Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων εξηγεί πώς θα στοιχίσει δεκαπλάσια η «λύση» του Κωστή Χατζηδάκη.
Στις αρχές της εβδομάδας ο Γιώργος Δημητριάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων, έστειλε στα media ένα άρθρο με τίτλο «La Casa De Papel στον e-ΕΦΚΑ».
Παραπέμποντας στη δημοφιλή σειρά του Netflix είχε σκοπό να δηλώσει ότι ένα ανάλογο καλά οργανωμένο σχέδιο διασπάθισης του δημόσιου χρήματος μπαίνει σε εφαρμογή στον e-ΕΦΚΑ με πρόσχημα την επίλυση του προβλήματος των 450.000 εκκρεμών συντάξεων. Στο Documento αναλύει πώς εκτελείται το μεγάλο κόλπο.
Είστε ένας από τους 683 επιστήμονες που είχαν τοποθετηθεί στον ΕΦΚΑ με σκοπό την επιτάχυνση της έκδοσης εκκρεμών συντάξεων.
Πράγματι και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που εργάστηκα σε αυτό το ειδικό πρόγραμμα των 5.500 πτυχιούχων. Τοποθετηθήκαμε στον ΕΦΚΑ και αφού περάσαμε από τρίμηνη εκπαίδευση εργαστήκαμε επί δώδεκα μήνες στην έκδοση και απονομή συντάξεων, εκδίδοντας 35.000 συντάξεις μηνιαίως. Αυτή η προσπάθεια όλων μας φάνηκε εντέλει ότι ήταν κάτι παραπάνω από αποτελεσματική, αφού σε έναν χρόνο κατορθώσαμε να εκδώσουμε συντάξεις δύο ολόκληρων χρόνων. Ξεκινήσαμε με αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούσαν από τα τέλη του 2017 και αποχωρώντας τον Απρίλιο 2020 είχαμε φτάσει στις εκκρεμείς συντάξεις του δεύτερου εξαμήνου του 2019.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει επιρρίψει την ευθύνη για την εκ νέου συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων την περίοδο 2020-21 στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που αρνήθηκε να σας επαναπροσλάβει. Γιατί αρνήθηκε;
Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος πέρα από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και δυστυχώς σίγουρα κάτι που έπαιξε καταλυτικό ρόλο ήταν ότι είχαμε προσληφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με τη δική μας αποχώρηση όμως οι εκκρεμείς συντάξεις άρχισαν ξανά να συσσωρεύονται.
Από την πλευρά μας προσπαθήσαμε πολλές φορές να επικοινωνήσουμε με τον κ. Βρούτση όσο ήταν υπουργός Εργασίας, αιτηθήκαμε με απτά επιχειρήματα την επαναπρόσληψή μας μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου –και όχι μόνιμες θέσεις από το παράθυρο όπως τόνιζε και λασπολογούσε σε βάρος μας επανειλημμένως–, ενώ ο πρώην διοικητής του ΕΦΚΑ Κ. Χάλαρης, λίγο πριν παραιτηθεί τον Απρίλιο 2021, μου είχε πει προσωπικά στο τηλέφωνο: «Μα γιατί πιέζετε; Ο ΕΦΚΑ δεν έχει πρόβλημα εκκρεμών συντάξεων πλέον!».
Αφού συσσωρεύτηκαν 450.000 εκκρεμείς συντάξεις ήρθε ο Κ. Χατζηδάκης να συμπονέσει τους ταλαίπωρους συνταξιούχους και να δώσει λύση μέσω της ανάθεσης των συντάξεων σε ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους, με κόστος δέκα φορές υψηλότερο για το δημόσιο;
Ο κ. Χατζηδάκης και οι συνεργάτες του είχαν την ιδέα μιας νεοφιλελεύθερης νοσηρής πολιτικής που αναθέτει την έκδοση των συντάξεων μέσω συμβάσεων μίσθωσης έργου σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές. Αρχικά επρόκειτο να είναι 200, αλλά ήδη αυξήθηκαν σε 1.200. Σύμφωνα με όσα εξήγγελλε τον προηγούμενο μήνα, αυτοί οι 200 ιδιώτες θα βγάζουν περίπου 10.000 συντάξεις τον μήνα, έτσι οι 1.200 θα πρέπει να βγάζουν 60.000 συντάξεις τον μήνα. Το ελάχιστο κόστος του δημοσίου για κάθε έκδοση σύνταξης έχει οριστεί από 80 έως 200 ευρώ το μέγιστο.
