Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η κρυπτογράφηση block chain

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η κρυπτογράφηση block chain

Αναμφίβολα άγουμε την περίοδο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης… 

Είναι η περίοδος που εισέρχεται στη ζωή μας και την επηρεάζει στο μέγιστο βαθμό (στην πραγματικότητα την πάει σε άλλο επίπεδο) η τεχνολογία. Σε λιγότερο από μία 10ετία τεχνητή νοημοσύνη (AI), μηχανική εκμάθηση, αυτόνομα (έξυπνα) οχήματα και drone που κινούνται χωρίς οδηγό και άλλα τέτοια τεχνολογικά προϊόντα θα είναι κοινός τόπος. Αλήθεια όταν ξεκινούσε εκεί γύρω στο 1750 η πρώτη βιομηχανική επανάσταση (από τη μανιφατούρα όπου όλα κατασκευάζονταν στον χέρι εντός του σπιτιού ή εντός μικρών καταστημάτων εισήλθαμε τότε στα εργοστάσια μαζικής κλίμακας), ουδείς θα μπορούσε να διανοηθεί ότι σε λιγότερο από 300 έτη θα μας απασχολούν οι έννοιες έξυπνο σπίτι και έξυπνη πόλη…

Με τίμημα την ιδιωτικότητα

Όλα τούτα φαντάζουν ωραία αλλά υπάρχει ένα τίμημα… Η τεχνολογία φέρνει την παρακολούθηση. Όλα καταγράφονται, όλα μετρώνται όλοι είμαστε κάτω από το άγρυπνο μάτι της τεχνολογίας. Οι απόψεις των ανθρώπων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής αλλάζουν συνεχώς με σκάνδαλα όπως το Cambridge Analytica. Η ιδιωτικότητα είναι ένα δίκοπο σπαθί. Από τη μία πλευρά, το απόρρητο τίθεται σε κίνδυνο από όλα όσα παρακολουθούνται. Από την άλλη είναι σαφές ότι μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας (αν όχι ολόκληρη πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) ανταλλάσσει την ιδιωτικότητα για χρησιμότητα. Το έχουμε δει τα τελευταία 10 χρόνια. Το γεγονός ότι βάζουμε πληροφορίες εκεί έξω στο Διαδίκτυο για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες τα λέει όλα. Όταν εγγράφουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, twitter, κλπ) χρησιμοποιούμε κατ’ ελάχιστο τη διεύθυνση email μας, μερικές φορές και με έναν αριθμό τηλεφώνου. Από την άλλη το πανταχού παρόν κινητό τηλέφωνο μας, ενημερώνει την Google για το που είμαστε κάθε στιγμή… Σε κάποιο βαθμό, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευτυχείς να εγκαταλείψουν τα περισσότερα από τα προσωπικά τους στοιχεία, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες. Όμως όλο αυτό φέρνει και μεγάλα προβλήματα… Για φανταστείτε ένα έξυπνο όχημα ή ένα drone που δεν χρειάζεται οδηγό να χακαριστεί από τρομοκράτες και να αναπρογραμματιστεί ώστε να πέφτει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος. Για φανταστείτε ο «Μεγάλος Αδελφός» να ξέρει πάντα που ξοδεύετε τα χρήματα σας…

Η covid-19 λειτουργεί ως επιταχυντής

Βλέπουμε ότι η συνεχιζόμενη πανδημία έχει επιταχύνει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών καθώς προχωράμε τάχιστα, με τρόπο που οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα χωρίς μετρητά, εξορθολογισμό και διαφάνεια. Από την άλλη συστημικά μέσα και οικονομολόγοι απορρίπτουν μεν τα κρυπτονομίσματα αλλά αποδέχονται το block chain την τεχνολογία κρυπτογράφησης που τα στηρίζει. Αυτό που είναι βέβαιο σε όσους θέλουν να κοιτάζουν μπροστά και να εξελίσσονται είναι ότι η κρυπτογράφηση block chain αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της τεχνολογίας στη λεγόμενη «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση»,.

Βλέπουμε ένα τέτοιο χρηματοοικονομικό σύστημα να αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο με έργα που στηρίζονται στο ethereum ή στα προσφάτως εισαγόμενα στην κρυπτο-τεχνολογία cardano και polkadot. Βλέπουμε πως αναπτύσσεται ραγδαία η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DEFI) που προσπερνά το κλασικό τραπεζικό σύστημα. Αυτές οι εταιρείες προσπαθούν να λύσουν πολλά προβλήματα ειδικά σε όσους θέλουν κάτι διαφορετικό από αυτό που τους παρέχει το παγκοσμιοποιημένο τραπεζικό σύστημα (με τους κοινούς κανόνες και το τεράστιο κόστος για τη σύναψη δανείων).

Η εγγενής (κρυπτόμενη) αξία των κρυπτονομισματών

Ωστόσο αυτό που έχει δείξει μέχρι τώρα (από το 2008 μέχρι και σήμερα δηλαδή) η κρυπτογράφηση με την τεχνολογία block chain είναι ότι είναι αδιάσπαστη (ουδείς έχει καταφέρει να τη χακάρει, να τη σπάσει ή να τη διαβάλλει). Τούτο είναι προαπαιτούμενο του 5G και της τεχνητής νοημοσύνης… Μέχρι τώρα ακόμη και ναοί των data center αλλά και τον κρατών (όπως το εμβληματικό αμερικανικό πεντάγωνο) έχουν λυγίσει υπό το βάρος του χακαρίσματος. Το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα παραμένουν αλύγιστα στο hacking, λόγω του block chain. Ο λόγος είναι ότι στηρίζονται σε πολλούς και όχι σε λίγους (αυτοί που ξέρουν λένε ότι αν το 51% ενός block chain ανήκει σε έναν είναι διαβλητό). Έτσι δεν μπορεί ένα κράτος ή ένας τεχνολογικός γίγαντας (google, facebook, Microsoft) να εγκαταστήσουν κβαντουπολογιστές και να φτιάξουν μία δική τους block chain χωρίς τη συμμετοχή πολλών μικρών, καθώς θα ήταν διαβλητή.

Η έξυπνη κίνηση οχημάτων και αεροπλάνων όπως και τα ρομπότ επιβάλλουν την κατά 100% αποτροπή χακαρίσματος για να είναι ασφαλή στη χρήση τους. Το block chain το εξασφαλίζει και αυτή είναι η δύναμη του… Η εγγενής αξία που αποκρύβουν οι συστημικοί οικονομολόγοι και που τελικά εξηγεί και τη παγκόσμια φρενίτιδα για κρπυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το ethereum.

Documento Newsletter