων με απώτερο στόχο τη βελτιστοποιημένη ανάθεση πόρων σε περιβάλλοντα υπολογιστικής νέφους.

PSLifestyle

Εφαρμογή για μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος και στη συνέχεια προτάσεις στον χρήστη για την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον.

FRESQO

Καινοτόμο προϊόν (hardware και software) το οποίο επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση της νωπότητας-«φρεσκάδας» των

σημαντικότερων από πλευράς εμπορικής αξίας αλιευμάτων της ελληνικής αγοράς με δυνατότητα επέκτασης στο σύνολο των εμπορεύσιμων και μη αλιευμάτων (Freshness REcording System for fish Quality Observation).

BRIGAID Connect

Η πρωτοβουλία γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ καινοτομίας και υλοποίησης των λύσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

SDSN Global Climate Hub (GCH) Εχει ως αποστολή του την παροχή επιστημονικών προτάσεων κατά της κλιματικής αλλαγής για την αποφυγή περαιτέρω βλάβης.

MENA Maritime Accelerator

Αποτελεί έναν επιταχυντή έρευνας και καινοτομίας ο οποίος εστιάζει στην απανθρακοποίηση του τομέα της ναυτιλίας. Αποστολή του είναι η υποστήριξη και η ανάπτυξη startup εταιρειών που θα προσφέρουν βιώσιμες καινοτόμες εμπορικές λύσεις στον κλάδο της ναυτιλίας.

Black Sea Accelerator

Υποστηρίζει την αναβάθμιση βιώσιμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Γαλάζια Οικονομία σε όλη τη Μαύρη θάλασσα, προσφέροντας υπηρεσίες σχετικά με ανάλυση αγοράς, ανάπτυξη επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων και ευκαιρίες χρηματοδότησης και επενδύσεων.

AVISENSE

Ο νέος τεχνοβλαστός του του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» διαμορφώνει το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για την αυτονομία των οχημάτων. Στόχος είναι να ανοίξει τον δρόμο για την ασφαλή και αυτόνομη πλοήγηση των οχημάτων.

Σύστημα προσομοίωσης οργάνωσης και αλληλεπίδρασης σμήνους drone

Παρουσίαση συστήματος προσομοίωσης σμήνους από drones που κινείται αυτόνομα σε μια περιοχή.

Ετικέτες