Οι 1.200 αυτοί «εξωτερικοί συνεργάτες» του ΕΦΚΑ λοιπόν θα κοστίζουν στο κράτος από 4,8 έως και 12 εκατ. ευρώ για μόλις ένα μήνα εργασίας, ενώ για έναν ολόκληρο χρόνο θα κοστίσουν από 57,6 έως και 144 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος του νέου επιτελικού στρατηγείου που έστησε ο υπουργός στο Χαλάνδρι, αλλά και οι υπηρεσίες των εταιρειών που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των 1.200 ιδιωτών –εννοείται με απευθείας αναθέσεις– και τέλος το κόστος του εξοπλισμού που θα τους παραδοθεί από το δημόσιο. Ενδεχομένως το συνολικό κόστος να ξεπεράσει τα 100 με 150 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά θα τα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Μιλάμε για επτά έως δέκα φορές περισσότερα χρήματα από όσα θα δίνονταν σε εμάς, τους 683 ήδη εκπαιδευμένους επιστήμονες που βγάζαμε 35.000 συντάξεις τον μήνα με μηνιαίο κόστος 700.000 ευρώ, δηλαδή ετήσιο κόστος 8,4 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία καταβάλλονταν μάλιστα από το ΕΣΠΑ και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σας εξήγησε ο Κ. Χατζηδάκης γιατί δίνει τις συντάξεις σε ιδιώτες αντί να ανανεώσει τις συμβάσεις σας για ένα χρόνο;
Σε αντίθεση με τον κ. Βρούτση, ο κ. Χατζηδάκης μας δέχτηκε. Μου δήλωσε όμως προσωπικά ότι δεν μπορεί δημοσιονομικά να στηρίξει την επαναπρόσληψή μας, γιατί τα έξοδα ήταν ήδη πολλά αφού δημιούργησε το τηλεφωνικό κέντρο του φορέα και επαναπροσέλαβε και 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ για να βγάζουν συντάξεις. Παρ’ όλα αυτά ανέθεσε χωρίς κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα την έκδοση των συντάξεων σε ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους παρότι το κόστος είναι πολλαπλάσιο.
Για ποιο λόγο απολύθηκαν οι συμβασιούχοι του προγράμματος που αποδεδειγμένα ήταν αποτελεσματικοί; Το ειδικό πρόγραμμα με το οποίο είχατε προσληφθεί το 2018 αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων πτυχιούχων και του brain drain.
Με αυτή την κίνηση το υπουργείο Εργασίας γυρίζει ακόμη μια φορά την πλάτη στη νέα γενιά, αφού επιλέγει να αφήσει στο περιθώριο νέους –οι οποίοι έχουν μάλιστα εμπειρία στην απονομή συντάξεων και οι περισσότεροι αυτήν τη στιγμή δεν εργάζονται– για να δώσει έξτρα δουλειά με παχυλό εισόδημα σε ήδη εργαζόμενους ιδιώτες και μάλιστα με τερατώδη σπατάλη του δημόσιου χρήματος.
Αν θεωρήσουμε εφικτό τον στόχο που έχει θέσει ο υπουργός, ότι δηλαδή κάθε ιδιώτης θα βγάζει σχεδόν 2,5 συντάξεις την ημέρα με αμοιβή 80 ως 200 ευρώ για κάθε σύνταξη, οι ιδιώτες αυτοί θα λαμβάνουν από 4.000 ως και 9.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα κάθε μήνα, ενώ μια νέα γενιά θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, οξύνοντας έτσι το δημογραφικό πρόβλημα.
Δεν υπάρχει δόση επικοινωνιακής υπερβολής στην εκτίμηση Χατζηδάκη ότι κάθε ιδιώτης θα βγάζει 2,5 συντάξεις ημερησίως;
Ασφαλώς. Γι’ αυτό κι εμείς αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του φαντασμαγορικού αυτού σόου του υπουργού Εργασίας, επειδή πιστεύουμε ότι το όλο εγχείρημα θα είναι ακόμη μία αποτυχημένη προσπάθεια επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος, δυστυχώς όμως και πάλι σε βάρος της τσέπης του ελληνικού λαού.